Pretraga

Brada, rast spolnih organa, stvaranje spermija: Evo koje se promjene dječacima događaju u pubertetu

A- A+

Povećava se dlakavost tijela, dolazi do rasta brade, a rastu i solni organi te se stvaraju spermiji – sve ovo samo je dio promjena kroz koje dječaci prolaze u pubertetu. Dolazi i do nekih psihičkih, što je sasvim normalan dio sazrijevanja kod obaju spolova.

dječak_mladić tinejdžer

Ilustracija: Unsplash

Naš video serijal na društvenim mrežama, u kojima objašnjavamo neke svakodnevne pojave u raznim područjima znanosti, nastavljamo temom iz biologije. Nakon što smo pojasnili do kojih promjena tijekom puberteta dolazi kod djevojčica u novom videu objašnjavamo i što se događa kod dječaka.

Spolno sazrijevanje, odnosno pubertet kod dječaka započinje nešto kasnije nego kod djevojčica, između 11. i 13. godine života, a završava između 16. i 18. Kao i kod djevojčica, u tom razdoblju dolazi do rasta i razvitka osobe koji ubrzavaju spolni hormoni. Za vrijeme puberteta kod dječaka se povećavaju unutarnji i vanjski spolni organi te se povećava dužina i debljina glasnica i grkljana, zbog čega glas postaje dublji, odnosno mutira.

Izdvojeni članak

Video: Pubertet kod djevojčica kreće nešto ranije, ovo su promjene koje se događaju

Dječacima počinju rasti brkovi i brada te se povećava opća dlakavost tijela. Osobito se to događa u donjem dijelu trbuha, iznad spolnih organa, u obliku trokuta s vrhom prema gore. Uočljivo je i širenje ramena te rast mišićne mase, a povećava se i mogućnost stvaranja bubuljica te dolazi do povećanog znojenja. Dok djevojčice za vrijeme puberteta dobivaju menstruaciju, kod dječaka dolazi do spermatogeneze. Fiziološka je to promjena u kojoj se proizvode sjemene stanice i pripadajući sekret te se počinje stvarati sperma. Pa povremeno, nakon nakupljanja veće količine sperme u sjemenicima i kanalićima, dolazi do spontanog izbacivanja sperme. To se naziva polucija, popraćena je osjećajem ugode i sasvim je normalna pojava u pubertetu.

Dolazi i do nekih psihičkih promjena, a koje su to možete vidjeti u videu ispod.

Copy link
Powered by Social Snap