Pretraga

Priča kako je Šibenik dobio jednu od jačih kvizaških scena u Hrvatskoj

A- A+

Kvizaška kultura u Hrvatskoj iz godine u godinu postaje sve veća! U posljednjih nekoliko godina kvizovi su se s TV ekrana preselili u barove, a pub kvizovi su postali popularan izbor za izlaske, za koje se često traži i mjesto više. Šibenska kviz scena se svakako ovdje istaknula kao jedna od jačih te smo zbog toga odlučili porazgovarati s Kviz udrugom Šibenik, udrugom koja je to sve i pokrenula. Isto tako, vrijedni Šibenačni postali su prvi partneri na našem novom sustavu učenja – kvizovi.srednja.hr.

foto: Facebook Pub kviz u Azimuta

– Kviz udruga Šibenik nastala je 2018. godine. Sve je počelo slučajno kad su šibenski studenti iz Kluba Šibenčana u Zagrebu odlučili organizirati prvi kviz u Šibeniku oko Božića 2013. godine. Kako je kviz naišao na odaziv i zanimanje odlučeno je da se organizira i prva Pub kviz liga u Azimutu. Pet godina nakon toga organizirali smo se u udrugu, uvodi nas u priču Krešo Škugor, jedan od začetnika Kviz udruge Šibenik.

Nakon to su osnovali udrugu, predstavili program rada te jasno odredili pravila natjecanja na Pub kvizu u Azimuta, krenuli su s organizacijom događaja u Šibeniku, ali i šire. Do danas se udruga proširila na preko 40 članova, s laganim priljevom novih članova.

Kvizovi za sve!

No, osim što organiziraju Pub kviz ligu u šibenskom klubu Azimut, organiziraju i druga natjecanja.

– Osim organizacije Pub kviz lige, organiziramo ljetne dvojezične kvizove za domaće i turiste, na hrvatskom i engleskom jeziku, tematske kvizove koji za cilj imaju popularizirati kviz kulturu među onima koji inače ne igraju kvizove te od jeseni organiziramo i Kviz ligu za srednjoškolce. Moram napomenuti da naši članovi sudjeluju i u organizaciji drugih natjecanja pa tako imamo članove koji sastavljaju kvizove i za memorijal Mirka Miočića u Zadru, otkrio nam je Krešo.

Zahvaljujući aktivnostima ove, još uvijek mlade, udruge, Šibenik je dobio jednu od snažnijih kvizaških scena u Hrvatskoj.

– Naše kvizove redovno posjećuje preko 100 ljudi! Ljetne kvizove nam godinama sastavljaju poznata kvizaška lica u Hrvatskoj, među kojima moramo izdvojiti Moranu Zibar koja nas osobno svake godine počasti kvizom. Često naše kvizove posjete i prijatelji kvizaši iz Zadra i Splita, rekao nam je Krešo.

Posebno natjecanje za srednjoškolce

Kako su kroz organizaciju Pub kvizova u Azimuta primijetili zainteresiranost srednjoškolaca za takve vrste natjecanja, odlučili su organizirati kvizove namijenjene isključivo njima. Nakon prvih razgovora s ravnateljima i nastavničkim vijećima šibenskih škola, naišli su na veliko oduševljenje, što im je dalo dodatan vjetar u leđa.

Podijelili su posao organizacije sa srednjim školama, oni će sastavljati, održavati, ispravljati i rangirati natjecatelje, a na školama je da odaberu natjecatelje među učenicima i profesore mentore.

– Kao uvod u natjecanje čak smo sastavili i kviz za profesore i ravnatelje srednjih škola, na koji je osobno došlo sudjelovati 60-ak profesora srednjih škola Šibenika te 4 ravnatelja. Bili smo iznimno zadovoljni i zahvalni što su nas svojim sudjelovanjem podržali!, rekao nam je Krešo objašnjavajući kako sam kviz izgleda.

– Srednjoškolski kviz sastoji se od 24 pitanja grupirana u tri skupine: osam pitanja sa slikovnim sadržajem, osam pitanja izbora – A), B), C), D), te osam slobodnih pitanja. Postavljeno je pravilo da svaku školu predstavlja maksimalno dvije ekipe pa je tako do dana održavanja prvog kola sveukupno prijavljeno 15 ekipa iz svih osam škola. Interes je bio puno veći, ali smo morali ograničiti broj timova zbog ograničenja prostora. Na dan natjecanja tako je klub Azimut u kojem se sve i odvija bio popunjen sa 75 šibenskih srednjoškolaca u 15 timova koji su zaigrali kviz. Pobjedu je odnio tim Lovci, kazao nam je Krešo.

Mladi Šibenčani napokon dobili sadržaj i izvan turističke sezone

Ovo srednjoškolsko kviz natjecanje održat će se u osam kola, a sve će završiti u ožujku kako bi se učenicima ostavilo dovoljno vremena za školska natjecanja, pripreme za državnu maturu i ostale obaveze kojih je sve više kako se bliži kraj školske godine.

– O daljnjim planovima teško je sada govoriti. Očekujemo da će ovaj koncept srednjoškolskog natjecanja u Šibeniku zaživjeti i postati dio kulture našeg grada, ali i kao aktivnost za mlade koji su često bez sadržaja u slobodno vrijeme. Kako prva takva liga u našoj organizaciji, svakako ćemo biti iskusniji i pametniji na proljeće kad sve završi. Tad ćemo imati uzorak o kojem ćemo puno više moći pričati. Do tada, zaželite nam sreću i pratite nas kako nam ide!, za kraj je rekao Krešo.

Na svojoj Facebook stranici Pub kviz u Azimuta redovito objavljuju sve kvizove s odgovorima, poredak ekipa te statistike. Također, ondje najavljuju sva događanja i ostale bitne informacije.

Zapratite ih na našoj novoj platformi kvizovi.srednja.hr

Od sada ih možete pratiti i na platformi Kvizovi, gdje će postavljati pitanja kakva se znaju pronaći na njihovim natjecanjima. Njihov profil možete pronaći na ovoj poveznici.

Za kraj, pokušajte riješiti jedno njihovo pitanje iz sustava. Znate li odgovor?