Pretraga

Novi semestar, nova ja – kako živjeti zdravo kao student

A- A+

Studentski život je težak, to je svima poznato – od toga da moraš dobro paziti na što trošiš novac do toga da vremena za sebe praktički i nemaš. Zato pojam zdravog života kod većine nas izaziva samo smijeh i suze. No to ipak ne mora biti baš nedostižno. Fizičko zdravlje važno je za svakodnevno funkcioniranje, a pogotovo za nama prijeko potrebnu koncentraciju i, budimo iskreni, volju za životom.

Danas je zdrav način života toliko popularan da ne možeš provesti ni petnaest minuta na društvenim mrežama bez da se počneš osjećati krivo jer gle, svi su ovi ljudi na raznoraznim dijetama i fitness programima, a ti u dva ujutro sjediš za laptopom i jedeš sladoled direktno iz kutije.

Kad jednom upišeš faks i odseliš se od roditelja, tebe ne zanima kako „živjeti zdravo“ nego kako „preživjeti jedva“. Odjednom shvatiš da ako ti ne odeš u dućan, potrošiš novac i vrijeme na to, hrane nema… Pa ti se prehrana jedno vrijeme svodi na pekarnicu, menzu i smrznuti pomfri za deset kuna iz najbliže trgovine.

Naravno, živjeti zdravo ne znači trošiti stotine kuna na dobre stare bio-proizvode niti to znači provoditi svakodnevno tri sata u teretani. Za studente zdrav život može podrazumijevati i samo uvođenje nekih sitnih promjena u svakodnevnu rutinu. S tim da cilj nipošto ne mora biti promjena izgleda. Dapače, i sama promjena raspoloženja i jačanje samopouzdanja koje donosi takav način života mogu jako promijeniti način na koji sam sebe vidiš. Evo par savjeta za početak:

Prehrana

1. Izbaci šećer.

Barem tijekom radnog tjedna. Ovo je prvi korak nakon kojeg ćeš primijetiti ogromnu razliku. U redu je da se za vikend počastiš s par kockica čokolade ili sam pojedeš dva sladoleda nakon nekog posebno teškog ispita. Ali ako svakog dana pojedeš lisnato s čokoladom za doručak ili čokoladicu nakon ručka, to će se brzo nakupiti.

Osim što sprječava nakupljanje kilograma tijekom duljeg razdoblja, potpuno izbacivanje šećera iz prehrane doprinosi smanjenju umora i nadutosti, boljem raspoloženju i čišćoj koži. Probaj postepeno smanjiti količinu šećera u kavi ili čaju i prestati kupovati slatkiše na povratku s faksa. Ako znaš da baš ne možeš izdržati bez slatkog, na početku tjedna si pripravi veliku zdjelu voćne salate ili jednostavno uvijek imaj neko voće pri ruci. Samo budi ustrajan i već nakon par dana postat će ti puno lakše.

2. Postani sam svoj majstor.

Možda se voliš kasnije buditi pa nemaš vremena za spremanje nekog posebnog doručka. Tada vjerojatno kupiš pecivo iz obližnje pekare na putu prema faksu. No tih nekoliko kuna mogao bi investirati, na primjer, u paket zobenih pahuljica koje su puno zdravije, a trajat će ti barem dobrih deset dana. Nije ih ni teško pripremiti – samo ih preliješ vodom ili mlijekom i staviš u mikrovalnu na par minuta. (A za to se zbilja može naći vremena!) Možeš ih jesti s čime god želiš: svježim voćem, sušenim voćem, orašastim plodovima, medom…

Isto vrijedi i za ručak. Naravno, menze su najisplativije što se toga tiče – samo da možda sljedeći put umjesto pomfrija uzmeš neko povrće, salatu…? A par puta u tjednu ili za vikend, kad baš imaš vremena, možeš se i sam okušati u kuhanju – barem je internet pun recepata.

I da, pij puno tekućine. Staklene bočice za vodu već su odavno postale nešto poput modnog trenda, pa možda da i ti jednu nabaviš?

Tjelovježba

Izdvojeni članak
Najteži predmet u školi bio vam je tjelesni odgoj

Zašto je tjelesni najteži kolegij na faksu?

Nekim ljudima vježbanje je uvijek prioritet pa bez obzira na to imaju li drugog, važnijeg posla, svaki dan započinju 30-minutnim trčanjem, odlaskom u teretanu ili jednostavnim jutarnjim razgibavanjem kod kuće. No neki od nas toliko vole spavati da nam je ogroman problem čak i žrtvovati onaj posljednji, osmi po redu „snooze“ samo za deset minuta vježbanja. (A mislim da bi nas baš to ispunilo s puno više energije nego ispijanje šalice vrele kave u zadnji čas…)

U svakom slučaju, ne moraš izdvajati posebno vrijeme u danu za vježbanje ako imaš druge prioritete. Sad dolazi proljeće i toplije vrijeme pa bi možda mogao dva-tri puta tjedno otići pješke na faks umjesto tramvajem. (Makar sigurno obožavaš one nalete adrenalina kad ne znaš hoćeš li se uspjeti utrpati u tramvaj bez da te živog zgnječe…) Kad dođeš na faks, nastavi pješke stepenicama umjesto liftom. Kad si doma, možeš za vježbanje izabrati koji desetminutni video na YouTubeu u predahu od učenja ili dok ti se grije voda za čaj… (A možda i odlučiš u ovom semestru zbilja redovito ići na tjelesni?)

Na kraju, možda i najbitnije, sam sebe prekori svaki put kad primijetiš da se ne držiš ravno, a kad sjediš za laptopom ili knjigom, svakih pola sata malo razgibavaj vrat i ramena.

Psihičko zdravlje

Izdvojeni članak

Što je to mentalnozdravstvena pismenost i kako nam ona može pomoći u očuvanju mentalnoga zdravlja?

U zdravom tijelu, zdrav duh. Psihičko zdravlje jednako je bitno, ako ne i bitnije od fizičkog. Nakon što zbilja uvedeš navedene promjene u svoj život, sigurno ćeš primijetiti da imaš barem malo više energije nego obično i da ti se raspoloženje poboljšava. Ipak, s obzirom na to da si vjerojatno konstantno pod nekakvim stresom zbog faksa, predlažem da ili ujutro ili navečer (ili oboje) uvedeš 10-15 minuta samo za sebe. To znači bez mobitela i laptopa, bez briga oko obaveza – samo ti i tvoj mir. Na tebi je hoćeš li te minute iskoristiti za ispijanje kave kraj otvorenog prozora, zapisivanje par rečenica u dnevnik, nekoliko dubokih udaha i izdaha, slušanje muzike, čitanje ili jednostavno buljenje u nebo. Ali pobrini se da baš svaki dan izdvojiš to vrijeme za sebe.

Polako nam svima počinje drugi semestar i već se u zraku osjeća proljeće, ispita više nema i sve ide ispočetka. A to znači – pravo je vrijeme za promjene na bolje. Najteže je uvijek početi pa pokušaj odugovlačenje ostaviti za sobom (u ispitnim rokovima, gdje mu je i mjesto). Sretno!