Pretraga

Za sve one kojima fali uzbuđenje u životu: Evo kako kod kuće odrezati šiške

A- A+

Kosa je vrlo bitan dio našeg izgleda, tko god da jeste. Kakvu god frizuru da nosite, birajući ju, birate stav i izražavate se, čak i kada mislite da to ne radite. Ako vas boli briga i ne brinete o izgledu svoje kose, opet se izražavate. U svakom slučaju, svaka frizura ima svoju priču, a najstrašnije priče se često kriju iza šiški.

foto: Pixabay

Šiške su možda i najkontroverzniji odabir kada je riječ o frizurama. Prati ih loša reputacija iz nekoliko razloga: na glasu su kao frizura koja je impulzivna, napravljena u teškim životnim trenucima, znak promjene, psihičke nestabilnosti… Ukratko glavobolja u obliku frizure. Sve ono najgore što možete zamisliti.

Izdvojeni članak

Ove godine puni 50, ali šiške su još uvijek postojane: Evo kako danas izgleda glumica koja je utjelovila Esmeraldu

Rijetko koja stvar se može pohvaliti s tako lošom reputacijom kao šiške, pogotovo kada je toliko nezaslužena! Naravno, svi još imamo traume od loših šiški iz prošlog desetljeća koje smo odrezali sami doma kada smo bili u sedmom razredu sa škarama iz kutije za likovni, ali to ne znači da su sve šiške loše, naprotiv.

Svi znaju koliko dobra frizura može pomoći pri izgledu, a upravo dobar oblik šiški je najlakši način za brzinsko poboljšanje situacije. Možda ćete morati malo više brinuti o njima, ali radi se o šiškama… Može li vam to zaista uzeti više od pet minuta vremena dnevno? I jeste li zaista u tolikoj žurbi da ne možete pet minuta posvetiti svojem izgledu?

U svakom slučaju, bitno je odabrati dobar oblik šiški. Postoje one koje su kraće pa su tek iznad obrva, ekstremno kratke koje su nekoliko centimetara iznad obrva, šiške na stranu, a postoje i šiške koje su dugačke i više služe kao okvir licu. Ako niste sigurni u šiške, upravo su zadnje najbolji odabir.

Škare su bitne

Postoje dva problema kod prvog šišanja šiški u kućnoj radionici: prvo, ne znate kakav oblik šiški bi vam dobro stajao, i drugo, nemate frizerske škare. Sigurno, možete koristiti one iz kutije za likovni iz sedmog razreda, ali nemojte se onda čuditi ako dobijete frizuru kao u sedmom razredu… Uložite u škare – nisu preskupe, a čine zaista veliku razliku.

Što se tiče biranja idealnog oblika šiški, napravite ono što svi danas radimo – guglajte. Najsigurniji odabir su vam lagane šiške koje uokviruju lice, najekstremnije su ove koje su skroz kratke. Istina, kosa raste i uvjerit ćete se u to jednom kad napravite šiške, ali opet, ako ih odrežete na pola čela, trebat će im neko vrijeme da narastu… Krenite polako, pa ako vam se svidi, uvijek možete još malo odrezati. Upravo to je zlatno pravilo kod šišanja šiški – polako. Nije problem odrezati još malo, ali je problem vratiti kosu nazad.

Sad kad ste nabavili frizerske škare (nadajmo se) i odabrali savršen oblik šiški za vas, vrijeme je da krenete sa šišanjem. Ako prvi put šišate šiške, idealno bi bilo da prvo odrežete dužinu do nosa na mokroj kosi, a zatim ju osušite i ostalo radite na suhoj kosi. Tako ćete odmah vidjeti što radite.

Kako izbjeći ‘kaciga’ efekt

Ako prvi put radite šiške, bitno je da odredite dio kose koji će vam ići u šiške. Počešljajte se i stavite kosu da vam pada ravno preko lica – odvojite taj dio, a ostalo svežite u rep. Krenite prvo od sredine lica, tamo će vam šiške biti najkraće. Izdvojite pramen i krenite rezati, ali tako da ih režete okomito. Dobit ćete na volumenu i izbjeći ćete onaj ružan ‘kaciga’ efekt. I pažljivo, krenite polako.

Kada ste tu dobili ono što ste htjeli, krenite s ostatkom i potrudite se da nemate rupe. Ako režete okomito, ne morate brinuti o neravnoj crti, već o rupama… Stoga polako, nemojte se zanositi.

I budite svjesni toga da vam šiške neće izgledati savršeno, pogotovo ne prvih nekoliko puta. Radije pustite  neki pramen dulji od drugoga, nego da previše skratite sve skupa i onda izgledate tako da hodate sa šeširom na glavi sljedeća dva tjedna…

Što reći, nego sretno!