Pretraga

Osnovano novo sveučilište: Zasad izvode tri vrlo atraktivna programa

A- A+

Dobili smo novo sveučilište. Sveučilište VERN’ smješteno je u Zagrebu, a na njemu će studenti moći studirati Cyber komunikacije i znanost o mreži, Internet stvari i Transmedijsku dramaturgiju. Prvo je to sveučilište osnovano po novim, strožim zakonskim kriterijima.

Promocija studenata VERN’a

– Naši inovativni studijski programi pokazuju kako je moguće pratiti svjetske trendove u visokom obrazovanju u smislu sadržaja, ali i cjelovitih kompetencija koje će omogućavati studentima brzo zapošljavanje u strukama koje su tražene već sada, a bit će to još više u najskorijoj budućnosti, najavio je rektor Sveučilišta VERN’ prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila.

Prvi puta od pooštravanja zakonskih mjera za postanak sveučilištem, jedno je privatno visoko učilište uspjelo dobiti status sveučilišta.

VERN je tu titulu dobio nakon dvije godina izvođenja mentoriranog sveučilišnoga preddiplomskog studija Poslovne ekonomije u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci.

– Hrvatska je bogatija za jedno novo sveučilište, prvo i za sada jedino nastalo po postojećoj zakonskoj regulativi, usklađeno s najvišim međunarodnim visokoobrazovnim standardima kvalitete, istaknuli su sa novoosnovanog Sveučilišta VERN’.

Tri studija

Studenti VERN’-a moći će studirati tri nova i preddiplomska sveučilišna studija koja će im, kako tvrde sa Sveučilišta, ‘omogućiti efikasnu i brzu integraciju na tržište rada, odnosno zapošljavanje i samozapošljavanje’. To su: Cyber komunikacije i znanost o mreži, Internet stvari i Transmedijsku dramaturgiju.

Izdvojeni članak

VERN’ pokrenuo sedam novih programa cjeloživotnog obrazovanja

– Studij Cyber komunikacije i znanost o mreži namijenjen je brucošima koji žele postati menadžeri digitalnih medija i društvenih mreža koristeći se najsuvremenijim softverima današnjice. Internet stvari nudi visoko obrazovanje za rad u tehnološkim područjima IV. industrijske revolucije, a Transmedijska dramaturgija namijenjena je onima koji žele biti scenaristi filmova, serija i videoigara, producenti medijskih projekata i kreatori sadržaja za online platforme, istaknuli su s VERN’-a.

Podsjećaju i kako se početak akademskog djelovanja novog sveučilišta događa u godini kada VERN’ obilježava 30. obljetnicu svog postojanja i djelovanja u području obrazovanja.

U tri desetljeća razvoja VERN’ je prošao jedinstveni razvojni put od cjeloživotnog obrazovanja u međunarodnom okruženju, preko visoke škole i veleučilišta pa sve do sveučilišta, kao najviše institucionalne razine u akademskom i znanstvenom području.

Kompetentni predavači i poticajni obrazovni model

Rektor najavljuje kako ‘studente čekaju vrlo kompetentni predavači i poticajni obrazovni model u kojem će raditi individualno, timski i projektno, uz velike mogućnosti suradnje s poslovnim sektorom i radom na stvarnim projektima’.

Osnivač Branko Štefanović kaže kako je VERN’ brojnim iznimno vrijednim i korisnim inicijativama doprinio unaprjeđenju hrvatskog visokog obrazovanja.

– Sama pojava privatnih visokih učilišta, zatim implementacija ‘Bolonje’, interaktivno studiranje i ‘studentocentričnost’ kao fokus na potencijale svakog pojedinog studenta, afirmacija stručnih studija, uključivanje poduzetništva u studijske programe i njihova prilagodba potrebama gospodarstva… da ne nabrajam dalje, sve to ima korijene u poletnom tridesetogodišnjem razvoju VERN’a, razvoju koji upravo dostiže vrhunac početkom rada Sveučilišta VERN’, zaključio je Štefanović.

‘Obrazovat ćemo pokretače poduzetničkih projekata’

U intervjuu prije tri godine, osnivač VERN’-a ispričao nam je kako su Sveučilište u Rijeci izabrali za mentoriranje svog prelaska na sveučilište jer su zaključili da je Sveučilište u Rijeci najbliže onome što oni žele postati i u sveučilišnoj naobrazbi – ‘dinamično i fleksibilno, inovativno sveučilište koje će promptno, ne samo odgovarati na potrebe tržišta rada i društvenog razvoja, već će ih i anticipirati’.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Branko Štefanović: Sveučilište VERN unijet će dinamiku i korist za cijelu društvenu zajednicu

Opisao nam je tada detaljne i svaki od tri nova sveučilišna preddiplomska programa:

Studij Cyber komunikacija i znanosti o mreži osposobljava studente za uspješno oblikovanje i upravljanje različitim multimedijskim tekstualnim, vizualnim, auditivnim ili audiovizualnim sadržajima, u odjelima poslovnih organizacija ili u ulozi nezavisnih stručnjaka i pokretača poduzetničkih projekata.

Studij Interneta stvari pruža studentima znanja iz područja računarstva i elektrotehnike, računalnih mreža i bežične komunikacije, internet stvari uređaja, sustava, mreža i infrastrukture te ih kombinira i svrsishodno spaja sa znanjima iz strateškog i operativnog upravljanja, poslovnog planiranja i financiranja. ICT sektor je jedan od propulzivnijih i nudi brojne mogućnosti za razvoj profesionalne karijere, kao i odlične uvjete samozapošljavanja.

Studij Transmedijske dramaturgije osposobljavat će studente za rad u sektorima filma, televizije, oglašavanja, interaktivnih kompjutorskih i video igara, izvedbenih i vizualnih umjetnosti i to na poslovima poput scenarista i producenta raznovrsnih transmedijskih projekata, scenarista igranih, dokumentarnih, animiranih i namjenskih filmova i serijala, TV emisija i različitih medijskih sadržaja, scenarista kompjutorskih i video igara, kreatora multimedijskih online sadržaja, dramaturških kreatora javnih događanja i slično.