Pretraga

Pet stvari koje trebaš napraviti prije ljeta ako želiš da ono bude najbolje ikad

A- A+

Prošao je prvi dan proljeća što znači samo jedno: ljetni hype može početi. Ako ne možeš dočekati sve što ljeto predstavlja, sastavili smo kratki popis korisnih stvari koje će te već sada uvesti u ljetno stanje uma. Još važnije od toga, osigurat će da ti ovo ljeto, bez pretjerivanja, stvarno bude najbolje u životu.

Ovo ljeto može biti najbolje ljeto tvog života, sve je u tvojim rukama! | foto: Brooklyn Morgan, Unsplash

Ljeto je. Temperature su visoke, dani su dugi, a noći zvjezdane. Tvoja jedina briga na svijetu je kada ćeš na more, a jedina teška odluka koju moraš donijeti jest hoćeš li na druženje s prijateljima ili dovršiti sezonu one serije koju ne možeš prestati gledati. Konačno imaš dovoljno vitamina D u organizmu i osjećaš se nezaustavljivo, ali ipak ti je najdraže ljenčariti na suncu kao gušter i čuvati energiju, jer je vruće i obveze ne postoje.

Okej, ljeto možda još nije stiglo, ali između nas i naših snova o ljetnoj zabavi, avanturama i odmoru stoji samo nekoliko mjeseci. To znači samo jedno: vrijeme je da se počnemo radovati. Ako si usput i ona osoba koja voli biti pripremljena na sve, onda znaš da je upravo sada najbolje vrijeme za stvoriti planove za ljeto ako želimo da ono bude najbolje ikad.

S tim na umu donosimo nekoliko savjeta za iskoristiti vrijeme do ljeta kako bismo tada mogli biti isključivo bezbrižni i opušteni.

1. Uzmi sve planove i želje za ljeto – i odustani barem od dijela njih

Jedna si od onih osoba koja jedva čeka ljeto i uzbuđeno mašta o svim avanturama, izlascima, putovanjima, koncertima, i pristaje na baš svaki poziv i plan? Već se sada prepuštaš maštanjima o novim prijateljstvima, vezama i iskustvima? Ne želimo te obeshrabriti, ali moraš znati jednu stvar: prevelika očekivanja su majka svih razočarenja. Kolike su šanse da ćeš sve to moći doživjeti u nekoliko ljetnih mjeseci? Najbolji savjet koji ti možemo dati jest da kreiraš realna očekivanja od ljetnih praznika jer te tada ništa ne može razočarati.

2. Počni praviti ljetne playliste

Jesen i zima su stvoreni za melankoličnu glazbu koju slušamo dok ispod dekice pijemo čaj i slušamo kako kiša lagano lupa po prozoru. Vrijeme je da ona ode u prošlost! Glazba je najbolji način da prizoveš ljetno stanje uma, a ako se osjećamo kao da je ljeto, onda skoro i jest ljeto, zar ne? Izvuci prošlogodišnje ljetne hitove, kreni skupljati najveselije nove stvari ili one sunčane evergreen-ove koje vrtimo svake godine. Dozvoli da te brži BPM-ovi teleportiraju u ljeto brže nego bilo kakav vremenski stroj.

‘Summertime and the living is easy’ neka bude tvoja ideja vodilja ovog ljeta! | foto: Jamakassi, Unsplash

3. Kreni sa štednjom novca

Bit ćemo iskreni i reći da je ovo možda najvažniji savjet koji ti možemo dati: najbolje što možeš učiniti za sebe ovog ljeta jest početi štedjeti već sada. Jučer, zapravo, iako to nije moguće. Čak i ako u planu nemaš velika putovanja, preko ljeta izlazimo češće, češće se družimo i sigurno će nam zatrebati koja kuna više. Ne želiš li ovisiti o roditeljima, vrijeme je da ozbiljno shvatiš svoju financijsku samostalnost. Štednja u kasicama je romantična, ali mi smo djeca 21. stoljeća i znamo da nema ništa bolje od preglednosti mobilnog bankarstva.

Ako već nemaš račun u banci, otvori ga odmah i uživaj u prednostima kao što su besplatno otvaranje i vođenje računa za sve od 18 do 25 godina u PBZ-u . Uz tekući račun dobivaš Visa Inspire debitnu karticu, a digitalno bankarstvo donosi cool funkcionalnosti kao što su #withCASH (podizanje gotovine na bankomatu bez kartice), #withPAY (brze uplate kontaktima u mobitelu) te #withSAVE (virtualnu kasicu za male dnevne uštede koja će o štednji razmišljati umjesto tebe).

4. Prestani brinuti o sitnim nedostacima na koži – i počni nositi SPF već sad

Oskudna ljetna odjeća te užasava jer na svojoj koži vidiš niz nedostataka koje najradije želiš sakriti od svijeta? Možda ti se to ne čini tako no sve nedostatke primjećuješ samo ti. Nitko drugi, vrlo vjerojatno, na njih niti ne obraća pozornost. Urasle dlačice, tamne dlake na rukama i bubuljice na leđima normalan su dio života i nisu razlog za sramiti se. Vrijeme je da već sada, prije ljeta, usvojiš taj stav. Koža pocrvenjela od sunca, s druge strane, jest problem, ali taj problem lako možeš prevenirati. Onaj trenutak kada se prvi puta nađeš na plaži ili kraj bazena je prekasno za prvo nošenje SPF-a. Počni ga nositi već sad! Tvoja koža će ti biti zahvalna.

Svaki dan je vrijeme za SPF, ne samo ljeti! | foto:
kevin laminto, Unsplash

6. Servisiraj bicikl ili iskopaj stare role s tavana

Doći će onaj ljetni dan kada će se tvoja ekipa sjetiti da je super ideja za druženje odlazak biciklima na obližnje jezero. Ti ćeš tada zaviriti u spremište u kojem je tvoj bicikl parkiran od jeseni i vidjeti da su gume prazne, kočnice skoro pa i ne rade, a osovina je na mjestima zahrđala. Na vrhuncu ljetnih vrućina neće ti se dati nositi s tim problemima i svi planovi o ljetnim biciklističkim avanturama će pasti u vodu. Nemoj to dozvoliti! Okupi društvo i bacite se na projekt servisiranja vaših bicikala pa ćete s prvim proljetnim zrakama sunca biti spremni za akciju. Nisi fan bicikala? Okej, pronađi one zaboravljene role s tavana ili skejt iz podruma. Neka ovo ljeto bude u zraku eco-friendly transporta!


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Privredne banke Zagreb. Na ovoj poveznici pogledaj njihovu ponudu za mlade i informiraj se o svim pogodnostima koje ti nude.