Pretraga

Pitali smo mlade čega su se odrekli u korizmi: Neki su zaboravili da je uopće počela

A- A+

U srijedu je započelo razdoblje korizme koje traje 40 dana (ne računajući nedjelje). Vjernici se u iščekivanju Kristovog uskrsnuća odriču nekih stvari u svojem životu, najčešće poroka, kave, cigareta i slično. Pitali smo nekoliko mladih od 20 do 25 godina jesu li se oni nečega odrekli i ako jesu, čega.

pixabay.com

Pepelnica ili Čista srijeda računa se kao prvi dan korizme koja traje 40 dana ne računajući nedjelje. Kako se mnogi u tom periodu odlučuju na odricanje da bi se “očistili” što fizički što duhovno, pitali smo nekoliko mladih osoba jesu li se oni odrekli nečega i što to za njih znači.

Izdvojeni članak

Evo otkada bojimo jaja te kako je nastao uskrsni zec

Neki su se odricali jer im je korizma poticajno razdoblje za taj čin, a nekima je želja postati boljim osobama.

– U korizmi sam odlučila pronaći svoj unutarnji mir, manje psovati i više širiti ljubav. Za mene odricanje ne znači odreći se nečega iz svoje osobne koristi, nego odreći se nečega u danu da to vrijeme možemo posvetiti Bogu, rekla nam je Anamaria.

Odricanje kao dokaz samome sebi

– Odrekao sam se svih pića osim vode da bi testirao svoju umnu snagu da se oduprem porocima svakodnevnog života, rekao nam je jedan student.

Neki se pak odriču da bi sebi dokazali da su jaki. Primjerice, Magdalena nam je rekla da se inače svake godine odrekne nečega da si pokaže da ona to može (alkohol, nova roba, grickalice…). Cilj joj je i ojačati zdravlje, ali i karakter. Dodaje da je jačanje duhovnosti bitno jer vjera odmah proradi kada je čovjek u nekoj vrsti iskušenja.

– Korizma mi ne znači ništa posebno. Više ju vidim kao priliku da napravim nešto za sebe u tih 40 dana, kao poticaj ‘ajde sad imaš neki izgovor pa moraš’. Odrekla sam se mesa. Sve je više istraživanja koja govore da treba sve životinjsko izbaciti iz prehrane pa da vidim kako će mi tijelo reagirati u ovih mjesec i pol dana, rekla nam je Josipa.

Neki smatraju da ‘moderna odricanja’ nemaju smisla

Izdvojeni članak

Mrziš ga ili voliš: Kako se u vašem kraju zove ovo jelo koje se jede u uskrsno doba?

Nekoliko studenata kojima smo se javili reklo nam je da je skroz zaboravilo na korizmu i ustvari se iznenadilo kad smo ih podsjetili na to. Ima i onih koji su se sjetili korizme, ali se nisu odrekli ničega.

– Ni ove godine, kao ni svake prošle, nisam se odrekla ničega jer smatram da ovo moderno odricanje na primjer brze hrane, alkohola, cigareta i sličnog, nema nikakvog smisla, osim ako novac koji smo inače trošili na te stvari doniramo onima kojima je taj novac najpotrebniji. Dakle, cilj odricanja nije da mi sebi činimo dobro jer eto kao nećemo jesti slatko, nego naše odricanje treba pomoći drugima, smatra Zrinka.

Dora nam je također rekla da se nije ničeg odrekla jer misli da se s vjerske strane gledano nije imala čega odreći, a odricanje od čokolade i sličnih stvari smatra besmislenim jer se tako gubi bit odricanja u korizmi.