Pretraga

Sveučilišni profesori poučavaju svoje studente hakiranju

A- A+

Prema predviđanjima svjetskih analitičara internet će uskoro postati mjesto na kojemu će se voditi najveći ratovi. Drugim riječima, više se neće ratovati bombama ili drugim vrstama oružja, nego će se bitke prebaciti na virtualna ratišta. Upravo zbog toga više se ne traže profesionalni vojnici, nego ‘cyber ratnici’ koji će se moći obraniti od svakog hakerskog napada. Sveučilište u New Yorku već je počelo obučavati svoje studente hakiranju, a zatim i samoj obrani.

U posljednjih nekoliko godina sve je veći broj hakerskih napada, zbog čega mnogi analitičari dijele mišljenje kako se lagano opraštamo s oružanim ratovima. Prema njihovim riječima uskoro će internet biti glavno virtualno ratište, zbog čega se više neće tražiti profesionalni vojnici nego vješti ‘cyber ratnici‘.

Njujorško Sveučilište već je počelo pripremati svoje studente za potencijalne internetske ratove i bitke. Trenutno ih podučavaju osnovnim hakerskim vještinama, jer da bi se od njih obranili prvo iste trebaju svladati. Organiziraju se ‘hakerske večeri‘ na kojima se okuplja oko 270 studenata koji noći provode ilegalnim provaljivanjem na različite mreže.

Brojni stručnjaci i sveučilišni profesori osmišljavaju vježbe da bi što bolje pripremili studente na stvarne situacije u kojim bi se mogli naći. No osposobljavanje ‘cyber ratnika’ ne odvija se samo u New Yorku, već i drugim sveučilištima u SAD-u, Velikoj Britaniji te Australiji.

– Sljedeća generacija mora biti obučena tako da se može boriti protiv cyber kriminala, a za to im trebaju praktične vještine, ističe Alan Paller, direktor SANS Instituta. Dodao je da je praksa jako bitna za cyber sigurnost jer trenutno ima previše stručnjaka, ali samo u teorijskom pogledu.

Studentima koji postanu stručni hakeri smješi se i dobra zarada, što se može zaključiti iz činjenice da je u američkom proračunu za 2014. godinu predviđeno nekoliko stotina milijuna dolara za unajmljivanje vojnih hakera te za jačanje Pentagonovih sigurnosnih cyber snaga. Budući da se radi o 4,7 milijardi dolara, svota je dovoljan poticaj da obučeni studenti ne postanu cyber kriminalci.