Pretraga

Što se gleda(lo)

A- A+

dvddisk.net


Teen serije i filmovi oduvijek su bili vrlo popularni među mlađim generacijama. Na trenutak zaviriti u tuđi, makar režirani,  život američkih srednjoškolaca i usporediti se s nekim likom, oduvijek nam je pružalo zadovoljstvo. Međutim, jesu li glavni likovi serija bili isti kao i danas? Istina, uvijek su tu američke navijačice, sportaši, buntovnici…  Ipak, s razvojem društva razvila se  i  paleta  glavnih junaka. Svjedoci smo sve češćih gay glavnih likova, štreberi su postali in, a ljubavnim se pričama pristupa na posve nov način.

Ljubavne su spletke i dalje ključni pokretač radnje. I dok u Beverly Hillsu, hit seriji devedesetih, pratimo klasični ljubavni trokut  Brenda-Dylan-Kelly, u novijim se serijama  pričama prilazi na moderan način. Primjerice, u seriji Glee svjedoci smo, uz uobičajene ljubavne priče, šarmantne gay ljubavne priče, a radnja je dočarana pjesmom. Također, svijet je zaintigirala ljubavna saga o vampirima koji su, i više nego uspješno, zamijenili uobičajene priče o navijačicama i sportašima. Zadobiti pažnju super popularnog dečka kao nepopularna cura samo je jedan u nizu nadolazećih scenarija koji od nečega što nije bilo pretjerano „cool“ postaje pravi hit.

Steve Urkel, nekada predmet sprdnje i obični štreber, danas bi mogao biti jednako cijenjen kao junaci  Teorije velikog praska.  Ipak, neke su teme vječne. Uvijek  imamo nekoga tko proživljava ljubavne katastrofe, očekivane „neočekivane“ rasplete ljubavnih parova, pokoju maloljetničku trudnoću, problem s drogom  i nesuglasice s roditeljima.  U novijim su serijama i filmovima spomenute teme obrađene na nešto drugačiji način. Danas najbolje prolazi sve ono što se prije nije moglo reći ili učiniti. Smatramo super sve što iskače od uobičajenog, a savršeni je primjer nagla slave Lady Gage. No, divimo li se takvim pojavama kad ih vidimo u  stvarnom životu?

Nekada se gledao Princ iz Bel –Aira, Dadilja, Pod istim krovom, Beverly Hills i Dawsons Creek, a danas su najpopularnije serije Glee, Kućanice, Tračerica, Teorija velikog praska, Okus krvi  i Vampirski dnevnici.  U budućnosti ćemo možda svjedočiti ljubavnim pričama robota, a do tada (dok još uvijek možete) uživajte uz sportaše, navijačice i vampire.