Pretraga

Seksom do zdravlja: Studenti farmacije objasnili kako orgazam štiti od prehlade i gripe

A- A+

Vrijeme je prehlada, viroza i gripa. Voće, C vitamin, češnjak i topli čaj samo su neki od načina na koje se ljudi preventivno pokušavaju boriti protiv virusa koji ih napadaju. Međutim, za jačanje imuniteta može pomoći i orgazam zbog različitih hormona koje ispušta, a to je pokazala i jedna studija.

unsplash.com @beccatapert

Orgazam je vrhunac seksualnog uzbuđenja koji se može postići u odnosu s drugom osobom ili samostalno. Već je poznato da orgazam ima puno pozitivnih učinaka na tijelo, a jedna studija sada je pokazala da upravo orgazam može pomoći u jačanju imuniteta, piše portal Recipe kojeg vode i uređuju studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

U trenutku orgazma mozak ispušta hormone, u prvom redu dopamin i serotonin. 

Izdvojeni članak

Studenti farmacije demantiraju antivaxxere: Tko ne može pročitati njihov članak, ne treba ni raspravljati o cjepivu

– Dopamin je hormon koji je odgovoran za osjećaj uzbuđenja i žudnje, dok je serotonin odgovoran za osjećaj sreće. Zatim slijedi i oksitocin, poznat i pod nazivom „hormon ljubavi“, koji potiče ljubavne osjećaje i bliskost. U cijelom koktelu hormona otpušta se i prolaktin koji stvara osjećaj zadovoljstva. Osim otpuštanja hormona, orgazam ima i utjecaj na već postojeće hormone u našem tijelu, primjerice na kortizol, hormon koji je u višim dozama povezan sa stresom. Tijekom orgazma smanjuje se količina kortizola čime se postiže opći osjećaj opuštenosti i smirenosti, pišu na spomenutom portalu te dodaju da se zbog kortizola pojačava i funkcionalnost imunosnog sustava jer male doze ovog hormona pomažu u održavanju imuniteta.

Studija koja je istraživala utjecaj masturbacije, to jest orgazma, na imunitet provedena je tako da je izbrojanbroj bijelih krvnih stanica (koje su prirođeni dio imunog sustava za obranu od uzročnika bolesti) prije i poslije orgazma.

– Pokazalo se da se broj stanica u tijelu povećao, što se specifično odnosilo na NK stanice (engl. natural killers, odgovorne za obranu od virusa te prepoznavanje i ubijanje tumorskih stanica u ranoj fazi bolesti). Osim toga, u korist poticanju rada imunosnog sustava ide i činjenica da orgazam sprječava i olakšava bol, što je od velikog značaja u obrani od prehlade ili gripe. Kronična bol može biti prisutna kod pacijenata s lošijim imunitetom kod kojih bi ovakvo olakšavanje boli moglo pomoći općem stanju pacijenta. Zdrav san je također jedna od bitnijih stavki kada se govori o jačanju imuniteta. Već navedeni hormoni dovode do stanja potpune relaksiranosti koja može pomoći postići bolju kvalitetu sna. Otpušeni serotonin zajedno s noradrenalinom pomaže pri regulaciji ciklusa spavanja, kroz REM i ne-REM fazu sna. To je bitno za poboljšanje imuniteta jer upravo u tim fazama mozak otpušta citokine koji imaju utjecaj u upalnim procesima i infekcijama, objašnjava Recipe.