Pretraga

Mlada dizajnerica tvrdi da je pokradena: Converse iskoristio njezine dizajne za uspješnu liniju tenisica

A- A+

Najgora stvar koja se može dogoditi mladom dizajneru jest da ostane bez svoje ideje. Ideje su jako snažna stvar, zato što bez njih se ne može. Možete imati sve što poželite kada su u pitanju stvari, ali ako nemate ideju što s njima – ništa od toga. To pogotovo vrijedi u svijetu mode.

foto: Pexels; Mikka

Mladi dizajneri se trude na razno razne načine privući pozornost velikih tvrtki, u nadi da će netko uspjeti prepoznati njihov talent. I nerijetko se dogodi da onda velike firme iskoriste to što imaju mogućnosti nekoga ‘pokopati’, pa odluče ukrasti dizajne. Klasična je to priča o neuspjehu, a izgleda da je i dalje aktualna.

Nedavno se na TikTok-u pojavio viralan video u kojem je mlada dizajnerica otkrila da je Converse ukrao njezin dizajn, piše Mashable Italia. Mnogima su Converse tenisice obilježe djetinjstvo (i odraslu dob, nećemo se lagati), a s ovim činom su izgubili na svojoj vjerodostojnosti.

U videu koji je objavila, Cecilia Monge je usporedila novu liniju imena ‘Chuck Taylor National Parks’ s crtežima koje je bila poslala brendu, u nadi da će dobiti bilo kakvu povratnu informaciju, a možda i posao. O tome je li ideja njezina ili ne, prosudite sami nakon što pogledate video.

@ceci.mongeOuch @converse ##internship ##design ##smalldesigner ##plzstopstealing ##fashion ##TWDSurvivalChallenge ##fyp♬ original sound – Ceci.monge


Kako je riječ o ozbiljnim optužbama, o svemu se oglasio i Converse Italia, koji je rekao kako je u pitanju ideja na kojoj su radili i prije nego što su dobili dizajne od Monge, koje im je svojevoljno poslala.

Izdvojeni članak

Ovo su bile starke po zimi

– Zbog zakonskih pitanja nikada ne dijelimo portfelje, u ovom slučaju ne-tražene, s ostatkom firme. Koncept i dizajn upitne cipele su bili gotovi prije nego što smo dobili kandidatkinjinu prijavu. U listopadu 2020. godine smo izbacili dizajn Chuck 70, inspiriran olujama Nor’easter. Sve je bilo zamišljeno i projektirano u travnju 2019 godine. Model je bio vrlo uspješan, pa smo ga nastavili i u 2021. godini, s konceptom „Hybrid“. Veliki otvoreni prostori i nacionalni parkovi su inspirirali palete boja korištene za modele Chuck 70, Chuck Taylor All Star i nekoliko odjevnih predmeta, stoji u priopćenju.

Mlada dizajnerica je na svojem TikTok-u do sad skupila skoro pet milijuna lajkova, a video ima više od 16 milijuna pregleda. Snimila je i dodatna dva videa nakon, a u posljednjem je ponovila još jednom da i dalje nije dobila nikakvu ispriku od Conversea, već je samo rekla da joj se javio velik broj ljudi kojima se dogodila ista stvar kao i njoj.

Motivirana s tim saznanjima, odlučila je pokrenuti novi trend na društvenim mrežama, pod hashatagom #designersspeakup, u kojem poziva sve mlade dizajnere kojima se dogodila ista stvar, da podijele vlastita iskustva.

@ceci.mongeReply to @vsheridan Thank you @nevawhite for speaking on this issue, please use ##designersspeakup to talk about your experiences♬ original sound – Ceci.monge