Pretraga

Hrvatskoj nedostaje između 3 i 4 tisuće liječnika, a za studije medicine četiri puta više prijava nego upisnih mjesta

A- A+

Medicina se u Hrvatskoj može studirati na četiri sveučilišta – u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Upravo je taj studij među popularnijima kod odabira maturanata, što dokazuju podaci o izbornosti studija kao i broju prvih prijava. Tako, primjerice, na najvećem Medicinskom fakultetu u Zagrebu, upisna kvota na medicinu iznosi 300, a studij je prijavilo čak 1.413 maturanata! Iako za ove studije vlada veliki interes, Hrvatskoj trenutno nedostaje između 3 i 4 tisuće liječnika.

Pixabay

Baš kao i u srednjim medicinskim školama i na fakultetima koji obrazuju zdravstveni kadar traži se mjesto više. Pozitivna je to vijest, s obzirom na činjenicu da Hrvatskoj kronično nedostaje liječnika te smo u debelom zaostatku za zemljama Europske unije.

– Ovisno o kriteriju, u ovom trenutku Hrvatskoj nedostaje između 3 i 4 tisuće liječnika specijalista kako bismo dosegli europski prosjek. Dok se u Europi govori o migraciji liječnika u pravcu jug-sjever i istok-zapad, u Hrvatskoj možemo govoriti o emigraciji jer je iz Hrvatske u zadnje četiri godine, od ulaska u EU, otišlo i nije se vratilo u zdravstveni sustav 550 liječnika, dok je u sustav ušlo njih stotinjak. Još gotovo 800 liječnika prikupilo je svu potrebnu dokumentaciju za odlazak te ozbiljno razmišlja o napuštanju Hrvatske i radu u inozemstvu, kaže nam Anamarija Guberović, glasnogovornica Hrvatske liječničke komore.

Dodaje, upravo su zbog nedostatka liječnika potrebe za liječnicima u Hrvatskoj velike, a mogućnost dobivanja željene specijalizacije značajno je veća nego što je bila prije.

Borba za mjesto na fakultetu

U Hrvatskoj se studij medicine izvodi na četiri fakulteta – Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku te Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Svake godine interes studenata za ovaj studij je ogroman, a izuzetak nije niti 2017. Tako je upisna kvota u Zagrebu iznosila 300, a studij je prijavilo 1.413 kandidata, od čega je za 906 njih to bio prvi izbor. Podatke o ukupnom broju prijava, ovogodišnjoj kvoti i broju prvih prijava za ostale medicinske fakultete u državi, provjerite u tablici koja slijedi. Podatke nam je dostavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Izvor: AZVO

 Medicinski fakultet Zagreb

Kao što smo spomenuli, na studij medicine u Zagrebu na prvu se godinu upisuje 300 studenata, a ukupno ih je na svih šest godina 1.941. Na studij medicine na engleskom jeziku u akademskoj godini 2016/17 upisano je 55 novih studenata, a ukupno ih je na svih šest godina 265. Što se tiče broja stranih studenata, na studiju medicine na engleskom jeziku studira 210 studenata koji imaju strano ili dvojno državljanstvo.

Izdvojeni članak

Maturanti ludi za računarstvom: Pet puta više kandidata od upisnih mjesta

Ovaj Fakultet broji više studentica nego studenata, pa je na studiju medicine na hrvatskom jeziku taj omjer 62,4% naspram 37,6%. Što se tiče studija medicine na engleskom, omjer spolova je podjednak. Kako studij traje ukupno šest godina, pohvalan je podatak da prosječno vrijeme studiranja ne odskače puno od te norme. U prosjeku, studenti medicinu na ovom Fakultetu završe za 6,3 godina.

Zagrebački Medicinski fakultet, osim što je brojem studenata najveći ima i dugu tradiciju. Utemeljen je davne 1917. i ove je godine proslavio svoj stoti rođendan.

