Pretraga

Google slavi svoj 25. rođendan: Evo nekoliko zanimljivih činjenica o omiljenoj tražilici

A- A+

Najpopularnija internetska tražilica na svijetu – Google, danas slavi svoj 25. rođendan. Tim povodom smo odlučili izdvojiti nekoliko zanimljivih činjenica o ovom alatu bez kojeg, slobodno možemo reći, zaista ne možemo zamisliti svoj život. Ako vas zanima odakle uopće riječ ‘Google’, koji su najviše googlani pojmovi tijekom godina i brojne druge činjenice, nastavite čitati.

Pretraživanje na Googleu

Pretraživanje na Googleu | foto. Pexels

Kako bi internet napravili dostupnijim i lakšim za korištenje, dvojica studenata na Sveučilištu Stanford – Larry Page i Sergey Brin, krajem 90.-ih odlučili su napraviti prototip tražilice koja bi to učinila mogućim. Nakon mnogih neprospavanih noći, projekt je počeo napredovati i rastao je do te mjere da su Page i Brin shvatili kako moraju naći puno veći prostor za svoj ‘izum’. Ubrzo su se preselili u iznajmljenu garažu i tamo je, 27. rujna 1998. godine, osnovana tvrtka Google Inc.

Ovo je samo jedna od brojnih zanimljivih činjenica (koje vas očekuju u nastavku) o najpopularnijoj internetskoj tražilici na svijetu – Googleu, koji danas slavi 25. rođendan.

Sve je započelo kao istraživanje na faksu

Google je nastao kao istraživački projekt Larryja Pagea i Sergey Brin za vrijeme njihovih doktorskih studija na Sveučilištu Stanford. Njih dvoje razvili su algoritam za tražilice koji je internetske stranice rangirao prema broju drugih stranica koje su povezane s njima. Taj algoritam su, kako piše Textmetrics, nazvali PageRank i na temelju njega, zapravo, funkcionira Google.

Izdvojeni članak

Stiže još jedna umjetna inteligencija: Google radi na vlastitom AI chatbotu

Ime mu je nastalo iz matematičkog izraza

Googleovo ime izvedenica je iz matematičkog termina ‘googol’ koji se odnosi na broj 1 nakon kojeg slijedi 100 nula. Odabir ovakvog imena rezultat je Googleove mogućnosti da organizira velike količine informacija.

‘Googlanje’ je čak ušlo i u službeni rječnik

Oxfordski rječnik 2006. godine, uveo je glagol ‘googlati’ kao riječ koja se odnosi na pretraživanje interneta bez obzira na to koju tražilicu koristimo, piše Al Jazeera.

Milijarde pretraživanja dnevno

Protekla, 2022. godina, bila je godina s najviše pretraživanja ikada kada je Google zabilježio 8 i pol milijardi pretraga na dan. To je, kako piše Textmetrics, 99 tisuća pretraživanja u sekundi.

Izdvojeni članak
Hrvojka

Vlada ima novi portal za prevođenje, Hrvojku: Usporedili smo je s Google prevoditeljem i ChatGPT-om

Najtraženiji pojmovi po godinama

Google svake godine ‘izbacuje’ Years in search, popis osoba, događaja i trendova koji su bili najčešće pretraživani te godine. Ovo je popis do sada:

– 2003: Britney Spears
– 2004: Britney Spears
– 2005: Janet Jackson
– 2006: Bebo
– 2007: American Idol
– 2008: Obama
– 2009: Michael Jackson
– 2010: Chatroulette
– 2011: Rebecca Black
– 2012: Whitney Houston
– 2013: Nelson Mandela
– 2014: Robin Williams
– 2015: Lamar Odom
– 2016: Pokémon GO
– 2017: Hurricane Irma
– 2018: World Cup
– 2019: India vs South Africa
– 2020: Coronavirus
– 2021: Australia vs India
– 2022: Wordle

Google je nakratko bio nedostupan

Sredinom kolovoza 2013. godine, Google nije bio dostupan pet minuta. Za to vrijeme, razina korištenja interneta pala je za 40 posto jer korisnici nisu mogli googlati stranice koje su željeli posjetiti.

Copy link
Powered by Social Snap