Pretraga

Obavezno štivo: Student na predsjedničkoj funkciji preporučio knjige koje svi trebamo pročitati

A- A+

U potrazi za preporukama knjiga, kontaktirali smo predsjednika Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Tonija Ganjta koji nam je otkrio svojih top pet naslova. Niže u tekstu provjerite koje je knjige 23-godišnji student Visoke škole za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić u Zaprešiću preporučio svim studentima i zašto.

Foto: privatna arhiva

Mnogi tvrde da knjiga nikad neće izaći iz mode. Nebitno u kojem obliku, tiskanom ili elektroničkom, pisana riječ obogaćivat će generacije i generacije još dugo vremena. Upravo su knjige formirale i odgojile brojne velikane, podučavaju nas i pomoću njih lakše plovimo kroz rijeku života, stoga smo se bacili na potragu za preporukama. Drugim riječima tražimo od studenata, fakultetskih profesora i dekana popis od pet knjiga koji bi trebao postati obavezno štivo svim studentima, ali i mlađim uzrastima.

Obavezna literatura za sve mlade

Ovaj put smo se odlučili predstaviti top pet knjiga 23-godišnjeg studenta Visoke škole za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić u Zaprešiću koji je na poziciji predsjednika Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola – Tonija Ganjta.

Ganjto nam je uz svaki naslov ukratko obrazložio zašto se baš on nalazi na popisu njegovih najdražih knjiga kao i zato bi i ih trebali pročitati svi mladi.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Dekan Učiteljskog fakulteta izdvojio je knjige koje trebaju pročitati svi mladi

– F. Scott Fitzgerald: ‘Veliki Gatsby’

Zašto? Vrlo jednostavno. Za razliku od nedavne ekranizacije, čisti klasik, jedna od najboljih knjiga ikad napisana po mnogim stručnjacima pa i po mome skromnom mišljenju. Između ostalog, knjiga nudi vrlo slojeviti prikaz propadanja društva kao cjeline i pojedinca zateknutog u takvoj situaciji.

– Milan Kundera: ‘Nepodnošljiva lakoća postojanja’

Od Kundere preporučujem sve. Na oko jednostavnog, ali britkog stila kroz koji provlači životne mudrosti vrijedne suhoga zlata, preporuka je za bilo koga, pogotovo starije od 20.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Mladi glumac otkriva svojih top pet knjiga koje preporučuje svim studentima

– Ernest Hemingway: ‘Starac i more’

Život.

– George Orwell: ‘1984.’

Čovjek jednostavno razumije dinamiku društva kao i pojedinca, a knjiga je i više nego aktualna s obzirom na nedavna događanja.

– Mirela Španjol Marković: ‘Moć uvjeravanja: govorništvo za menadžere’

Jedan poslovan, iznimno kvalitetan i koristan priručnik za učenje retorike i javnog nastupa.