Pretraga

Stvari koje niste znali o omiljenim starkama

A- A+

Prije su bile oličenje buntovnika i mladih ljudi ‘posebnim’ stilom, a danas ih možemo vidjeti na nogama svakog drugog prolaznika. Bijele, crvene, crne i u još tisuću drugih boja stare su trenutno omiljena vrsta obuće među mladima, ali i sve starijom populacijom. No provjerite koje stvari niste znali o platnenim tenisicama s potpisom All Star Converse.

www.refinedguy.com

Ako je vjerovati medijskim objavama, svake 43 sekunde u svijetu se proda jedan par popularnih starki. Dok su prije All Star Converse tenisice bile rezervirane za rokere ili metalce, danas ih nose svi uzrasti bez obzira na stil ili vrstu glazbe koju slušaju. Posljednjih nekoliko godina cijene su im znatno skočile, a po ulicama hrvatskih gradova najviše su zastupljene bijele boje. No postoji nekoliko zanimljivosti koje većina fanova ovih platnenih tenisica s gumenim đonovima ne zna. Otkrijte zašto imaju dvije rupice s unutarnjeg dijela, kome su prvi All Star modeli bili namijenjeni i još nekoliko nepoznanica o omiljenim starkama.

Izdvojeni članak

Outfiti magično poboljšani bezvremenskim Converse ‘starkama’

Počeci All Star Conversa

Kompanija se u počecima zvala Converse Rubber Shoe Company, a njihovi prvi proizvodi bili su gumene čizme te zimske cipele s gumenim đonovima.

Tek 1917. godine osmislili su cipelu All Star kojom su prodrli na tržište sporta, stoga su prve starke bile namijenjene isključivo ozbiljnim sportašima. Prvenstveno se radilo o nogometašima, jer je kompanija Spalding imala primat u proizvodnji tenisica za košarku.

Tko je Chuck koji je potpisan na svakom paru tenisica?

Na svakom paru starki nalazi se ime Chuck Taylor, no jeste li se ikada zapitali tko je on? Osnivač kompanije nije, a nije ni osmislio model današnjih starki. Radi se o srednjoškolcu koji je bio zaljubljen u All Star i košarku te je uspio spojiti te dvije ljubavi. Ušetao je u urede Conversa u Chicagu, a iste je napustio kao njihov trgovački putnik. Prodavao je tenisice od grada do grada, prvenstveno košarkaškim timovima. Stoga je Chuck zaslužan zašto su prozvane ‘obućom za košarku’. Da bi se na neki način odužili, proizvođači su odlučili od 1923. godine na svaki par staviti njegovo ime.

Izdvojeni članak

Studenti osmislili obuću koju sami printate i sastavljate

Obuća za košarku

Starke su obuća u kojoj se rijetkima stvara neugodan miris. Za to su zaslužne dvije rupice s unutarnje strane tenisica koje su dodane 1932. godine.

Prva košarkaška utakmica na Olimpijskim igrama na koju je američka košarkaška reprezentacija na parket izašla u tenisicama Converse Chuck Taylor All Star bila je 1936. godine. Posljednji put starke su zaigrale na NBA utakmici 1979. godine, jer se igrač Tree Rollins nije htio odvojiti od svog para.

Starke u bojama i današnjeg dizajna

Na samim počecima proizvodile su se samo potpuno crne starke, dok su bijele ugledale svjetlo dana tek 1936. godine. Nakon Drugog svjetskog rata u kojem je All Star bila službena obuća za trening američke vojske, odnosno 1949. godine nastao je model starki koji se zadržao do danas – bijeli gumeni đon te bijela kapica na prstima.

Niske starke pojavile su se 1957. godine, a nosile su naziv ‘The Oxford Chuck’. Modeli u raznim bojama pojavili su se tek od 1971. godine, a Convers je 2003. godine pao u ruke Nikeu koji ih je kupio za 850 milijuna dolara.