Pretraga

Oprezno s Pokemon Go! Vrebaju virusi, pljačkaši, špijuni…

A- A+

Pokemon Go je stvarno nevjerojatna stvar. I iako se histerija koja vlada oko ove igrice rijetko viđa, manje više nam je jasno zašto su svi toliko ludi oko nje. Ipak, dok s nosevima u mobitelima šetate gradom i skupljate Pokemone, trebali biste obratiti pažnju na nimalo bezazlene opasnosti koje vrebaju iza Poke-manije.

foto: YouTube screenshot

Cijela priča oko igrice Pokemon Go neodoljivo podsjeća na scenarij nekog filma znanstvene fantastike. Nevjerojatna igra širi se svijetom poput zaraze, ljudi odjednom hipnotizirani hodaju gradovima, uvučeni u virtualni svijet, bez svijesti o sebi i svom okruženju. Izlažu se životnim opasnostima samo kako bi se domogli nekog izmišljenog, digitalnog stvora. 

E pa, svaki film znanstvene fantastike ima zaplet i opasnosti koje vrebaju u mraku, a čini se kako ni Pokemon Go ipak nije toliko bezazlen. 

Virusi 

Opasnost kojoj smo najviše izloženi mi koji živimo u zemljama u kojima igrica nije službeno dostupna (dostupna je samo u SAD-u, Australiji i Japanu) su virusi. 

Naime, kao što smo već pisali, u Hrvatskoj igricu za android možete skinuti skidanjem APK datoteke koja nije u službenom Google Playu. Da bi ste to učinili morate mobitelu omogućiti skidanje aplikacija iz nepoznatih izvora, što vas ostavlja ranjivim na viruse. 

Kako piše Androidcentral, Pokemon Go APK datoteke često sadrže Remote Access Tool viruse. Kada instalirate datoteku s RAT virusom, napadači mogu imati potpunu kontrolu nad vašim mobitelom i pristup svim medijskim datotekama i prepiskama koje na njemu čuvate. 

Pristup Google računu

Čak i ako ste slučajno u SAD-u ili nekoj drugoj zemlji u kojoj se igrica može skinuti službenim putem, trebali biste biti oprezni. Naime, kako je otkrio Adam Reeve, stručnjak za sigurnost Red Owla, kod nekih korisnika aplikacije koji imaju iOS sustav, aplikacija si sama pri instalaciji dopušta pristup cijelom vašem Google računu. 

To znači da vam Pokemon Go aplikacija, ili bilo tko tko ima pristup njenim bazama podataka, može čitati e-mailove, slati e-mailove s vaše adrese, imati uvid u povijest pretraživanja i povijest navigacije u Google Mapsu te imati pristup svim dokumentima i fotografijama koje imate na Google driveu. 

Bilo bi poželjno da, ukoliko imate aplikaciju na svome iPhoneu, provjerite koja sve dopuštenja aplikacija ima. 

Izdvojeni članak

Žestoko svjetsko prvenstvo u Pokemonima, dvojicu uhitili zbog nošenja oružja

Kreativni razbojnici

Pokemon Go može poslužiti i kao koristan alat za manje tehnološki sofisticirane zlikovce. Naime, kako piše Telegraph, četvorica naoružanih razbojnika iz Missourija u SAD-u  iskoristila su igricu kako bi opljačkali jedanaest tinejdžera u dobi od 16 do 18 godina.

Naime, u sklopu igrice postoje mjesta koja se zove Pokestops. Na Pokestopsima igrači mogu kupiti pokelopte i ostale za igru važne potrepštine. 

Četvorica razbojnika našli su Pokestop na skrivenom mjestu. Znali su da će u isti skriveni kutak zalutati mnogi poke-treneri, jednostavno se skrili i pričekali, pa pod prijetnjom oružjem opljačkali tinejdžere.