Pretraga

S vremenom se broj naših stopala mijenja, ne budite tako sigurni da znate koji nosite

A- A+

Sigurno ste se barem jednom našli u situaciji da u dućanu probate cipele na kojima piše da su vaš broj, no noga vam jednostavno nije htjela ući unutra. Niste jedini jer naša stopala rastu i veća su nego ikada prije, tvrde stručnjaci.

garmentdistrict.com

Ako ste se našli u situaciji da ne možete obući cipele koje su vašeg broja, niste ušli u Zonu sumraka niti vam se događa išta čudno. Naime, velika je šansa da ustvari jednostavno nosite premali broj obuće na koji ste naviknuli da je vaš. Itekako je moguće da se broj obuće koju nosimo promijeni, piše goodhousekeeping.com

Izdvojeni članak

Letimičan pogled na ženske cipele otkrit će vam sve o njenoj osobnosti

Naša stopala rastu

Ukoliko ste bili u situaciji da ne možete vjerovati da vaša noga ne ulazi u broj obuće koji ste do tada imali naviku kupovati, ne očajavajte. Vjerojatno nosite krivu veličinu, i to premalu. Prema najnovijim istraživanjima, naš broj stopala se povećava i veći je nego ikada prije. Ako niste nikada ugurali stopalo u mjerač veličine cipela kakve imaju sve bolje opskrbljene prodavaonice obuće, možda je vrijeme da to napravite.

Prema najnovijim istraživanjima stručnjaka, naša stopala se pomalo mijenjaju tijekom cijelog života, što može biti razlog zašto ne možete ugurati stopala u uske cipele koje ste kupili na sniženju prije nekoliko godina. Ako se ipak ne želite smesti i baš hoćete nastaviti nositi premale i tijesne cipele, budite upozoreni da riskirate muke sa žuljevima, ali i kompliciranije stvari poput deformacije kosti stopala.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: najbizarnije cipele na svijetu

Prosječna veličina stopala kod ljudi je narasla za dva broja

Prosječna veličina noge je od sedamdesetih godina do danas narasla za dva broja, a to najbolje primjećuju dizajneri i prodavači. Stuart Weitzman izjavio je za ‘Wall Street Journal’ da je prosječna veličina cipela koje je njegova tvrtka proizvodila bila veličina 38, dok je danas 40, a zbog potražnje za žene moraju izrađivati obuću veličine čak do broja 45.

Jedino rješenje jest da budete stalno na oprezu. Veličine se razlikuju između različitih marki, no ponekad čak i između različitih modela istog proizvođača. Tako da pazite pri kupovini i probajte više brojeva ako treba, jer oni koji redovito kupuju istu veličinu,  najčešće ne prođu najbolje.

Ukoliko na kraju otkrijete da nakon puno godina odjednom morate kupovati broj 40, a ne 39, ne očajavajte jer niste jedini. Gotovo polovica žena i trećina muškaraca u Velikoj Britaniji priznaje da su bar jednom kupili obuću koja im nije savršeno odgovarala.