Pretraga

Studenti se žale na manjak poslova, a Student servis Varaždin ne može pronaći dovoljno radnika

A- A+

Iako je već osmi mjesec i bliži smo kraju ljeta nego početku, sezona je još uvijek u tijeku, a samim time i sezonski poslovi. Predviđalo se da će ovo biti apsolutni fijasko od sezone, no na kraju imamo veći broj turista nego što smo očekivali, no ne i puno veću potražnju za sezonskim radnicima.

Foto: Tea Ovničević|srednja.hr

Dobar dio studentske populacije ovisi o sezonskim poslovima, na koje računaju da će im pomoći da ostatak godine mogu provesti na studiju. Najteže je studentima koji ne studiraju u rodnom mjestu, pa se onda moraju između ostalog brinuti i o smještaju, što je svakako najveći trošak.

Izdvojeni članak

O njima se ne govori: Brojke student servisa pokazuju drastičan pad zaposlenih studenata

S dolaskom koronavirusa, prvi koji su ostali bez poslova su naravno bili studenti. Oni koji su radili tijekom godine uz studij, su većinom odmah poslani doma, a ostatak se nadao da će kriza proći do ljeta. No, iako se epidemiološka situacija popravljala, radna snaga se nije pretjerano tražila, pogotovo ne među studentima.

I tada su se studenti našli u neugodnoj situaciji gdje su ostali bez gotovo stalnih prihoda, na koje su računali. No ovih dana, na Facebook stranici varaždinskog student servisa, redaju se objave gdje se hitno traži studenti za rad na sezoni, no studenata nema.

I dalje velik broj otvorenih oglasa

– Ne može se reći da nije došlo do smanjenja broja oglasa za studentske poslove, ali mi i dalje imamo veliki broj otvorenih oglasa za studentske poslove, ne samo na području grada Varaždina i u gradovima gdje imamo svoje podružnice (Čakovec, Koprivnica, Bjelovar i Križevci), već i oglasa za sezonski rad na Jadranu. Riječ je o oglasima za studentske poslove kod provjerenih i sigurnih hotelskih kuća, s kojima imamo dugogodišnju suradnju, ali ako pogledate ne baš uvijek ugodne komentare na društvenim mrežama možete i sami uvidjeti da se studenti žale na premalu studentsku satnicu. Satnica je kod većine poslodavaca za sezonske poslove 25,39 kn, naravno uz Zakonom predviđena uvećanja za rad noću, nedjeljom i blagdanom. Uz satnicu se podrazumijeva da studenti imaju osiguran besplatni smještaj, tri dnevna obroka i plaćene putne troškove, kaže nam voditeljica varaždinskog Student servisa, Sonja Nidogon Višnjić.

Koronavirus je itekako utjecao na to kako se koji poslovi izvode, no do povećanja satnice nije došlo – eventualno do smanjenja. Dio studenata se tako odlučio ovo ljeto ne raditi, nezadovoljno s uvjetima.

Previsoka očekivanja

– Mi, kao studentski servis bi naravno bili zadovoljniji da su uvjeti i bolji, ali smatramo da su s obzirom na ovogodišnju situaciju (neizvjesna turistička sezona, smanjenje broja zaposlenih i neizvjesna jesen) poslodavci jako korektni. Naravno da je kriza uvjetovana “koronakrizom” poremetila i tržište radne snage, smanjenje broja otvorenih radnih pozicija, zatvaranje pojedinih djelatnosti i slično, ali i dalje svaki student koji želi raditi ima mogućnost rada posredstvom studentskih servisa. Nije jednostavno balansirati između želja i mogućnosti, teško je studentima prilagoditi svoje akademske obveze sa zahtjevima poslodavaca, ali mogu Vam slobodno ponuditi, da svatko tko još želi odraditi mjesec dana na moru (min. do 15. 09.2020.) može nam se obratiti. Većina studenata, nažalost ima previsoka očekivanja od poslodavaca, komentiraju u Student servisu Varaždin.

Student servis u Varaždinu redovito objavljuje oglase, a trenutno su najaktualniji oni gdje se traže studenti za rad na moru. No, objašnjavaju nam da je većina njihovih oglasa ipak o poslovima koji su na području sjeverozapadne Hrvatske.

– Mi prvenstveno objavljujemo oglase koje se odnose na rad na području sjeverozapadne Hrvatske, ali ako nam se na oglase kojima je odredište rad na moru jave i studenti koji nisu članovi, oni uvijek mogu otići raditi i preko studentskih servisa u koje su već učlanjeni. Za sve oglase koji se objavljuju na našim mrežnim stranicama (oni su inače i vidljivi isključivo našim članovima, koji ih mogu vidjeti tek kada se registriraju kod nas) ili na našim Facebook stranicama podrazumijeva se da se odnose na sve osobe koje mogu raditi sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova, pojašnjavaju nam.

Manji broj obrađenih ugovora

Ipak, kao i ostatak studentskih servisa u Hrvatskoj, zabilježili su manji broj obrađenih ugovora, u odnosu na prošlu godinu.

– Student servis Varaždin, kao i ostali studentski servisi u RH očekivano bilježi pad broja obrađenih ugovora u odnosu na isto ljetno razdoblje prošle godine. Imamo smanjenje broja obrađenih ugovora (period 7. i 8. mjeseca) kao i ostali servisi. Mi smo jedan od manjih studentskih servisa, trenutno imamo aktivnih oko 2.700 naših članova, kažu nam iz varaždinskog Student servisa.

Situacija sa studentskim poslovima je daleko od bajne, no ako ste u hitnoj potrazi za sigurnim poslom, svakako se javite varaždinskom student servisu. Još uvijek su u potrazi za sobaricama i sobarima za rad na Jadranu!