Pretraga

Saznajte koliko je droge policija zaplijenila po festivalima ovo ljeto

A- A+

Još jedno ljeto/turistička sezona je iza nas pa svako zbraja svoj ulov. Privatnici svoj, Ministarstvo turizma svoj, a MUP svoj. I dok se prva dva uglavnom odnose na novac, kod trećeg je u prvom planu droga.

astrotarot.net

Izdvojeni članak

Uživo: Pregovori propali – Štrajk se nastavlja

Prema podacima MUP-a, ovog je ljeta na glazbenim festivalima diljem Hrvatske izvršeno 1.880 zapljena različitih vrsta droga, piše muzika.hr. Brojka pokriva razdoblje između zagrebačkog Inmusica sredinom lipnja do Outlook festivala kraj Pule početkom rujna.

Prevladavaju trava i MDMA

Tako su ‘plavi anđeli’ u spomenutom razdoblju zaplijenili 29 grama heroina, 501 gram kokaina, 1.881 gram marihuane, 594 grama hašiša, 1.656 grama MDMA, 481 gram amfetamina i metamfetamina, 277 doza LSD-a, 864 grama ketamina te 45 grama psihoaktivnih gljiva.

Što se destinacija tiče, valja izdvojiti Pag gdje se održava niz festivala. Taj je otok apsolutni prvak po pitanju zapljena, ove ih je godine bilo 1.045. Najčešće se radi o marihuani i MDMA-u. Splitska Ultra Europe je na drugom mjestu s 258 zapljena, najviše MDMA. Što se LSD-a tiče, prvak je Momento Demento sa 161 dozom.

121 kaznena i više od 1.500 prekršajnih prijava

Bitno je naglasiti kako je riječ o rezultatima preliminarnih vještačenja, iz čega se da zaključiti kako se navedene količine zaplijenjene droge mogu značajno razlikovati u odnosu na rezultate vještačenja koje će biti provedeno u Centru za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić, navode iz MUP-a.

Spomenimo na kraju da su podnesena ukupno 1.591 prekršajna naloga iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga te 121 kaznena prijava.