Pretraga

Tableti za škole koji su koštali više od 286 milijuna kuna, skupljaju prašinu: ‘Stalno se kvare’

A- A+

Tableti, koje je Ministarstvo obrazovanja prije nekoliko godina nabavilo za osnovne škole, sada uglavnom skupljaju prašinu i učenici ih zaista rijetko koriste. Ravnatelji kažu kako se stalno kvare i ne isplati ih se popravljati. Učenici niti nemaju potrebu koristiti ih jer se bolje snalaze na mobitelima ako su im baš potrebni za vrijeme nastave.

Tablet na otvorenoj knjizi

Tablet i knjige | foto: Canva

Ravnatelji osnovnih škola u Zagrebu za Dnevnik Nove TV su ispričali kako se tableti, koje je ministrica Blaženka Divjak nabavljala za osnovne škole u sklopu programa Škola za život, uglavnom više niti ne koriste na nastavi. Jedan od glavnih razloga za to je to što se sve češće kvare, a škole ne žele izdvojiti financijska sredstva za njihove popravke, piše Dnevnik.hr.

– Od nekih 195 tisuća tableta koliko je nabavljeno, u zadnjih mjesec dana korišteno je nešto više od 32 tisuće, dakle njih 16,5 posto, pojasnila je za Dnevnik Nove TV Aleksandra Mudrinić Ribić iz CARNET-a.

Nova TV navodi kako je kupljeno točno 201.526 tableta i to u vrijednosti većoj od 286 milijuna kuna.

Izdvojeni članak
Djeca na nastavi koriste laptope i mobitele

Švedska smanjuje digitalizaciju nastave: ‘Osnovne sposobnosti učenika padaju’

Rodtelji ne žele snositi troškove kvarova

Tableti su se dobivali u petom razredu, na kraju osmog vraćali, no sve je manje roditelja koji žele preuzeti tablete doma jer ne žele snositi troškove ako dođe do kvara.

– Iz godine u godinu sve manji broj roditelja potpisuje i odlučuje se preuzeti tablet za svoje dijete, rekao je za Dnevnik Nove TV Denis Žvorc, ravnatelj OŠ Petra Preradovića.

Čak i učenici koji tablet imaju kod kuće, koriste ga rijetko. Jedna od tih učenica je i sedmašica Ema koja je rekla kako ga koristi možda jednom mjesečno, a jedan učenik je rekao da više koristi mobitel jer mu je sigurniji i bolje radi.

Izdvojeni članak
djevojka tipka na mobitel

Četvrtina naših učenika smatra da su previše na internetu: Zbog toga u škole stiže poseban program

Situaciju prokomentirala i bivša ministrica obrazovanja

Nastavnica informatike iz Osnovne škole Rapska ispričala je kako su tableti iznimno loše kvalitete i da su nakon godinu dana korištenja postajali sve sporiji te da se u dosta stranica i programa niti ne može ući.

Cijelu ovu situaciju za Dnevnik Nove TV je komentirala i bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je rekla kako kvaliteta tableta nije problem.

– Ne vjerujem da je loša kvaliteta tableta. Kad su se nabavljali, stvarno smo dobili vrhunsku kvalitetu. Svake četiri godine treba kupiti nove uređaje, odnosno obnoviti, ispričala je bivša ministrica Divjak.