Pretraga

Obavezno štivo: Studentski lider iz Zagreba otkrio pet knjiga koje je dobro pročitati

A- A+

Kao dio borbe protiv izumiranja čitalačke kulture u Hrvatskoj početkom godine pokrenuli smo rubriku Obavezne literature u kojoj smo tražili od uvaženih javnih ličnosti, istaknutih studenata i bitnih aktera obrazovnog sustava preporuke za mlade. Proteklih mjeseci smo ugostili nekoliko profesora, dekana, ravnatelja i istaknutih novinara, a ne tako davno i sam predsjednik Ivo Josipović. Ovog puta smo nastavili žestoko pa u kulturnoj rubrici nakon predsjednika gost nam je opet predsjednik – no Karlo Kolesar ne vodi državu već Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola. Evo što je preporučio kolegama ovaj studentski lider.

Revoltirani činjenicom da sve više tableti, mobiteli i video igre uzimaju mjesto dobrim starim knjigama angažirali smo kulturnu rubriku u borbi za njihovo mjesto pod suncem. Do sad su nam svoje književne favorite prezentirali brojni uglednici među kojima su se našli novinari, profesori, dekani i studentski predstavnici. U ugledno društvo ovog vikenda smo odlučili uključiti i jednog od aktivnijih studentskih lidera u Lijepoj našoj – Karla Kolesara.

Kolesar je predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola i student VERNa te predstavlja interese više od 45 tisuća kolega. Osim toga poznat je i kao veliki ljubitelj knjiga te zbog toga idealan za preporuku u rubric Obavezna literatura. Evo što je, uz sažeta objašnjenja, preporučio mladim ljudima.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati kolumnist i filmski kritičar Jurica Pavičić izdvojio idealne knjige za mlade

Franc Kafka – Proces

Po mojem skromnom mišljenju Kafkino najbolje djelo. Jednostavno rečeno – klasik.

Antoine de Saint-Exupéry – Mali princ

Knjiga je prevedena na preko 180 svjetskih jezika i prodana u više od 80 milijuna primjeraka. To zaista sve govori o njenoj vrijednosti i važnosti.

Niccolo Machiavelli – Vladar

Riječ je o zanimljivom štivo koje govori o vođenju i upravljanju velikim sustavima. Vladar je djelo koje i dan danas menadžerima otvara nove i zanimljive perspektive.

George Orwell – Životinjska farma

Knjiga koja kroz satiru prikazuje sve loše strane velikih ideoloških društvenih uređenja

Saša Petar – Emocionalno poslovanje

Jedan od vodećih poslovnih autora  govori o ljudskoj strani u poslovanju koja se često zaboravlja