Pretraga

Studenti o ručnicima i prepisivanju: ‘Prvi put čujem za situaciju s ručnicima i presmiješna mi je’

A- A+

Nedavno je cijelu Hrvatsku potresao slučaj profesorice koja je od učenika tražila da za vrijeme usmenog ispitivanja, koje se održavalo u online obliku, imaju ručnik na glavi. Otkako je počela pandemija, te se nastava prebacila u online verziju, razno razni problemi iskaču, pa tako i onaj s provjerama znanja.

online nastava zoom

Foto: Unsplash; lucas law

Prepisivanja je nažalost, uvijek bilo. No, s dolaskom online nastave, postalo je teže pobrinuti se oko toga da se ne prepisuje. Koliko god kamera postavili, upaljenih mikrofona i budno pratili što se događa na video pozivu, ljudi će pronaći način za prepisati. Kao što su, između ostalog, to radili i na ispitima uživo.

S druge strane, koliko god se učenici i studenti trudili prepisati, toliko se profesori mogu više potruditi da prepisivanje zabrane. Naravno, najbolje će proći ako uspiju sastaviti ispit čiji se odgovori ne mogu guglati, već zahtijevaju kritičko promišljanje. No, rijetko koji profesor će se potruditi sastaviti takav ispit, a zatim ga ispravljati.

Kako uopće znati prepisuje li netko ili ne, ako sve što mora napraviti jest dati točnu definiciju, zaokružiti točan odgovor ili nadopuniti rečenicu? Očito, jedino ako mu se stavi ručnik na glavu – to je garancija uspjeha. Priča s tom profesoricom će se sasvim sigurno još nastaviti, no poanta nije na tom izdvojenom slučaju. Poanta je u tome da to sasvim sigurno nije jedini slučaj.

Profesori se na razno razne načine bore sa strahom od prepisivanja, pa tako dovode u pitanja i samu provjeru. Mnogi su se žalili da im je upravo manjak vremena ili nemogućnost vraćanja na stara pitanja ono što im itekako odmaže u online provjerama.

Izdvojeni članak
laptop

Online kolegiji: Besplatan način da naučite što god vas zanima

– Online ispiti su mi naporni, najviše me živcira što mi odbrojava koliko vremena imam pa sam još više pod stresom. Ne prepisujem jer doslovno ni ne stignem. No, može se prepisivati i lakše nego uživo i nikakve dodatne provjere to ne otežavaju. Tko će prepisivati, prepisivat će uživo i online tako da mislim da je potpuno isto. Za prepisivanje me definitivno motiviraju bolje ocjene koje bih imala da prepisujem, ali pošto ne stignem ni prepisati, jer su pitanja znaš ili ne znaš, ne motivira me ništa. Prvi put čujem za situaciju s ručnicima i presmiješna mi je. Nisam imala takvo iskustvo i nadam se da neću. Meni je to apsurdno i nadam se da je to bio jedini put da se tako odgovaralo, rekla nam je Tamara (18) s Učiteljskog.

S druge strane, postoje i oni kojima online ispiti ne predstavljaju nikakav problem.

– Online ispiti su mi u redu. Ne vidim neku razliku, osim oko stresa oko kašnjenja i dolaska na faks. Kao brucoš ne mogu istaknuti komparativnu vrijednost. Na mojem odsjeku nema dodatnih provjera, točnije nije ih do sada nije  bilo. Smatram da se online može lakše prepisivati zbog toga što nove tehnologije omogućuju razne mogućnosti i opcije koje studenti/učenici znaju iskoristiti u tu svrhu. Prepisivanje je nešto što se koristi u nužnim situacijama, kada sam suočena s nesavladivim zadatkom. U srednjoj sam se često koristila raznim metodama kada nije bilo drugih načina, no varanje na faksu mi se čini beskorisnim, a i idejno upitnim. Trenutno još nisam imala potrebu prepisivati, ali nikad ne reci nikad, priznala nam je Marija (19) s Filozofskog.

Prepisivanje je ozbiljan prekršaj i nešto što bi trebalo osuđivati. U našem društvu se pak često hvali one koji su uspjeli prepisati, iako je to bio težak ili nemoguć zadatak. Posebno je sramotno kada se prepisuje na fakultetu, gdje ste svojevoljno došli studirati ono što želite. Možete sada prepisati ispit, no što kad vam to znanje zatreba? A to će se gotovo pa sigurno dogoditi.

I dok se većina ispita održava online, na nekim fakultetima se ipak održavaju uživo. Može li se tamo prepisivati?

– Online ispite nemam, pišemo ih uživo. Nisam imala prilike prepisivati na fakultetu jer je osiguran razmak između studenata. Ako nas je puno, piše se u više prostorija s razmakom te je doista nemoguće prepisati. Za ovaj događaj s profesoricom i njenim zahtjevima nemam neki osobit komentar. Mislim da nije potrebno da učenik stavlja ručnik na glavu kako bi se osigurala od varanja na ispitivanju. Vjerujem da to utječe i na psihološko stanje učenika, upozorila je Lukrecija koja studira biologiju.