Pretraga

Skupina liječnika otkrila je opasnosti omiljenih vrsta cipela

A- A+

Većina žena zna kakvu bol osjećamo kad satima nosimo cipele na visoku petu, no čisto sumnjamo da znate što takve cipele zapravo rade vašim nogama. Skupina liječnika i ortopeda otkrila je opasnosti omiljenih vrsta cipela.

Zna se da cipele na visoku petu osim boli donose i rizik od štetnih posljedica na stopala, noge i tijelo općenito. No jeste li znali da i neke vrste tenisica, čizmi, pa i popularnih balerinki nose svoje opasnosti? Skupina liječnika otkrila je najgore posljedice omiljenih vrsta cipela.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: najbizarnije cipele na svijetu

Salonke / cipele na petu

Pri nošenju cipela na visou petu težina se prebacuje na prednji dio stopala što vrši veliki pritisak na njega. Ovo također prisiljava da se vaša koljena i kukovi pomaknu naprijed, što šteti vašim nogama i leđima. Nošenje ovakvih cipela uzrokuje hiperekstenziju, iščašenja zglobova, frakture srednjeg dijela stopala, benigne nervne tumore, obamrle živce i otok sa zapaljenjem na palcu noge.

Platformke

Platformke također imaju petu, koja isto uzrokuje pritisak na jedan dio stopala i tjera tijelo naprijed. Ipak, ovakve cipele su udobnije, smanjuju pritisak i lakše ih je nositi. Ipak i one mogu uzrokovati hiperekstenziju, frakture, iščašenja i ostale simptome kao kod visokih peta.

Čizme na visoku petu

Čizme na visoku petu uzrokuju slične probleme kao salonke. Peta na čizmama ne bi trebala biti previsoka, pri čemu se treba držati jednog pravila. – Za svakih 2,5 centimetara pete pritisak na vaše stopalo je veće za 25 posto vaše težine. Ipak, kod čizama materijal oko gležnja pomaže da stopalo bude stabilnije, zbog čega je rizk od ozljeda manji. Nošenje ovih čizmi uzrokuje hiperekstenzije, otok i savijanje nožnih prstiju.

Izdvojeni članak

Strašne stvari koje japanke čine vašim stopalima

Balerinke

Iako mislite da su ovakve cipele bezopasne zato što su ravne, varate se. Postoji i nešto što se može okarakterizirati kao ‘previše ravno’, a to su upravo balerinke. Ne pružaju nogama dovoljno potpore, nemaju jastučića i imaju pretanki džon. Balerinke su ipak fleksibilne, zbog čega tjeraju mišiće da više rade, što je dobro jer se oni zbog toga jačaju. No postoji i problem – veliki rizik da vam se u stopalo zabode neki strani predmet. Nošenje balerinki također može uzrokoati upalu mišića, bolne pete, istegnuća i vanjske ozljede.

Conversice i slične tenisice

Ove tenisice imaju deblju podlogu od balerinki, zbog čega su bolje od balerinki. Iako nemaju baš jastučića, uvijek možete u njih naknadno staviti uloške, kako bi vam bile udobnije. Također su vrlo fleksibilne, a materijal štiti stopalo od okoline. Međutim, čak i ova popularna obuća može prouzročiti upalu mišića, bol u peti i istegnuća, no to više ovisi o nezgodama nego o samim tenisicama.

Tenisice za trčanje

Previše jastučića također nije dobra stvar, kaže dr. Blitz za Huffington Post. Kada imate mnogo takve potpore, ne dobivate dovoljno feedbacka koji vam dozvoljava da osjetite tlo. Ove su tenisice idealne za kretanje poput trčanja, hodanja i sličnog, ali mogu dovesti do kroničnih ozljeda stopala, poglavito na predjelu pete.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: 15 načina vezanja žniranaca na tenisicama

Japanke

Većina japanki je preravna, pretanka i preotvorena, tvrde liječnici. Zbog toga je stopalo jako izloženo okolišu i ne dobiva dovoljno potpore. Dio koji dolazi između prstiju također je opasna jer forsira mišića da se previše naprežu. Nošenje japanki može uzrokovati upalu mišića, bolove u petama, istegnuća, fraktura i vanjske ozljede.

Gumene čizme

Ove su čizme popularne u kišovito i vlažno doba, jer štite od vode. No one su napravljene od gume, lateksa i sličnih materijala koji ne dišu, zbog čega se lakše razvijaju bakterije, gljivice i žuljevi.