Pretraga

Uživo: Pregovori propali – Štrajk se nastavlja

A- A+

Ušli smo u treći dan štrajka prosvjetnih sindikata okupljenih u Vertikalu obrazovanja. Nakon prvih propalih pregovora u ponedjeljak, novi sastanak predstavnika sindikata i ministra Vedrana Mornara očekuje se danas oko 15 i 30 sati.

foto: Preporod

Glavni problem koji su istaknuli prosvjetari su niske plaće te povećanje istih za 4 posto za zdravstvene djelatnike. Smatraju da ako ima novaca za njih, da bi se trebalo pronaći novaca i za profesore. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ima drugačiji izračun za plaće profesora te misli da je prosječna plaća za 1.000 kuna veća nego kako je predstavljao iz sindikata koji je računa prema Državnom zavodu za statistiku, a Mornar prema mjesečnim izdvajanjima ministarstva za plaće profesora. Javite nam se fotografijama i informacijama o štrajku na [email protected].

Kako je protekao prvi dan prosvjeda pročitajte ovdje, a kako ponedjeljak u opširnom izvještaju ovdje.

19:41Najveći broj profesora u štrajku dolazi iz Istarske županije gdje u osnovnim školama štrajka 53,47 posto zaposlenika, a među srednjoškolskim profesorima njih 59,86 posto. Najmanje ih ima u Međimurskoj županiji, a provjerite detaljan izvještaj škola i profesora u štrajku po županijama ovdje.

18:27 – Ponuđen je apsolutno neprihvatljiv dokument iz kojeg je vidljivo da sa strane Vlade RH nema nikakve namjere da zrelo pristupi problemu niti spremnosti na dogovor. Slijedom navedenog, štrajkaški odbor je prekinuo razgovore i nastavlja sa štrajkom. Ovim putem pozivamo sve zaposlenike u osnovnim i srednjim školama te visokom obrazovanju i znanosti da nas podrže u nastavku borbe za dignitet profesije, priopćeno je iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

18:23 Prema podacima zaprimljenim 29. rujna do 15.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 604 osnovne škole u RH u štrajk je uključeno 35,46% radnika. U 318 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 34,35% radnika.
Podaci se temelje na podacima zaprimljenim od ureda državne uprave u županijama, koji iste, također, objavljuju i na svojim mrežnim stranicama, a možebitna razlika u broju obrađenih škola u odnosu na podatke od ponedjeljka, 28. rujna, leži u činjenici da dio škola nije uredima dostavio podatke za svoje zaposlenike, piše u priopćenju MZOS-a.

17:39 Sindikat hrvatskih učitelja objavio je na svojoj Facebook stranici pismo namjere koje im je bilo ponuđeno za potpis u kojem piše sljedeće.

– PISMO NAMJERE kojim Vlada RH te Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanju suglasno utvrđuju namjeru pokretanja razgovora o mogućnostima poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti.

Potpisnici su suglasni da će, s ciljem ostvarenja ovog pisma namjere, ministarstvo nadležno za znanost i obrazovanje, pojedinačno sa svakim Sindikatom potpisnikom ovog pisma namjere, nakon imenovanja nove Vlade, u skladu s mogućnostima državnog proračuna, razmotriti prijedloge modela poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa za zaposlenike u sustavu.

Vlada ovime iskazuje namjeru da će dinamiku realizacije modela poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa utvrditi do usvajanja Državnog proračuna za 2016. godinu.

Sindikati ovime iskazuju namjeru da do usvajanja Državnog proračuna za 2016. godinu neće koristiti svoje pravo na štrajk po osnovi poboljšanja materijalnoga i socijalnoga statusa.

Pismo namjere foto: Facebook Sindikat hrvatskih učitelja

17:20 – Treba imati povjerenja u Vladu. Mi smo i dalje otvoreni za pregovore te za definiranje modela koji bi pomogao nastavnicima koji su koji su najviše izgubili. Neke konkretne odluke i brojke nećemo donositi prije državnog proračuna za iduću godinu. Nema formalnih pregovora za sutra. Nudimo razgovor, ali ne možemo preuzeti financijske obaveze. Teorijski možemo, ali mislimo da to nije korektno. Izbori će se raspisati vjerojatno u ponedjeljak, a da uzimamo takve obaveze kao tehnička vlada smatramo da bi to bilo nekorektno, rekao je ministar Vedran Mornar gostujući u emisiji Hrvatska uživo.

17:04 Predstavnici sindikata prosvjete okupljenih u Vertikalu obrazovanja nisu uspjeli doći do dogovora s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta oko povećanja plaća za četiri posto. Današnji sastanak započeo je u 15 i 30 kao i prethodni dan, ali opet nije došlo do dogovora. Iz MZOS-a su nam potvrdili kako nije dogovoren sastanak za srijedu te se štrajk nastavlja.