– Nastavu izvode vrsni nastavnici i međunarodno priznati znanstveni i stručnjaci. Nastavne baze posjeduju najmoderniju opremu za dijagnozu i liječenje na kojoj studenti mogu dobiti najnovija znanja u liječenju bolesnika. Na Fakultetu djeluju dva Centra izvrsnosti u kojima se poticajno radi sa studentima kako bi ih se usmjerilo u znanosti. Na Fakultetu je omogućeno poslijediplomsko specijalističko usavršavanje iz svih specijalističkih područja. Fakultetu je dodijeljen prestižni Certifikat za internacionalizaciju i to za Studij medicine na engleskome jeziku. Time je postao prvi, zasad i jedini fakultet u Europskoj uniji s takvim certifikatom iz područja Biomedicine, dodijeljenim na temelju natječaja Europskoga konzorcija i stroge međunarodne evaluacije, odgovara nam glasnogovornik fakulteta Mario Cvek na pitanje po čemu je njihov fakultet specifičan.

Dodaje, Fakultet je uz sve stručne specifikacije i multikulturalan, budući da studenti koji studiraju na engleskom dolaze iz približno 30 država. Također, trude se godišnje dovesti i nekoliko gostujućih predavača iz inozemstva.

– Na Studiju medicine na engleskom nastava se odvija uzastopce već punih četrnaest godina i do sada je diplomiralo 157 naših studenata, podrijetlom iz tridesetak zemalja, a najviše iz Kanade, Francuske, SAD i Švedske, kazao nam je Cvek.

Medicinski fakultet Rijeka

Prošle je godine na prvu godinu medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci upisano 130 studenata, a ukupno na svim godinama taj studij pohađa njih 769. Stranih studenata je 18, a sljedeće akademske godine taj broj će porasti jer na Fakultetu kreće studij medicine na engleskom, na koji će biti upisano 30 stranih studenata.

I na ovom je Fakultetu više mladih žena nego muškaraca, a taj omjer iznosi 489 naprama 280. Ni ovdje prosječno vrijeme studiranja nije predugo, a studenti studij završavaju u roku od 6 godina i 4 mjeseca. O specifičnostima riječkog Medicinskog govorila nam je profesorica Dragica Bobinac, prodekanica za nastavu na spomenutom Fakultetu.

– Više od 60 godina postoji studij medicine u Rijeci i u tom razdoblju postali smo dobro organizirana i visoko kvalitetna visokoobrazovna institucija. Studenti su vrlo dobro organizirani, aktivni su kroz brojne projekte, aktivno sudjeluju u radu fakulteta, odlaze na brojne razmjene u trajanju mjesec dana ili nekoliko mjeseci, i omogućili smo studentima da cijelu godinu provedu na nekom drugom sveučilištu. Trudimo se da studenti kroz učenje i brojne druge aktivnosti što uspješnije završe studij medicine u Rijeci, kazala nam je Bobinac.

Medicinski fakultet u Osijeku

Izdvojeni članak

Prosvjed medicinskih sestara: Ne možemo raditi zbog neusklađenih propisa

Od sva četiri medicinska fakulteta u državi, najmanja je upisna kvota na Medicinski u Osijeku. Ondje će i ove godine u prvu godinu studija medicine biti upisano 60 studenata, a smjer je prijavilo čak 1.209 ovogodišnjih maturanata. Za njih 194, to je prvi izbor.

Na studiju medicine u Osijeku, kaže nam prodekan za nastavu Branko Dmitrović, nema stranih studenata, osim onih koji su na privremenoj razmjeni i u okviru Erasmus programa. Omjer studenata je gotovo podjednak, studentica je tek nešto malo više.

– Studij u predviđenom roku završava od 84,2% (upisani u akademsku 2006./07. godinu) do 75,3% (upisani u akademsku 2008./09. godinu), kaže Dmitrović.

Što se tiče nekih specifičnosti ovoga fakulteta, profesor Dmitrović nabrojio je sljedeće: rad u malim grupama te nastavne baze u cijeloj Slavoniji i dijelovima Hrvatske što olakšava studentima provođenje, primjerice, stručne prakse i nekih programa bliže domu.

Posljednji studij medicine koji smo vam željeli predstaviti je onaj na Medicinskom fakultetu u Splitu, međutim, jedina informacija koja nam je dostavljena jest da se na studij medicine na hrvatskom jeziku upisuje 90 studenata, a na medicinu na engleskom jeziku 60.