Pretraga

U ovoj školi nema zabušavanja: Učenicima snimaju mozak pa se odmah vidi tko ne razmišlja o nastavi

A- A+

I dok u Hrvatskoj muku mučimo s opremanjem škola, nekoliko kineskih škola provodi eksperimentalni program praćenja koncentracije učenika. Da, dobro ste pročitali: baš kao u sceni iz Black Mirrora, učenici na glavi nose senzore koji snimaju njihove moždane valove. Profesor u realnom vremenu može vidjeti tko prati na satu, a kome je mozak na paši. A izvještaj o koncentraciji svoje djece putem aplikacije nalik na e-Dnevnik u svakom trenu mogu pratiti i roditelji.

screenshot: Wall Street Journal|YouTube

Izdvojeni članak

[Intervju] Stručnjak s američkog sveučilišta otkrio nam je razloge zbog kojih njihovi studenti nemaju problema sa zapošljavanjem

Sjedanje u zadnju klupu kako vas profesor ne bi primijetio da spavate, u Kini više ne prolazi. Jer, nekoliko je škola uvelo senzore za praćenje moždane aktivnosti koje moraju nositi svi učenici.

– Bijela znači da ste offline – slikovito je novinarima Wall Street Journala ispričao jedan učenik kako svi znaju kad netko nije skoncentriran.

Senzori koje nose na glavi nalik su vijencu, a na sredini imaju led diodu čija se boja mijenja ovisno o koncentraciji učenika. No podaci o praćenju koncentracije, koje senzori konstantno prikupljaju snimajući moždanu aktivnost učenika, šalju se na daljnju analizu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Profesor tako u realnom vremenu vidi kakva je koncentracija pojedinog učenika te ga može opomenuti ako je odlutao mislima. Zaljubljeni, nije vam lako.

Nastavnicima ovo omogućava da nastavu prilagode koncentraciji većine učenika. Kad zagusti, olakšaju, a kad se djeca opuste daju im teže zadatke.

screenshot: Wall Street Journal|YouTube

Izdvojeni članak

Korisnici zaprepašteni: Pad Facebooka otkrio jezivu istinu o društvenim mrežama

Osnovna škola Jinhua Xiaoshun, koju su posjetili novinari WSJ-a, senzore koristi i za praćenje moždane aktivnosti prilikom meditacije kojom učenici započinju svaki nastavni dan.

Ova novina u obrazovnom procesu posebno se svidjela roditeljima. Oni putem aplikacije nalik našem e-Dnevniku svakodnevno mogu pratiti koncentraciju svoje djece.

Kineske škole, osim ovog, koriste i druge ‘blagodati’ umjetne inteligencije. Učionice su prepune kamera koje prate izraze lica te raspoloženje učenika, a učenici nose uniforme uz pomoć kojih ih se može locirati.

Za kraj, možemo se samo zapitati: Hoće li naše škole ikada izgledati ovako?