16:43 Na portalu eMedjimurje.hr objavljeni su podaci Ureda za državnu upravu u Međimurskoj županiji. Prema tim podacima u 32 osnovne škole štrajka 24 od 49 zaposlenih u II. OŠ Čakovec te dvoje u OŠ Goričan.
U sedam međimurskih srednjih škola nastava se odvija prema rasporedu, a u štrajku je samo jedan zaposlenik Srednje škole Čakovec.

16:19 Podaci koje je objavio grad Zagreb su poprilično konfuzni. Naime, prema tablici, nastava se u OŠ Kajzerica odvija normalno iako je 25 učitelja u štrajku, a 25 nije. Isti omjer je i u OŠ frana Krste Frankopana, ali se u toj školi nastava odvija djelomično. S druge strane, u OŠ Brestje štrajka 51 učitelj, a ne štrajka ih 29. U toj se školi nastava uopće ne odvija. Tablice sa stanjem u školama možete pogledati ovdje.

15:00 – Treći dan štrajka u osnovnim i srednjim školama od 186 škola (Preporod djeluje u 331 ustanovi), iz kojih su do 13 sati prikupljeni podaci, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod, u 110 škola svi su članovi radili, dok se u 76 škola nastava odvijala djelomično ili je uopće nije bilo, priopćeno je iz Preporoda.

Od ukupno 5050 članova, u podružnicama škola iz kojih su dostavljeni podaci, u štrajku je bilo 1040 članova, odnosno 20.59 posto članstva. U štrajku i drugog dana sudjeluje značajan broj zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani. Članstvo Preporoda, zajedno s članstvom drugih sindikata, ostaje u štrajku do ispunjenja zahtjeva upućenog Vladi ili do donošenja odluke o prekidu štrajka od strane ostalih triju sindikata.

14:50 Prema podacima Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport, u Zagrebu su je potpunom štrajku šest srednjih i 15 osnovnih škola, djelomična nastava održava se u 32 srednje i 55 osnovnih škola, a puni intenzitet nastave odvija se u 21 srednjoj školi te 29 osnovnih.
Međutim, podaci koje je objavio spomenuti gradski ured su zbunjujući. Naime, prema tablici, nastava se u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji odvija normalno iako je 33 nastavnika u štrajku, a 32 nije. S druge strane, u Veterinarskoj školi Zagreb štrajka 7 nastavnika, a ne štrajka ih 14. U toj se školi nastava uopće ne odvija. Tablice sa stanjem u školama možete pogledati ovdje.

14:32 – Drugog dana štrajka koji je počeo u petak roditelji nisu znali trebaju li djeca doći na nastavu i hoće li za nedolazak dobiti neopravdan sat. Prosvjetni radnici svakako imaju pravo na štrajk, i odluka hoće li štrajkati je isključivo njihova. Prepucavanjem između ministra Mornara i gospodina Ribića, jedina strana koja je oštećena su učenici i njihovi roditelji.

Ministar Mornar i gospodin Ribić ne mogu odlučivati o tome hoće li učenici dobiti (ne)opravdane sate, o tome isključivo mogu odlučivati razrednici.
Pozivamo Ministarstvo obrazovanja i sindikate da danas pronađu zajedničko rješenje, kako bi se učenici sutra mogli vratiti u školske klupe, a profesori nastaviti s obrazovnim aktivnostima, priopćenje je koje potpisuje Europska mladež.

13:13 Povodom štrajka prosvjetara priopćenjem se oglasio se i Ured pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić. Iako, kako stoji u priopćenju, ne osporava pravo na štrajk, pravobraniteljica ukazuje na Konvencije o pravima djeteta.

– Preporučujemo Vladi RH i sindikatima da u svojem djelovanju uvijek daju prednost najboljem interesu djeteta. Naime, člankom 3. Konvencije o pravima djeteta propisano je kako u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost, stoji u priopćenju.

Tako se navodi da informacije o provođenju štrajka potvrđuju kako se u praksi stvaraju veliki problemi djeci i roditeljima koji su ‘negdje između sukobljenih strana’. Posebno su istaknute kontradiktorne uputu roditeljima i djeci o dolasku/nedolasku u školu te o opravdanim/neopravdanim satima što, prema Milas Klarić, ukazuje na to da prije štrajka nisu bili razrađeni niti usuglašeni planovi postupanja za vrijeme te nakon štrajka.

