Pretraga

17-godišnjaku eksplodirala petarda u ruci, morali su mu amputirati prste: Policija objavila izvješće uoči blagdana

A- A+

Prošle je godine sedam maloljetnika stradalo uslijed korištenja petardi. Jednom 17-godišnjaku je eksplodirala u ruci pa su mu morali amputirati prste. Policija i tijekom ovih blagdana provodi akciju Mir i dobro. Tim povodom su objavili detaljno izvješće za prošlu godinu i upozorili na opasnosti korištenja pirotehničkih sredstava.

ozljeda od petarde

Fotografija ozljede uslijed eksplozije petarde iz 2020. godine
Foto: MUP

Prošle godine, od prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. godine devetero je ljudi ozlijeđeno zbog korištenja petardi, od čega je njih sedmero bilo – maloljetno.

Amputirali mu prste

Teške tjelesne ozljede zadobilo je troje ljudi, svi maloljetni, a njih je šestero lakše ozlijeđeno. Teške su ozljede nastale aktiviranjem petardi. U slučaju 9-godišnjaka došlo je do teške ozljede oka, kod 14- godišnjaka eksplozivne ozljede šake desne ruke, a kod 17-godišnjaka, koji je u trenutku uporabe pirotehnike bio pod utjecajem alkohola, nastale su rane na šakama obje ruke. To je uključivalo prijelome i djelomične amputacije  prstiju lijeve ruke.

Izdvojeni članak

Unatoč zabrani, i dalje čujete da pucaju petarde? Istražili smo, ilegalno se prodaju na oglasnicima

Primarijus doktor Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu već dugi niz godina surađuje s MUP-om u provođenju operativne akcije Mir i dobro kojom policija podiže svijest o opasnosti pirotehničkih sredstava. Ta akcija, zadovoljan je primarijus, ima pozitivne ishode. Pojasnio je koliko ozbiljne mogu biti ozljede nastale od petardi.

– Kada je riječ o ozljedama od pirotehničkih sredstava najčešće se radi o ozljedama šake, prstiju i lica koje nekad mogu biti površinske, ali mogu biti i duboke i rezultirati gubitkom šake, prstiju ili oka što djecu trajno obilježi,  rekao je Barčot.

Apelirao je na građane da ne eksperimentiraju s pirotehničkim sredstvima jer u takvim slučajevima nastaju najgore ozljede. Ako se slučajno susretnete s neeksplodiranim pirotehničkim sredstvom, preporučuje da mu se ne približavate barem pola sata. Nakon toga s velikim oprezom i prije odlaganja na otpad, treba ga zaliti vodom.

Oštećeni auti i stan

Prošle je godine najgore su ozljede djece, no došlo je i do oštećenja objekata. Oštećen je jedan stan, pet automobila i tri druga objekta. Policija je ukupno oduzela 61 komad raznog oružja, preko 500 komada streljiva, 11 eksplozivnih sredstva i više od 4.300 pirotehničkih sredstava. To je, u odnosu na oštećenja objekata prethodnih godina, istaknuo je voditelj protueksplozijske službe u ravnateljsku policije Tomislav Vukoja.

Tijekom prošle godine i održavanja policijske akcije Mir i dobro evidentiran je 51 prekršaj i 14 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva. Povećan broj oduzetih pirotehničkih sredstava nastao je zbog oštrijih regulacija pa se na crnom tržištu pokušavaju prodati ona zabranjena pirotehnička sredstva.

Izdvojeni članak

Dječak (13) se igrao petardama pa ostao bez prstiju: Roditeljima prijeti kazna

Još ne smijete bacati petarde

Podaci su ovo o kojima je izvijestilo Ravnateljstvo policije. Policija i ove godine u blagdanskom razdoblju provodi akciju Mir i dobro kako bi senzibilizirala građane o opasnostima korištenja pirotehničkih sredstava. Akcija je započela 12. prosinca i trajat će do 8. siječnja, a pored ostalog cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

– Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od danas 15. prosinca sve do 1. siječnja, službeno je građanima dozvoljena nabava pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena dok je uporaba dozvoljena od 27.  prosinca do 1. siječnja, istaknuo je jučer Nikola Turkalj, načelnik sektora inspekcijskih poslova u policiji.

Iz policije su građane pozvali na odgovornost i oprez.


KOJE SU PETARDE DOZVOLJENE?

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.