Pretraga

Povodom 100. rođendana, HRT prikazuje dokumentarni film o jednom od najuglednijih fakulteta u državi

A- A+

Medicinski fakultet u Zagrebu kroz čitavu je 2017. na razne načine obilježavao stotu obljetnicu svoga postojanja. Ove nedjelje, povodom tog velikog rođendana, HRT će prikazati dokumentarni film ‘100’.

foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

– S veseljem Vas obavještavamo da će u nedjelju, 14. 01. 2018. u 15,40 sati na prvom programu HRT-a biti prikazan dokumentarni film ‘100’ u produkciji Dokumentarnog programa HRT-a, a u prigodi stote obljetnice Fakulteta. Mnoge su generacije hrvatskih intelektualaca pokušavale stvoriti temelje za osnovnu medicinsku izobrazbu, no bezuspješno. Političke prilike u Austro-Ugarskoj nisu bile naklonjene razvitku samostalnog zagrebačkog sveučilišta. Pa je tako iz pitanja koje je zanimalo samo liječnike i stručnjake nastalo i ono nacionalno, pitanje časti i ponosa. Borba u kojoj je sudjelovao cijeli hrvatski narod. Austro-ugarska vlast je 1917. konačno dopustila osnivanje fakulteta, i to isključivo zbog snažnog pritiska političkih prilika. Bez obzira na povijesne otežavajuće okolnosti i ekonomsku nestabilnost, dostignuća hrvatske medicine danas ni malo ne zaostaju za svjetskim, zahvaljujući kvalitetnom školovanju novih generacija liječnika koje je uspostavljeno još prije 100 godina, priopćili su s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Urednica i scenaristica filma je Marijana Podgorelec, a redatelj Petar Orešković.

Inače, Medicinski fakultet u Zagrebu među maturantima je jedan od popularnijih, a ovu važnu obljetnicu obilježava na razne načine – održavanjem skupova, izložbi, kao i cestovnom utrkom ‘162 stube’. Tom prigodom snimljena i zanimljiva milenijska fotografija na kojoj je poziralo čak 270 studenata. A ono što će zasigurno zainteresirati brojne filateliste, povodom stoljeća postojanja MEF-a Hrvatska pošta u optjecaj je pustila prigodnu markicu.