12:35 – Ja bih jako volio kada bih doživio jednog dana da sindikati krenu u štrajk zahtjevajući reformu sustava obrazovanja koji ne funkcionira. Sustav je preskup i znanje koje daje nije adekvatno niti na razini koja je potrebna Hrvatskoj. Zaostajemo u svim testovima, primjerice na PISA testovima smo lošiji od OECD prosjeka. Imamo pad broja đaka i istovremeni porast profesora, rekao je Davor Huić iz udruge Lipa.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Davor Huić o reformi obrazovanja

"Ja bih jako volio kada bih doživio jednog dana da sindikati krenu u štrajk zahtjevajući reformu sustava obrazovanja", rekao je Davor Huić i istaknuo kako je obrazovni sustav preskup i rezultat koje daje, a to je znanje, nije adekvatno.Više: http://bit.ly/1L07D1H#Otvoreno

Posted by HRT Otvoreno on 29. rujan 2015

12:00 – Kada govorimo o neopravdanim satima, prosvjetari imaju pravo na štrajk, učenici ustavnim pravom imaju pravo na informiranje i na obrazovanje. Niti gospodin Ribić niti gospodin Mornar nemaju pravo govoriti učenicima hoće li dobiti neopravdane ili opravdane sate. Prema Pravilniku o tome odlučuje razrednik. Molim sve sindikaliste i predstavnike ministarstva da već danas nađu rješenje. Apeliram da se s normalnom nastavom i odgojno-obrazovnim procesima krene već od srijede inače će se dogoditi drugi kontra efekt, a to je da će se nastava morati odrađivati subotama, a ni tada putničke linije nisu bajne za prijevoz, rekao je Karlo Horvat, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika RH u emisiji Otvoreno.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Karlo Horvat o neopravdanim satima

Karlo Horvat, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika RH, osvrnuo se na prepucavanja oko neopravdanih sati: "Niti gospodin Ribić, niti gospodin Mornar nemaju pravo govoriti učenicima hoće li oni dobiti opravdane ili neopravdane sate (…), o tome odlučuje razrednik!"Više: http://bit.ly/1L07D1H#Otvoreno

Posted by HRT Otvoreno on 28. rujan 2015

11:30 Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u sinoćnjoj emisiji Otvoreno rekao je kako ministar Mornar nije uspio doći do premijera Milanovića koji jedini može pregovarati sa sindikatima.

– Kada smo se konačno uspjeli sjesti s ministrom shvatili smo da Mornar uopće nije pronaša premijera i okrenuo je jedan spin pokušavši nam objasniti kako zapravo tražimo kruha preko pogače te kako su plaće u obrazovanju zapravo sjajne i bajne, rekao je Mihalinec.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Branimir Mihalinec po ministru Mornaru

Sindikalist Branimir Mihalinec optužio je u #Otvoreno ministra Mornara kako im je na pregovorima pokušao podvaliti spin da sindikati "traže kruha preko pogače i kako su zapravo plaće u obrazovanju sjajne i bajne!"Više: http://bit.ly/1L07D1H#Otvoreno

Posted by HRT Otvoreno on 28. rujan 2015

11:00 Nakon što je u petak OraH podržao štrajk prosvjetara, danas su to učinili i iz ‘U ime obitelji’.
Inače, ova je udruga registrirala i stranku pod nazivom ‘U ime obitelji-
projekt Domovina’ s kojoj će izaći na predstojeće parlamentarne izbore.

–  ‘Udruga U ime obitelji podržava štrajk prosvjetnih djelatnika kao legitimni oblik borbe za vraćanje dostojanstva nastavnicima, profesorima i znanstvenim djelatnicima. Većina prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj podučava u vrlo lošim uvjetima – odrađujući odličan posao zahvaljujući svom znanju, kreativnosti i entuzijazmu – činjenici da svoj posao doživljavaju kao poziv, a ne samo zanimanje. Pozivamo roditelje da podupru štrajk učitelja i profesora svoje djece. Svjesni smo da je ovaj štrajk poremetio organizaciju svakodnevice naših obitelji. No, naša potpora pravu profesora na pristojna primanja u stvari je potpora kvalitetnom obrazovanju naše djece.’

10:00 Prema službenim podacima MZOS-a prikupljenima do 15h na prva dana štrajka, u petak i ponedjeljak, došlo je do pada štrajka za 13 posto u osnovnim školama i 7 posto na srednjoškolskoj razini. Međutim, MZOS je u ponedjeljak objavio podatke sa čak 68 osnovnih škola manje, te 52 srednjih škola manje u istraživanju.

srednja.hr

9:00 U ponedjeljak poslijepodne s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom pregovarali su, odvojeno, predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama. Dogovor nije postignut te se štrajk nastavlja.

Ministar Mornar je nakon tog sastanka najavio kako će na novom susretu, koji je zakazan za danas u 15,30 sati, “pokušati ponuditi neko rješenje”.

Copy link
Powered by Social Snap