Pretraga

Otpisane tehnologije koje su se vratile na tržište jače nego ikada

A- A+

Kako tehnologija iz dana u dan sve brže napreduje, pojedini izumi padaju u zaborav jer su na njihovo mjesto došle puno bolje verzije. Svi se sjećate disketa ili kazeta koje se vjerojatno više nikada neće proizvoditi, no postoje i one tehnologije koje se vraćaju na tržište jače nego ikada.

Neke od tehnologija, bez kojih danas većina ne bi mogla zamisliti život, doživjele su skoru propast, no onda se nešto prelomilo te su se vratile na tržište jače nego ikada. U 90-ima je tvrtka Apple bila na samom dnu, no onda je Steve Jobs poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da bi danas postala jedna od najjačih tvrtki na svijetu. U nastavku pogledajte kojim je sve tehnologijama prijetio pad u potpuni zaborav, a onda su pokorile IT scenu, koje je okupio portal techradar.

Plastična ‘olovka’ Stylus

Plastične ‘olovke’ su u vrijeme ručnih računala doživjele pravi uspjeh, no onda su ih ekrani na dodir potpuno potisnuli. Dok su mnogi pomislili, između ostalog i Steve Jobs, kako tvrtke koje uz svoje proizvode koriste Stylus neće postići uspjeh, plastične ‘olovke’ su se vratile u uporabu razvojem tableta i pametnih telefona. Sve su prilike kako će se plastičnih komadi, koji su nalik olovkama, koristiti još neko vrijeme u IT svijetu.

Izdvojeni članak

FOTOGALERIJA: Zapanjujući 3D crteži

3D tehnologija

U 50-im godinama Amerikanci su pokrenuli trend 3D filmova koji su se mogli gledati zahvaljujući kartonskim naočalama s crvenim i plavim lećama. Iako se 3D tehnologija pokušala ponovno progurati u 80-im godinama, svoju su popularnost doživjeli tek s filmom Avatar. Nakon toga su nastali brojni filmovi u kojima gledatelji tri dimenzije doživljavaju zahvaljujući poboljšanim naočalama, a uskoro su se pojavili i televozori te mobiteli koji podržavaju 3D sadžaj.

Apple

Rijetko tko zna kako je tvrtka Apple, koja danas drma IT scenom, u 90-im godinama bila na rubu propasti. Tek kad se Steve Jobs vratio na njeno čelo, Apple se uzdigao na sami vrh. Danas su iPhone, Mac, iPod i ostali Appleovi proizvodi svakodnevna pomagala ljudima diljem svijeta, a o Jobsu se snima film u kojemu će biti prikazan sav njegov trud oko uzdizanja, skoro ugašene, tvrtke.

Tableti

Danas su tableti sve popularniji te se upotrebljavaju u skoro svim segmentima života, pa tako i u obrazovanju, ali na samom početku nisu bili u obećavajućem položaju. Pojavili su se na tržište 80-ih godina u obliku Appleovog Newtona, a onda ih je Microsoft u 2000-ima pokušao uzdignuti na sami vrh, no procvat su doživjeli tek 2012. godine kad je Apple izbaco iPad. Nekolicina smatra kako bi u skoroj budućnosti tableti mogli potpuno zamijeniti ostala računala.

Izdvojeni članak

Stiže Windows 8 – kritičari nisu oduševljeni

Avanturističke igre

‘Point to klick’ igre su od svojih početaka do danas doživjele nekoliko uspona i padova. Popularno se nazivaju avanturističkim igrama, ali ikao mnogi misle da je njihovo vrijeme prošlo, na tržište se svake godine izbace brojne igre u kojima je cilj mišem pokazivati put.

Nintendo

Svi ste vjerojatno obožavali Super Maria i ostale igrice za Nintendo, no 2000-ih je japanski proizvođač igraćih konzola dosegao dno. Baš kad su svi pomislili kako Nintendo postaje dio povijesti, pojavila se konzola Wii, koja je promijenila način igranja te je prodaja ovih uređaja naglo porasla.

International Business Machines (IBM)

Američka tvrtka IBM je jedna od prvih koja se počela baviti razvojem informacijskih tehnologija i računarstva, a početkom 90-ih je imala milijunske gubitke. Dok su mnogi tvrdili kako je IBM-u došao kraju, pojavio se Louis Gerstner koji je promijenio korporativnu kulturu te tvrtka 20 godina kasnije vrijedi oko 253 milijarde dolara.

Windowsi na mobitelima

Tvrtka Microsoft je napravila Windowse, no dugi niz godina pokušala je napraviti mobili uređaj koji pokreće Windows, ali nisu zabilježili veći uspjeh. Nakon nekoliko godina Microsoft je napokon pronašao formulu pomoću koje je izumljen Windows Phone te ostvario dobru zaradu na svjetskom tržištu.