Pretraga

Nije bitno samo zdravo tijelo: Ovako izgleda trening za mozak

A- A+

Svugdje se vrte tekstovi i savjeti o tome kako se početi baviti fizičkom aktivnošću (pa tako i ovdje), no kada ste posljednji put čitali o tome kako vježbati mozak? Mislim, ipak se radi o dosta bitnoj stvari… I nije da može opstati sam sa sobom, takav kakav je. Potrebno se malo brinuti o njemu. Pa ćemo se upravo tome posvetiti u ovom tekstu!

Foto: Pixabay

Teško je reći koji je organ najbitniji u ljudskom tijelu, no možemo se složiti da je mozak poprilično bitan. Ipak se u njemu nalaze sva naša sjećanja, naša razmišljanja i praktički tko mi jesmo. Kada bismo bez svega toga, bili bismo samo prazno tijelo, a mi ljudi smo ipak puno više od toga.

Izdvojeni članak

Kako nahraniti mozak da nas dobro služi za vrijeme ispita

Upravo zato, potrebno je brinuti se o mozgu. Postoje razne bolesti koje napadaju upravo to, našu suštinu i srž, pa se s vremenom izgubimo. I onda je to teško ne samo nama, već i svima oko nas. Pa kako bismo izbjegli taj ružan scenarij, potrebno je već sada početi raditi na preventivi. Ne samo sada, već nastaviti kroz cijeli život.

Dok smo kao djeca naučeni učiti i stalno raditi neke vježbe ili rješavati mozgalice, pa čak i postavljati si nove izazove, s godinama to postaje sve teže. Već kada se završi s odlaskom u školu ili na faks, većina si uzme vrijeme za odmor od toga, i onda se to vrijeme odulji i produlji i samo se jedan dan nađete kao osoba koja je zadnji put nešto novo naučila kad je bila na nekom predavanju na faksu.

Mada, ni odlazak u školu nije garancija da ćete dovoljno toga napraviti za svoj mozak. Štoviše, moguće je da ga nećete upregnuti onako kako treba. Stoga donosimo kratki vodič za brigu o mozgu!

Voda

Ako ste išta naučili u svom vremenu provedenom na ovoj planeti, onda je to da voda popravlja sve. Bitno je da nikad niste dehidrirani, pa čak ni malo. Barem dvije litre vode dnevno (odnosno osam čaša) je potrebno kako biste cijelo vrijeme bili u top formi. Naravno, više vode vam neće naškoditi, naprotiv!

Slagalice

Bilo kakva slagalica je super za mozak, no puzzle su pogotovo dobre zato što morate stvoriti jedinstvenu sliku koristeći puno malih slika. Naravno, što su veće puzzle to će biti izazovnije, a samim time i bolje za vaš mozak. Također, drži vas dalje od ekrana što je uvijek plus!

Ako niste fan puzzli, nema problema. Preuzmite nekakvu igricu na mobitelu koja se bavi slaganjem – čak bi vam i sudoku mogao pomoći! Mada bi bilo idealno kada bi se radilo o nekoj igrici u kojoj povezujete slova i formirate riječi – bilo kakvo formiranje pomaže,  a pogotovo kada je riječ o jezicima.

Dobro će vam pomoći i naš sustav kvizovi.srednja.hr u kojem možete provjeriti svoje znanje, ali i postavljati nova pitanja. Kada ste posljednji put naučili nešto zaista novo? Bitno je svaki dan naučiti nešto novo, a ovo je pravo mjesto za to!

Vokabular

Postoji ta ideja o tome da samo zato što razumijete neki jezik, i to poprilično dobro, da ne morate više učiti nove riječi, a isto vrijedi i za materinji jezik. Realno, kada ste posljednji put čitali nešto i naišli na neku riječ za koju niste bili sigurni što znači, i onda ste zaista otišli pogledati njeno značenje u rječnik? Jedino ako ste studirate neki jezik…

Potrebno je razvijati vokabular, zato što tako koristite nekoliko različitih funkcija mozga, pa tako i onu za pamćenje. Kod učenja novih riječi je bitno da ih onda i implementirate u svoj govor pa da postanu dio vašeg aktivnog vokabulara. Nije dovoljno samo shvatiti otprilike značenje po kontekstu, potrudite se malo!

Ples

Ok, ovo zaista nije zahtjevno. Čak i da ne volite plesati, kada si pustite omiljenu pjesmu dok ste sami u sobi, osjetit ćete nagon da se nekako pokrenete. Sad, kako taj ples izgleda, to je druga priča, ali to nije ni bitno. Fizički pokret je također bitan za održavanje mozga, a pogotovo kada je riječ o ponavljanjima.

I dok je super i freestyle, idealno bi bilo da naučite i nekakvu koreografiju. Vjerojatno se ne spremate na Supertalent pa nije potrebno da odjednom postanete majstor u svemu, ali recimo mogli biste naučiti neku koreografiju s TikTok-a…. Samo ideja!

Sviranje

Osim što je sviranje predobra stvar zato što možete proizvesti prekrasne zvukove i izraziti se, super je i za vaš mozak. Puno stvari se treba posložiti da biste vi točno odsvirali neku notu, a kamoli melodiju. Ovisno o tome jeste li na razini akademiji ili amaterskog učenja s YouTube tutorijalima, to će zvučati bolje ili gore. Ali će svakako zvučati nekako i vaš mozak će vam biti zahvalan na trudu.

Fizičko zdravlje

Već smo spomenuli vodu koja je neizostavna, ali isto tako je bitno napomenuti i da je potrebno zdravo se hraniti i redovito vježbati. Jedno bez drugoga ne ide, za sve je u životu potreban balans, pa tako i za ovo. Također izbjegavajte cigarete i pretjerivanje u alkoholu, pripazite na unos šećera i u kakvom vam je stanju krvni tlak!