Pretraga

Što položaj prištića na licu govori o tvome zdravlju i kako ih se riješiti

A- A+

U adolescentskoj dobi prištići na licu sasvim su normala pojava uzrokovana brojnim hormonalnim promjenama kroz koje tvoje tijelo prolazi. No, nisu za sve prištiće na tvome licu glavni ‘krivac’ hormoni. Evo što njihov položaj na licu govori o tvome zdravlju, te kako tretirati i liječiti prištiće uzrokovane različitim faktorima.

Ilustracija: Srednja.hr

Postoje načelna pravila kako spriječiti nastanak prištića – uravnotežena prehrana, unošenje dovoljne količine tekućine, lagana tjelovježba te smanjenje razine stresa. No što ti tijelo poručuje ako se prištići pojavljuju samo na određenim dijelovima lica?

Izdvojeni članak

Muke s prištićima: Zašto ih imaju i odrasli, a ne samo pubertetlije

1. Prištići na bradi i uz čeljust 

Uzrok prištića na ovom mjestu su hormoni, pa ih iz toga razloga, ako si djevojka dobivaš prije ili za vrijeme mjesečnice.

Rješenje: Tjedan dana prije mjesečnice nešto češće čisti svoje lice proizvodima koji sadrže benzoil peroksid i/ili salicilnu kiselinu. Ukoliko je stanje s prištićima i aknama na tom području zaista vrlo kritično, bilo bi dobro posjetiti dermatologa jer bi to mogao biti znak da imaš nešto većih problema s hormonima. Doktor će ti na temelju različitih pretraga odrediti terapiju, moguće i oralnim uzimanjem lijekova, piše Cosmopolitan

2. Prištići na nosu i čelu 

Krivac za prištiće na ovim mjestima je obično stres. Zbog preveliko stresa stvara se adrenalin koji može uzrokovati pojačano lučenje sebuma i na taj način uzrokovati pojavu prištića. 

Rješenje: Pokušaj smanjiti razinu stresa. Ponekad je to nemoguće, ali ako znaš da te u školi ili na faksu očekuje naporan i stresan tjedan, kao i u prvom slučaju, uvedi u svoju rutinu češće čišćenje lica. Da se opustiš, mogli bi ti pomoći i čajevi poput onog od kamilice.

Izdvojeni članak

Čokolada za čistu i zdravu kožu lica

3. Prištići uz rub kose 

Ako primjećuješ pojačanu pojavu prištića uz korijen kose, uzrok bi mogli biti proizvodi za kosu koje koristiš. 

Rješenje: Pokušaj aplicirati proizvod dalje od svoga čela te oprati ruke nakon što koristiš proizvod za kosu. Kada se umivaš, pobrini za to da lice pereš sve do korijena kose. Ukoliko ni to ne pomogne, pokušaj s korištenjem nekih drugih proizvoda koji odgovaraju tvojoj kosi, ali i koži. 

4. Prištići na obrazima 

Prištiće na obrazima najčešće uzrokuje prljavština s ruku ili mobitela. Bakterije koje se nalaze na našim rukama ili mobilnim uređajima dospijevaju na lice te uzrokuju začepljenje pora. 

Rješenje: Zapravo, vjerojatno je najlakše spriječiti prištiće na ovom području. Ako si od onih koji puno pričaju na mobitel, uređaj bi trebao/la brisati antibakterijskim maramicama. Najbolje bi bilo ne dirati lice previše puta tijekom dana, ali ako baš moraš, pobrini se da to radiš čistim rukama. 

Izdvojeni članak

Riješite se problematične kože – AKNE

5. Prištići oko usana 

Najčešći uzrok prištića oko usana je nepravilna prehrana; hrana s previše šećera te masna hrana.

Rješenje: U svoju prehranu uvedi više voće i povrća. Također, možda zvuči neobično, ali nakon što se najedeš, obriši područje oko usana. Ostaci masne hrane, poput pomfrita ili hamburgera mogu uzrokovati začepljenje pora i potaknuti nastanak prištića.