Pretraga

Strašne stvari koje japanke čine vašim stopalima

A- A+

Koliko god se činile idealnom ljetnom obućom, popularne japanke kriju mnoge zamke za vaša stopala. Osim očitog manjka sigurnosti, zbog kojeg su vaši prsti izloženiji udarcima i ozljedama, a vi padovima, postoje još mnoštvo ozbiljnih zdravstvenih problema koje vam može donijeti hodanje u japankama.

Japanke su omiljena ljetna obuća za mnoge pojedince, no nažalost, ne utječu dobro na vaša stopala, pa čak i ostatak tijela. Ukoliko ih nosite samo na plaži i slično, još možete i izbjeći negativne posljedice, no ako ih tijekom ljeta ne skidate s nogu, nakon ovog teksta mogli biste promijeniti praksu.

Izdvojeni članak

Strašne posljedice: Bolje vam je ne zaboravljati skidati šminku prije spavanja

Opasnost od ozljeda

Japanke nisu najsigurnija obuća koja postoji- postoji već opasnost da ćete u njima pasti, ozlijediti nožne prste i slično, no osim opasnosti od ozljeda, one donose i brojne druge zdravstvene probleme. Stopala su temelj cijeloga tijela, baza našeg kostura, tvrdi ortoped Jackie Sutera. Zbog toga što japanke ne pružaju gotovo nikakvu potporu ostatak tijela mora to kompenzirati. On je također objasnio što se sve događa s vašim stopalima ako su japanke prečesto na vašim nogama, piše Huffington Post.

Upale i rupture tetiva

Kod nošenja ove vrste obuće, samo mali dio materijala zapravo drži vašu nogu na mjestu. Da bi se stopalo držalo na mjestu, vaši prsti moraju na neki način obuhvatiti podlogu, odnosno primiti se za nju. Ako to često moraju činiti, to vodi do pretjeranog korištenja mišića, što može uzrokovati upalu tetiva koje vežu vaše mišiće za kosti. To može biti vrlo bolno, i može rezultirati rupturom u tetivama. Također, zbog stalnog savijanja prstiju, mogu se pojaviti kurje oči.

Izdvojeni članak

Najgori modni trendovi desetljeća

Frakture kostiju i bakterije

Pretjerano hodanje u japankama također vodi do fraktura u kostima stopala, koji se razvijaju zbog nepostojeće prave podloge za stopalo kada nosimo japanke. Stajanje i hodanje u tankoj, ravnoj obući poput njih mogu dovesti do malih ruptura u kostima. Osim toga, one si idealne za razmnožavanje bakterija. Jedno je istraživanje pokazalo kako je na jednom paru japanki moguće naći više od 18 tisuća bakterija, od kojih su neke vrlo opasne jer dolaze iz fekalija.

Bolni gležnjevi, koljena i leđa

Ne postoji mnogo materijala koji stabiliziraju vaše stopalo za vrijeme nošenja japanki, a trljanje gole kože uz plastične ili kožne japanke može dovesti do bolnih žuljeva. Budući da u japankama svoju težinu nosite drugačije nego što to činite u boljoj obući, vi zapravo mijenjate način na koji hodate.Istraživanje je pokazalo da za vrijeme nošenja ove obuće ljudi rade manje korake i udaraju  petom o tlo s manje vertikalne sile, što može dovesti do boli i problema u cijelome tijelu. To se može odraziti na gležnjeve, koljenja, kukove, pa i vaša leđa.