Pretraga

Počele prijave mladih za besplatna putovanja Europom: Doznajte kako ‘ugrabiti’ kartu

A- A+

Još je prošle godine zaživjela inicijativa Europskog parlamenta kojom se putem programa DiscoverEU 18-godišnjacima iz europskih zemalja dodjeljuju besplatne željezničke karte za putovanje Europom. Novi krug podjele više tisuća besplatnih ‘InterRail’ karata započeo je ovih dana.

Foto: Pixabay

DiscoverEU je inicijativa Europske unije koja ti nudi priliku da putuješ Europom i stekneš vrijedna iskustva. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrit ćeš prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova. Mladi se mogu prijaviti tijekom dvaju krugova prijava koji se održavaju svake godine. Odabrani će biti nagrađeni putnim propusnicama.  Inicijativa DiscoverEU osamnaestogodišnjim građanima EU-a nudi mogućnost putovanja na kojem će iskusiti slobodu kretanja Europskom unijom, istražiti raznolikost Europe, učiti o europskoj kulturnoj baštini i povijesti te se povezati s drugim mladima diljem Europe. Osim toga, ta inicijativa mladima pomaže razviti vještine koje će im biti važne u budućnosti, kao što su neovisnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama, stoji u opisu ove inicijative.

Novi krug podjele propusnica započeo je 7. studenog i završava 28. studenoga 2019. u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu, a prijave se vrše na ovoj poveznici. 

Izdvojeni članak

Izvrsna vijest za učenike: Evo kako vlakom putovati po Hrvatskoj – bez da išta platite

Kandidati moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • moraju biti rođeni između 1. siječnja i 31. prosinca 2001. (uključujući te datume)
  • moraju imati državljanstvo jedne od država članica Europske unije u trenutku donošenja odluke o dodjeli
  • moraju u internetski obrazac za prijavu upisati ispravan broj osobne iskaznice ili putovnice.

Kandidati koji se prijavljuju trebat će odgovoriti na i pitanja iz kviza, osim ako se prijavljuju kao član skupine. Odabrani sudionici moći će putovati u razdoblju od najmanje jednog, a najviše 30 dana od 1. travnja do 31. listopada 2020.

Važno je napomenuti kako postoji mogućnost putovanja s prijateljima.

– Možeš putovati samostalno ili u skupini s još najviše četvero prijatelja ako oni ispunjavaju prethodno navedene uvjete. Oni će morati podnijeti vlastite prijave i pritom navesti tvoju šifru prijave. Više pročitaj u odjeljcima od B.5 do B.11 s odgovorima na najčešća pitanja. Osim toga, možeš organizirati susrete i kombinirati planove putovanja s drugima koji su dobili putne propusnice! Za to ti može pomoći grupa DiscoverEU na Facebooku na Facebooku, stoji u uputama za prijavitelje.