Pretraga

Pogledao sam Stranger Things do kraja: Ova jedna stvar me, moram priznati, malo razočarala

A- A+

Stranger Things u zadnjim dvjema epizodama je došao do vrhunca, a svjedočili smo scenama koje su nam stvarale grč u želucu. Posljednjih sat vremena sezone gotovo je svaki lik kojega smo vidjeli na ekranu bio tek korak daleko od groba. Znate onaj nadrealan osjećaj kad se lowkey molite da netko preživi, iako se radi o fiktivnim likovima s određenom sudbinom? E pa, spoiler alert, sve je to bilo – ni za što.

Max Mayfield u posljednjoj sezoni serije Stranger Things
Foto: Screenshot Stranger Things

Nakon tri godine. Tri duge godine iščekivanja, potrage za dostojnom zamjenom i shvaćanja, svaki put nanovo, da je takvo nešto nemoguće pronaći, na naše male i velike ekrane vratio se Stranger Things. No, koliko puta bingeali prve tri sezone, koliko redaka teorija na redditu pročitali, ništa nas, zapravo, za pretposljednje izdanje ovog megapopularnog Netflix serijala – nije moglo pripremiti.

Ova sezona sve je promijenila…

Stranger Things na koji smo navikli uvijek je imao jednu misterioznu i stravičnu notu. Započeo je otmicom, uveo djevojčicu sa supermoćima i Vladine agente koji nemilosrdno pucaju na djecu, a završio, doslovno, u drugoj dimenziji. No, Stranger Things kakvog poznajemo u posljednje tri sezone bio je balansiran. Najteže su scene i situacije dozirano bile prožete humorom da negdje na pola sezone, nekako, zaboravite da gledate morbidna čudovišta, pakao i, na trenutke, kvazi-egzorcizam.

Izdvojeni članak
stranger things 4

Pogledao sam novi Stranger Things: Pripremite se, neke bi vas scene mogle šokirati

U tome su braća Duffer, tvorci ove serije, bili posebno uspješni. Zbog toga su sve ove godine uspjeli izbjeći posebna upozorenja za suviše eksplicitan sadržaj i, na tragu toga, efikasno prodavali ovu seriju svim dobnim skupinama i tipovima ljudi. Pa i onima koji, ni za novčanu nagradu, ne bi sami kod kuće upalili horor ili neki eksplicitniji psihološki triler, ali su s leptirićima u trbuhu iščekivali čudovišta iz paklene druge dimenzije.

Ova je sezona to sve promijenila. Već u prvoj epizodi svjedočili smo jako detaljnim scenama smrti koje izgledaju kao da su izašle iz pera samog Jamesa Wana, jednog od njegovih Prizivanja ili komada o lutki Anabelle, a ne seriji kojoj smo se veselili početkom svakog srpnja. The Upside Down nikad nije izgledao strašnije, čudovište ove sezone nikad nije imalo više osobnosti i pozadinske priče, unutar koje braća Duffer nisu propustila spakirati i masovni pokolj. U kratkim crtama, serija je, zajedno sa svojim gledateljima, odrasla, postala mračnija i ozbiljnija, s nikad višim i težim ulozima.

Dobro, ne baš sve

Kada serija postavi takav ton, kada ti da do znanja da te još uvijek može šokirati, kad ti da povoda da pomisliš da te, u neku ruku, i želi šokirati, stvore se očekivanja. Očekivanja da će se u ovoj sezoni, za razliku od svih prijašnjih, dogoditi nešto uistinu radikalno, nešto na što nećemo biti spremni, što će nas, naprosto, ostaviti bez daha. Ta je očekivanja, štoviše, nahranila i pauza od mjesec dana između prvog i drugog dijela četvrte sezone. Jer, kao, s razlogom rade tu pauzu, žele nam nešto reći.

U zadnjim dvjema epizodama horor je zaista došao do vrhunca, a svjedočili smo scenama koje su nam stvorile permanentan grč u želucu. Posljednjih sat vremena sezone gotovo je svaki lik kojega smo vidjeli na ekranu bio tek korak daleko od groba. Znate onaj nadrealan osjećaj kad se lowkey molite da netko preživi, iako se radi o fiktivnim likovima s već predodređenom sudbinom? E pa, točno taj osjećaj. Ali, spoiler alert, sve je to bilo ni za što.

Izdvojeni članak

Ljetni praznici u punom su jeku: Opustite se i pogledajte što je trenutno u top 10 na Netflixu

Propust ili dobro promišljen potez?

Stranger Things odlučio je sve likove, ma koliko u ovoj sezoni (ne) doživjeli razvoj svog karaktera, ostaviti na životu. Svakoga. Vjerujem da bi bilo negodovanja da je Max, cijelu sezonu najbliža smrti, samo umrla u Lucasovim rukama, no to bi bilo daleko realnije od njenog čudesnog preživljavanja. Slijepa, paralizirana, uplašen, oprostila bi se od Lucasa, kao što i je, i otišla. No, kukavički, oživjeli su je. Napola.

Prigodno, stavili su ju u komu. Taman dok odluče što će s njom učiniti, hoće li ju antiklimaktički ubiti početkom nove sezone pa tako ugušiti vajb koji su gradili tijekom cijele ove sezone; ili je pak oživjeti, slijepu i paraliziranu, što bi bilo morbidnije od bilo kakve smrti kakvu trenutno možete zamisliti; ili je magično ozdraviti, što bi bilo samo glupo i besmisleno.

Nemojte me krivo shvatiti, jedan dio mene voli da su svi likovi još tu. Posebno Max. No, neke se stvari moraju reći. Stranger Things je propustio ići do kraja, propustio je napraviti ono što bi sve šokiralo, ali bi, u novom poretku stvari, bilo i više nego logično, a to je ubiti Max. Za to su, na kraju dana stvorili previše prilika, da bi na kraju, išli na zicer, i kukavički odstranili lika koji se tek pojavio.

Čini se da braća Duffer za ikakav ozbiljniji potez nisu imali hrabrosti. Ili nas iduća sezona pak čeka s plot twistom koji ni u ludilu ne bismo mogli zamisliti. U svakom slučaju, uz oduševljenje serijom kao takvom, ovo me možda malo razočaralo. Do iduće sezone.


*Komentar je stav autora