Pretraga

Što obući za usmeni ispit da pokažete poštovanje prema profesoru

A- A+

Studenti na fakultetu provedu velik dio dana stoga je važno da se osjećaju ugodno u onome što nose. Ipak, od budućih se akademskih građana očekuje primjereno odijevanje poglavito kad je riječ o izlasku na usmeni ispit. Osim znanja, važno je pokazati i poštovanje prema instituciji i profesoru pa pročitajte u kojem se izdanju (ne) pojaviti na usmeni ispit.

srednja.hr

Iako je na predavanja poželjno dolaziti u opuštenijim odjevnim kombinacijama, one nikako ne smiju uključivati izazovne kratke hlače, japanke, majice bez rukava, minice ili dekoltirane bluze. Osim što odajete pristojan dojam o sebi, iskazujete i poštovanje prema profesoru koji je također dužan biti prikladno odjeven. Usmeni pak ispit zahtjeva veću pažnju prilikom odabira odjevnih kombinacija.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Poslovni makeup za mlade

Studentice

Na usmenom ispitu ili prezentaciji seminarskog rada od studentica se očekuje decentnost. Ne možete pogriješiti ako iskombinirate duge hlače finijeg materijala ili jednostavne, ali nepoderane traperice i bluzu dugih ili kratkih rukava. Haljina je također jedna od prikladnih opcija ako nije prekratka ili preotvorena. U slučaju da se odlučite za haljinu, poželjno je da na nogama imate deblje i što jednostavnije hulahopke.

Cipele neka budu formalne. Velika i jako tanka štikla nije najbolji odabir, kao ni neuredne tenisice. Balerinke ili ravnije cipele dobar su odabir. Ukoliko u ormaru nemate taj tip cipele, jednostavne kratke čizme dobro će upotpuniti kombinaciju.

Kosa neka bude uredna i počešljana, po mogućnosti spletena u jednostavnu frizuru. Šminka mora biti dnevna i decentna. Dovoljno je nanijeti malo rumenila, maskaru i nenapadan ruž ili sjajilo na usne.

Izdvojeni članak

Pet savjeta koji vam mogu pomoći kvalitetno spremiti ispit

Studenti

Iako se studenticama češće prigovara zbog izazovnog i neprimjernog odijevanja, studenti također moraju voditi brigu o odjevnim kombinacijama u kojima dolaze na ispit.

Neki studenti običavaju obući odijelo na usmeni ispit, ali takva praksa nije nužna. Sasvim je dovoljno obući duge hlače finijeg materijala i uz njih kombinirati običnu ili polo majicu neupadljive boje ili košulju dugih ili kratkih rukava.

Na nogama su prihvatljive i starke ako su uredne i ukoliko je ostatak kombinacije pristojan. Treba izbjegavati tenisice za trčanje ili sport kao i japanke koje su najneprihvatljiviji obuveni predmet za usmeni ispit i fakultet općenito.

Kao i kod djevojaka, važno je da frizura bude uredna i počešljana.