Pretraga

Nova google revolucija

A- A+

Google, najaktivnija svjetska tražilica, ovih će dana uvesti nove promjene u način pretrage. Umjesto dosadašnjeg unošenja pojmova koje korisnici traže, sve što ih zanima korisnici će tražiti u obliku pitanje. Google će kao rezultat pretrage dati vlastite podatke koje je skupio u bazi, a ne kao do sada, plave linkove koji nude potencijalne rezultate.

Na ovaj će način, vjeruju u googleu, zadržati visoku razinu od 66% svjetskih web potraga koje bilježi upravo ova tražilica. Ipak, koncept će biti nešto sličniji Bingu, drugoj najpopularnijoj web tražilici. Velike kontroverze oko ove promjene izazvao je pomalo tajan način na koji je google prikupio podatke više od 200 milijuna osoba, mjesta i proizvoda koje će sada koristiti kao rezultate pretraga.

Wall Street Journal tvrdi kako će google s ovom promjenom biti gotov za nekoliko mjeseci, unatoč tvrdnjama višeg predsjednika tvrtke Amit Singhala da će promjena trajati nekoliko godina. Hoće li nova verzija najpopularinije tržilice biti zadovoljavajuće za korisnike koji, prema Microsoftu, žele više od samo deset linkova, vidjet ćemo ubrzo. U svakom slučaju, ova promjena označava novu eru svjetske web pretrage.