Pretraga

Liječnik o proetinskim shakeovima: Ako pretujerujete s konzumacijom, možete se pozdraviti s jetrom

U našem podcastu nedavno smo ugostili liječnika i profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Milana Miloševića koji je pričao prvenstveno o dopingu u adolescentskoj dobi, ali i o tome što sve mladi danas konzumiraju kada krenu trenirati. Tako je objasnio kako je unos dodatni proteina u obliku shakeova ili nekih drugih dodataka zapravo bespotreban iako ga mnogi konzumiraju i to najčešće u prekomjernoj mjeri.

čovjek u teretani stavlja proteinski prah u bocu

Foto: Unsplash

Ako ste ikada planirali ići u teretanu pa ste ‘guglali’ koja vam je najbliže, uskoro ste mogli primijetiti da vam iskaču reklame za razne dodatke prehrani koji vam ‘garantiraju’ bolji, a nekada i brži uspjeh. Jedan od tih dodataka svakako je i proteinski shake koji je danas u trendu, posebice kod mladih koji u tinejdžerskim godinama krenu trenirati bilo u teretanu ili neki drugi sport.

‘Nisam protiv proteinskih shakeova, ali jesam protiv pretjerivanja’

No, često se dogodi da se s konzumacijom proteina pretjera. To nam je potvrdio i naš nedavni gost podcasta, liječnik i profesor s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Milan Milošević.

– Nisam protiv proteinskih shakeova. Ako to može biti nadopuna prehrani to je u redu, ali ono protiv čega jesam je to kada se s time pretjeruje, rekao je Milošević.

Izdvojeni članak
osobau mraku s rukama na licu zabrinutog pogleda

Svi su čuli za anoreksiju, ali znate li što je bigoreksija? Evo koje osobe to najviše pogađa

‘Ako se višak proteina ne može apsorbirati, onda taj protein odlazi u stolicu’

Objasnio je kako jedan ‘scoop’, odnosno jedna mjerica proteinskog praha ima oko 25 do 30 grama proteina i da više od toga naš organizam u tom trenutku ne može apsorbirati.

– Prva greška je kada se stavlja previše tog proteina jer misle da će tako odmah dobiti povećanje mišićne mase. To je apsolutno krivo i netočno. Ako se taj višak proteina ne može apsorbirati, onda taj protein odlazi u stolicu i onda su ti ljudi naduti i ispuštaju vjetrove, objašnjava Milošević.

Izdvojeni članak
Milan Milošević u podcast studiju srednja.hr

Liječnik o steroidima: ‘Dečko u dvadesetim godinama izgleda savršeno, ali mora uzimati Viagru’

‘Možete oštetiti ključne organe, tu je jetra ta koja prva strada’

Istaknuo je i kako prekomjerna konzumacija dodatnih proteina može imati i ozbiljne posljedice na naše zdravlje.

– Ako vi ne možete apsorbirati tu količinu proteina koju unesete u sebe, možete oštetiti ključne organe. Tu je jetra ta koja prva strada, upozorava Milošević.

Koliko bi točno svaka osoba trebala unositi proteina u sebe i na koji način bi to trebala raditi, poslušajte u videu ispod.

@srednja_hr Proteinski shake je okej, ali realno, ne treba vam 💪🏻#srednjahr #proteinskishake #proteinshake #protein #proteini #fitness #teretana #gym #vjezbanje #zdravlje #mladi #fyp #fy #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr