Pretraga

Znanstvenici razbili jedan od najpopularnijih mitova o menstruaciji

A- A+

Koliko puta su vam prijateljice tvrdile da se menstrualni ciklusi osoba koje žive zajedno kroz neko vrijeme u potpunosti usklađuju? Ta ideja potječe iz jednog popularnog istraživanja iz ’70-ih godina prošlog stoljeća, a nedavno su njenu neistinitost dokazali znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu.

Foto: pixabay

Ranih ’70-ih u časopisu Nature objavljeno je istraživanje koje je tvrdilo da se menstrualni ciklusi žena koje studiraju i žive zajedno, poklapaju. To je istraživanje ubrzo steklo planetarnu slavu, a drugi su svoje ideje gradili na njemu.

Izdvojeni članak
menstrualna čašica

Menstrualna čašica: Kako je umetnuti i kako se ona održava?

Rezultati tog istraživanja u posljednjih su nekoliko godina bili pobijani novim istraživanjima, a da je teorija sinkronizacije ciklusa s bliskom osobama netočna, pokazali su i rezultati istraživanja koje je nedavno provela dr. Alexandra Alvergne sa Sveučilišta u Oxfordu. 

U istraživanju je sudjelovalo 1.500 osoba koje su ispitivane o svom životnom stilu. Upitane su tako je li njihov ciklus sinkroniziran s nekom od osoba koje poznaju i koji je njihov odnos s tom osobom (prijatelji, sestre, partneri, roditelj i dijete, kolege, cimeri i sl.), živjeli zajedno te koriste li hormonsku kontracepciju.
Analizirali su tri uzastopna ciklusa u 360 parova žena koje imaju blizak odnos i otkrili kako se u 273 para menstrualni ciklusi sve više razilaze. Samo 79 parova primijetilo je da se razmak između početka njihova ciklusa smanjuje. 

– Drugim riječima, prema našem istraživanju veća je vjerojatnost da će vam se ciklusi sve više počinjati razilaziti kroz vrijeme, stoji u rezultatima istraživanja. 

Za puni uzorak od 360 parova, prosječna razlika na početku je bila 10 dana i 38 dana na kraju. 

– Kao ljudska bića, uvijek volimo uzbudljive priče. Nečemu što promatramo želimo pridodati određeni značaj. Ideja da ono što promatramo može biti jednostavna slučajnost jednostavno nije dovoljno interesantna, kazala je svojedobno voditeljica istraživanja Alexandra Alvergne, kada su ju upitali zašto misli da se ovaj mit održao tako dugo.