Pretraga

Reći ćete “Isuse Kriste”

A- A+

Tko je Bog? Što je Kristova ljubav? Za odgovore na ova pitanja i mnoga slična, više ne morate nužno ići u Crkvu, dovoljno je na kompu raspaliti neki kršćanski rock bend i čuti što imaju za reći.

blog.bekahbrunstetter

Ideja rock glazbe kršćanske tematike nastala je kao odgovor na rock muziku 50tih i 60tih godina prošloga stoljeća. Elvis je tada mrdao bokovima, sve je asociralo na seks, a John Lennon je čak rekao da su Beatlesi popularniji od  Krista. Ova je izjava izazvala negodovanje Isusovih fanova pa se Lennon morao ispričati. Glazba je postajala otvorenija i provokativnija, a Rolling Stonesi su čak napravili pjesmu „Sympathy for the Devil“.

Tada se pojavio Larry Norman s pjesmom „Why Should the Devil Have All the Good Musicš?“ i pokazao svima kako za dobru glazbu ne mora nužno postojati neki provokativan tekst. Norman se danas naziva ocem kršćanskog rocka, a slijedili su ga Mylon LeFevre, Bruce Cockburn i drugi. Krajem 80tih jači zvuk Isusu i Bogu dali su bendovi Petra, Resurrection Band i Stryper, a u današnje vrijeme scenom vladaju grupe poput Skillet, Thousand Foot Krutch, Decyfer Down, Underoath, Kutless, Disciple i Relient K.

No, uvijek postoje oni koji će u ovoj grani rock glazbe pronaći mnogo materijala za ismijavanje kao što su to učinili i tvorci South Parka u epizodi kada Cartman sa svojim bendom pjeva o Isusu, ali Bog i takve voli tako da nema brige. Metal i rock nisu rezervirani samo za sotoniste i krvopije tako da svi koji ste imali u planu pjevati i svirati u ime Kristove ljubavi samo naprijed. Uzor vam osim stranih izvođača mogu biti i naši dečki iz Rijeke pod nazivom Effatha.