Pretraga

Razotkriven najisčekivaniji mobitel godine: Samsung Galaxy S IV

A- A+

Mjeseci glasina i nagađanja okončani su noćas kad je Samsung
usred New Yorka spektakularno predstavio nasljednika svojeg najuspješnijeg
telefona. Na žalost mnogih obožavatelja Samsungovih uređaja, novi Galaxy S IV u
odnosu na ‘S III’ model donio je zaista minimalne promjene.

YouTube

‘Samsung je krenuo Appleovim stopama!’ – ljute su izjave koje se najčešće mogu čuti iz ustiju onih upućenih u tehnologiju nakon što je Samsung noćas napokon službeno razotkrio svoj novi smartphone. Samsung Galaxy S IV predstavljen je na spektakularnom eventu u New Yorku i tako na neki način preuzeo tron od Galaxyja S III, najpopularnijeg uređaja baziranog na Android OS-u koji je dosad prodan u nevjerojatnih 40-ak milijuna primjeraka.

Ono što je mnoge odmah na početku predstavljanja šokiralo je činjenica da je Galaxy S IV vizualno gotovo identičan svom prethodniku. Ekran je s 4.8 inča zaokružen na 5 inča, mobitel je malo sužen, izdužen i smanjena mu je težina. Radi se o zaista minornim izmjenama koje su vidljive i na ovoj izravnoj usporedbi;

Gizmodo.com

S druge strane, najviše se hvali poboljšani ‘Full HD Super AMOLED’ ekran koji je ovoga puta u punoj 1080p razlučivosti uz 441 piksel po inču. Nažalost, Samsung nije želio otkriti koji će procesor pogoniti uređaj uz napomenu da će se on razlikovati od regije do regije. Što se ostalih ‘iznutrica’ tiče, Galaxy S IV na raspolaganju će imati 2GB RAM memorije a moći će ga se kupiti u tri verzije koje će se razlikovati po količini zapremnine: 16GB, 32GB, i 64GB. Naravno, tu će biti i microSD utor putem kojega će se zapremnina moći povećati za dodatna 32GB.

Gizmodo.com

Prednja kamera imati će razlučivost od 13 Megapiksela dok će prednja imati ‘tek’ dva, što je, budimo realni, za jedan mobitel i više no dovoljno. Uređaj će biti poveziv putem Wi-Fi, Bluetooth 4, NFC i LTE veza, a u njega je ugrađen i IR što znači da će se mobitel moći koristiti kao daljinski upravljač za vaše kućno kino.

Što se softvera tiče, Samsung je ostao vjeran Android OS-u, ovaj puta u 4.2.2 Jelly Bean verziji. No, on je značajno modificiran pomoću Samsungovog korisničkog sučelja koje, kažu oni koji su isprobali mobitel, imaju zaista značajne izmjene. Ali, i tu postoji jedan – ali. Softver je navodno vrlo konfuzan i natrpan mnogim mogućnostima koje većina korisnika neće nikada koristiti.

Gizmodo.com

Zaključak na kraju svega viđenog nije jednostavan, no činjenica je da je dugoisčekivani Galaxy S IV tek minimalna nadogradnja super-popularnog Galaxyja S III što u neku ruku i nije toliko loše. Naime, po izlasku ‘četvorke’ na tržište, ‘trojka’ će značajno pojeftiniti, a zbog toliko malih razlika nećete imati potrebu dvoumiti se između novijeg i uvjetno rečeno – starijeg.

Nažalost, Samsung ovim predstavljanjem zaista jest krenuo stopama Applea jer je i iPhone 5 također vrlo mala promjena u odnosu na iPhone 4S, dapače, ‘petica’ je u mnogim segmentima daleko bolji i kvalitetniji uređaj.

Na kraju je zanimljivo promotriti i to kako se Samsung Galaxy S IV nosi s već dostupnom konkurencijom;

Gizmodo.com