Pretraga

Student otkrio sablasni objekt u našoj galaksiji: ‘Na nebu ne postoji ništa slično’

A- A+

Student na australskom sveučilištu Curtin, otkrio je neobični objekt u našoj galaksiji, koji je astronomima postavio upitnike iznad glava. Znanstvenici ističu da je riječ o nečemu dosad neviđenom.

Ilustracija neobičnog objekta. Screenshot: ICRAR

Tyrone O’Doherty, student na australskom sveučilištu Curtin, otkrio je neobičan rotirajući objekt u Mliječnoj stazi koristeći teleskop i tehniku koju je sam razvio.

Australski znanstvenici kažu da objekt svakih 18 minuta emitira ogromnu količinu energije u radiodjelu elektromagnetskog spektra. Često se, naime, otkrivaju objekti koji pulsiraju energiju, pa tu nije ništa sporno, osim činjenice da u ovom slučaju emitiranje energije traje čak cijelu minutu, što je izrazito neobično.

Natasha Hurley-Walker, astrofizičarka i voditeljica tima radioastronoma u sklopu Međunarodnog centra za istraživanje u radioastronomiji (ICRAR), komentirala je ovo neobično otkriće u priopćenju za medije.

Izdvojeni članak
north america nebula

Ovo nije fotošop: Naša najuspješnija zvjezdarnica nudi besplatne wallpapere svemira za mobitele i laptope

-Emitiranje energije pojavljivalo se i nestajalo tijekom nekoliko sati kod našeg promatranja. To je bilo potpuno neočekivano i sablasno za astronome, jer na nebu ne postoji ništa slično tome, rekla je Hurley-Walker te je dodala da je objekt udaljen svega 4000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Astrofizičarka Gemma Anderson istaknula je da ‘tranzijenti’, odnosno objekti koji povremeno emitiraju energiju u različitim dijelovima elektromagnetskog spektra, nisu novost astronomima, no objekt koji je ‘upaljen’ cijelu minutu poprilično je čudna pojava.

Postoje teorije da je riječ o neutronskoj zvijezdi ili bijelom patuljku, no kako prenosi BBC, velik dio ovog otkrića ostaje misterij.