Pretraga

Dvojica studenata i srednjoškolka Youtube kanalom mijenjaju odnos prema invaliditetu

A- A+

Među mnoštvom Youtube kanala koji djeluju u Hrvatskoj nedavno smo naletjeli na jedan jednostavna imena: MI mladi s invaliditetom. Prije otprilike dva tjedna tročlana je ekipa, sastavljena od dvaju studenta pedagogije i jedne maturantice ondje objavila svoj prvi video. Njihovo uvodno Youtube predstavljanje krasi neopisiv optimizam i pozitivna energija, a dosad ih je pogledalo više od tri tisuće ljudi. Kako su ondje izjavili, videima žele publici približiti svoje živote, ispričati zanimljive anegdote i biti primjer onima koji su poput njih, suočeni s nekom vrstom invaliditeta. Odlučili smo zato pobliže upoznati ovu trojku te ih upitati o daljnjim planovima njihovog, već poprilično uspješnog kanala.

foto: Privatna arhiva Marije Gagule

Sven Šimunović se unazad dvije godine dvaput predstavljao na državnoj smotri LiDraNo u kategoriji  samostalnih scenskih nastupa, a Pavao Anić je javnosti vjerojatno najpoznatiji zbog uspjeha u Supertalentu, gdje je 2017. svojim talentom za pjevanje i harmoniku dogurao do finala.

Zajedno s nešto mlađom prijateljicom, maturanticom Marijom Gagulom, ova je tročlana ekipa nedavno otvorila svoj Youtube kanal naziva MI mladi s invaliditetom. Ondje su nedugo nakon objavili svoj prvi uvodni video koji dosad broji više od 3.000 pregleda.

Uz zarazno dobru volju i optimizam, različite vrste invaliditeta ono su što im je zajedničko.

Predrasude o invaliditetu prisutne i među osnovnoškolcima: Videima bi to željeli promijeniti

Izdvojeni članak

Reci to humorom: Egzotični HendiCappo s FPZG-a ruši sve predrasude o invaliditetu

Na jednom takvom druženju mladih s invaliditetom Sven i Pavao, kolege s pedagogije na Filozofskom fakultetu, upoznali su Mariju pa su u razgovoru s osnovnoškolcima koji ondje dolaze nešto uočili.

– Na takvim druženjima, gdje obično razmjenjujemo iskustva nas mladih, ima i djece u dobi od 11, 12 ili 13 godina. Stalno nam pričaju o diskriminaciji koju svakodnevno doživljavaju od svojih vršnjaka poput ismijavanja, postavljanja zamki, čudnih pogleda… Budući da smo kroz nešto slično i mi prolazili, svjesni smo koliko to može negativno utjecati na dijete s poteškoćama. Zato smo nedavno odlučili otvoriti kanal, kaže Marija.

Na njemu, govori nam ekipa, djeci i mladima s invaliditetom žele poručiti da nisu sami te im dati savjet kako se postaviti u određenim situacijama. Uz to, videima bi htjeli osvijestiti djecu i mlade bez teškoća o važnosti inkluzije osoba s invaliditetom.

– Zapravo, svojim primjerom želim pomoći onima koji su u sličnoj situaciji kao ja, a teže se nose s tim. Iako možda imaju neki nedostatak ili su u kolicima poput mene, koji bolujem od cerabralne paralize, ne postoji osoba koja nije u mogućnosti biti uspješna u ni jednom području. Ipak, baviti se onime što te čini sretnim i ispunjava nemoguće je bez zdrave okoline i kvalitetnog odnosa s bliskim prijateljima, o motivima pokretanja kanala nastavlja Sven.

Smeta im patetika: Najljepši dio invaliditeta je otkrivanje svojih mogućnosti i rušenje predrasuda

Izdvojeni članak

Ni invaliditet ni ružni komentari Marcelu nisu spriječili da postane vrhunska sportašica

Sa Svenovim i Marijinim riječima slaže se i Pavao, dvadesetdvogodišnji student suočen s nedostatkom vida.

– Društvo je još uvijek dosta zatvoreno i s čuđenjem gledaju na invaliditet. Izbjegavaju osobe s invaliditetom ili ih nepotrebno sažaljevaju umjesto da ih gledaju poput svake druge osobe, dodaje Pavao.

Kad je riječ o sažaljevanju, ovih troje mladih smatraju da se ono najviše vidi u medijima i načinu na koji se invaliditet prikazuje. No, i u tome Sven, kao i njegove kolege vide prednost.

– Patetičan odnos vrlo je često osobama s invaliditetom najbolniji udarac. Kada te bolne udarce želimo izbjeći moramo se stalno dokazivati sebi i drugima te tražiti razne alternative kako bismo uspjeli u nečemu. Iako se to čini zahtjevnim, to je iskreno najljepši dio invaliditeta jer tu otkrivamo svoje mogućnosti, rušimo predrasude te samim time privlačimo okolinu koja tada stvara pozitivnu sliku o nama, objašnjava nam Sven.

U postizanju cilja mijenjanja odnosa prema invaliditetu, ukazat će, kažu, na ono što sa svojim nedostatkom mogu. Dokazat će da se i s nedostatkom vida može voziti bicikl i biti uspješan za harmonikom. Ili kao u Svenovu slučaju, za bubnjevima i na kazališnim daskama. Također, progovorit će o mladenačkim problemima i najzanimljivije, bezbroj smiješnih anegdota koje im je, kako kažu, donio ovaj specifičan način života.

– Urnebesni padovi iz kolica, vožnja po neravnom terenu zbog bježanja s nastave s cijelim razredom, vožnja po uzbrdici uz pomoć užeta, puno je priča iz naših života koje ću vam, kao i Pavao i Marija ispričati te tako približiti naše živote, ističe Sven.

Novi video dva puta mjesečno

Izdvojeni članak

Dobili smo priznanje za promicanje pozitivne percepcije o osobama s invaliditetom: Pročitajte naše najznačajnije tekstove na tu temu

Ova pozitivna mlada ekipa planira objavljivati dva videa mjesečno različitih tematika. Ipak, kako u prvom videu Marija nije rekla mnogo o sebi, svom invaliditetu i potencijalima, dobila je mnoštvo upita znatiželjnih gledatelja. Odlučili su stoga drugi video posvetiti upravo njoj, a onda se baciti na razbijanje predrasuda.

– O svemu ćemo rado progovoriti te se nadamo da ćemo u ovoj našoj priči svi zajedno uživati. I nešto promijeniti, kaže nam zaključno ovo troje mladih.

Kako se ekipa predstavila ispred kamere te kako Sven i Pavao zvuče u duetu, pogledajte u njihovom uvodnom videu.

 

Copy link
Powered by Social Snap