Pretraga

Novogodišnja odluka za koju još nije kasno: Pročitajte svaki mjesec (barem) jednu knjigu

A- A+

Novogodišnje odluke su passe – svake godine se o njima govori, svake godine se planiraju, svake godine se ne poštuju. I zašto biste baš sada odlučili pridržavati ih? Odnosno, postoji li uopće odluka koje biste se zaista mogli pridržavati? Mi danas donosimo jedan kvalitetan prijedlog – pročitajte svaki mjesec jednu knjigu.

foto: Unsplash

Nećemo previše filozofirati, već idemo odmah u sridu – kad ste posljednji put nešto pročitali, a da to niste morali? Ne mislimo na članke koje otvarate usputno dok čekate tramvaj ili se vozite u busu, kao ni na opise objava na društvenim mrežama, čak i onda kada morate kliknuti ‘vidi više’. Kada ste posljednji put zaista uzeli neku knjigu (ili .pdf) u ruke i zapravo čitali?

Nije uopće upitno da se naš raspon pažnje smanjuje iz dana u dan. Jednostavno, vremena su se promijenile i danas nam je istovremeno servirano xy različitih sadržaja, a nijedan od njih ne dobiva našu punu pažnju, barem ne na više od deset sekundi. Ali dobro, nećemo previše duljiti jer će situacija završiti tako da ćete izaći i iz ovog članka jer će postati predugačak, a to ne želimo.

Ukratko, upravo zbog sve kraćeg raspona pažnje, postaje sve teže čitati knjige. Nije da vi ne želite čitati, ali kako se prebaciti na razmišljanje u kojem satima zurite u papir, čitate neke random riječi i zamišljate istu priču, kada većinu dana provodite skrolajući društvenim mrežama, upijajući barem 7324 različitih priča u minuti? Teško je.

Izdvojeni članak

Kako stvoriti najbolju naviku ikad: Savjeti koji ‘olakšavaju’ čitanje

I baš zato što je teško, morate se uloviti u koštac s time. Ne samo što ćete sigurno nekada morati pročitati knjigu (pa kad budete morali, nećete moći), već i zato što taj raspon pažnje opada stalno i uskoro će vam biti teško pogledati film koji traje dulje od sat i pol… Ili vam je to već i sada izazov? U svakom slučaju, vrijeme je za početi čitati. Kako i zašto?

Jedna knjiga mjesečno

Nećemo se lagati, vrlo vjerojatno nemate puno slobodnog vremena u danu i ne možete si priuštiti neke luđačke ideje kada je u pitanju čitanje. Kao prvo, ne može se čitati u bilo kojem raspoloženju, a kamoli u bilo kojoj situaciji. Zato uvijek rado posežemo za mobitelom, jer možemo nešto brzinski pogledati i sasvim sigurno pronaći ono što nam je u tom trenu potrebno, ili što nam odgovara.

Zato je potrebno krenuti s nekim laganim tempom – pročitajte jednu knjigu mjesečno. To istovremeno djeluje kao jako puno posla, ali i kao jako malo posla. U principu, da dnevno pročitate sedam stranica knjige, mjesečno možete pročitati knjigu koja ima dvjestotinjak stranica. S druge strane, dvjesto stranica u mjesec dana… Zvuči strašno. Ali nije!

Promjena razmišljanja

Kada se zapitate zašto uopće pokušavate držati ovaj ritam, sjetite se jedne bitne stvari, a to je da to radite s nekim ciljem. I dok je moguće naučiti nešto i kad samo skrolate po društvenim mrežama, ako uzmete knjigu u ruke, gotovo pa sigurno ćete kada ju ispustite, biti bogatiji za neko znanje. Nekad će to biti nešto bitno, nekad nešto što će samo vas razveseliti.

Na kraju krajeva, upravo su knjige te koje vas mogu odvesti u neka nova razmišljanja, na neke nove puteve. Najveće promjene ćete vidjeti kada budete čitali o stvarima koje su vam apsolutno nepoznate, ili s kojima se apsolutno ne slažete – svakako će rasti vaše osobno mišljenje o tim temama. A promjena je uvijek dobra, panta rei.

Flex

Ako vas do sada nismo uvjerili da se upustite u ovo ludo putovanje, samo ćemo reći – moći ćete flexati s time u društvu. Moći ćete flexati s činjenicom da uvijek nešto čitate, s time koliko ste toga pročitali u zadnje xy vremena, ali i sa svim znanjem koje ćete dobiti upravo zbog čitanja. Nema na čemu!