Pretraga

Menstrualna čašica: Kako je umetnuti i kako se ona održava?

A- A+

Relativno novi ženski proizvod na našem tržištu jest menstrualna čašica koja se tijekom menstruacije, slično kao i tampon, umeće u vaginu. Izrađena je od medicinskog silikona, oblika je zvona te je fleksibilna. Iz tog je razloga idealna za ljetne dane i fizički aktivne djevojke.

menstrualna čašica

Menstrualna čašica | foto: Unspalsh

Menstrualna čašica može biti različitih veličina, a ovisno o jačini krvarenja, potrebno ih je mijenjati svakih 4-12 sati. Radi se o proizvodu koji se može koristiti više puta i do 10 godina te se tako kune i kune koje trošimo na uloške i tampone mogu jednostavno uštedjeti.

Menstrualna čašica dolazi u više veličina, a može se koristiti i do deset godina

Princip korištenja menstrualne čašice je jednostavan: nakon što se čaša ispuni menstrualnom krvlju potrebno ju je izvaditi iz vagine, isprazniti krv, oprati ju pod mlazom vode te ponovno umetnuti. Na kraju mjesečnog ciklusa potrebno ju je sterilizirati, najbolje na način da se kratko prokuha u vodi.

Menstrualna čašica je izrađena od gume (lateksa), silikona ili termoplastičnog elastomera, a ovisno o proizvođaču, jedna menstrualna čašica se može koristiti i do deset godina. Dolaze u obično dvije veličine, manjoj i većoj. Manja se preporučuje djevojkama ispod tridesete godine, a koje nisu vaginalno rodile te tinejdžericama i ženama bolje fizičke spreme, koje se bave sportom i imaju ojačane vaginalne mišiće. Veća čaše je za žene iznad tridesete godine te one koje tijekom ciklusa nešto jače krvare.

Izdvojeni članak
uložak nakon menstruacije

VIDEO: Kako nastaje menstruacija? Tijekom ciklusa događaju se tri faze

Kako umetnuti čašicu?

Krajeve menstrualne čašice presavijte tako da tvore oblik slova ‘U’, opustite mišiće te čašu umetnite u vaginu. Nakon toga biste trebali osjetiti da se čaša vraća iz presavijenog u svoj normalni oblik zvona. Ukoliko se to ne dogodi, potrebno ju je lagano okrenuti i/ili zategnuti vaginalne mišiće (kao kod Kegelovih vježbi), kako bi se čaša potpuno ‘otvorila’. Ukoliko imate probleme, prilikom umetanja možete koristiti i lubrikant, ali bi trebao biti na bazi vode, budući da neki od sastojaka lubrikanata mogu oštetiti silikon.

Djevojke koje koriste tampone bez aplikatora lakše će naučiti kako koristiti ovu čašu. Baš kao i tampon, pravilno umetnute čaša ne bi trebala stvarati osjećaj nelagode, te propuštati krv.

Prilikom vađenja čaše, nije dovoljno primiti ju za ‘peteljku’, već ju je potrebno lagano pritisnuti, kao i kod umetanja. Nakon što ju ispraznite i operete, čašu možete ponovno koristiti.