Pretraga

Tradicije koje (ne) poštujemo za Novu godinu

A- A+

Doček Nove godine je pred vratima i uskoro ćemo odbrojavati posljednje sekunde ove godine i ovog desetljeća. Bilo je ovo zanimljivih deset godina i jedva čekamo vidjeti što nam donosi novo desetljeće, što na nekom širem planu, što na onom osobnom.

Unsplash

Doček Nove godine je jedna od najiščekivanijih večeri godine, iako vrlo često ne bude ni upola dobro koliko to očekujemo. Nekako uvijek najbolje večeri godine budu one spontane, neforsirane, bilo provedene u dobrom izlasku ili opuštenom druženju s prijateljima. Ipak, ne odustajemo od toga da doček mora biti spektakularan.

Izdvojeni članak

Last minute ideje za doček Nove godine

Pritisak oko toga se počinje nabijati već kada završe ljetni praznici, a posljednjih nekoliko dana je na vrhuncu. Ako imate sreće, ne brinete previše oko toga. Ne samo zato što već imate plan, već i zato što znate da se ne radi o ničemu posebnom, već noći kao i svakoj drugoj. U svakom slučaju, do sada već znate kako ćete dočekati 2020 godinu.

Kad je riječ o stvarima koje se ponavljaju, kao što je doček Nove godine, onda uvijek postoje neke tradicije koje se stvaraju oko toga. Kao što se za Božić jedu fritule, ljeti se piju fensi kokteli, za doček također postoje neke stvari koje se ‘moraju’. Realno, ništa se ne ‘mora’, ali to su te neke sitnice.

Bitno je početi u stilu

Među najpoznatijima je ona izreka da kako započne godina, takva će biti cijela, što znači da mora započeti u izobilju, ludilu i veselju. Možda je istina, možda ne, ali je svakako dobra izlika za prekomjerno konzumiranje hrane (i alkohola ako ste punoljetni!). U svakom slučaju, potrudite se ne oskudijevati u večeri s utorka na srijedu…

Još jedna stvar koja se ‘radi’ na ispraćaju stare godine jest nositi nešto crveno. I puno šljokica, ali to je sada već nešto što smo mi dodali, zato što su šljokice postale neizostavan dio svakodnevnog života. No da, crveno. Bilo da se radi o crvenom donjem rublju, crvenoj odjeći ili nekom dodatku, bitno je da imate nešto crveno. Boja ljubavi, požude, a kažu i zdravlja – stvari koje svi želimo imati u našim životima.

Samo ljubav

Govoreći o ljubavi, ne možemo zaboraviti na možda najbitniju stvar, a to je poljubac u ponoć. Idealno bi bilo da se radi o nekome koga volite, poštujete i poznajete, ali svi znamo da ako ste u nekom klubu, možete bez problema pronaći nekoga s kime podijeliti novogodišnji poljubac. Sad, koliko je to dobro, ostaje na vama da procijenite.

Još jedna stvar koja se radi točno u ponoć jest gledati vatromet (nadamo se da se ne petljate s petardama…) i popiti čašu pjenušca. Nemamo neke objašnjenje za ove dvije stvari (iako vjerojatno postoje), ali to je jednostavno kako stvari stoje.

Tradicije su tu da bi se poštovale, ali i da bi se zanemarivale kako bismo stvarali nove. Danas rijetko tko zaista poštuje sve navedene tradicije (osim ove o pretjerivanju u jelu), već svi imamo neke svoje običaje kojih se držimo. Nekada ih se strogo držimo, nekada ne baš, ali kako smo mi ljudi bića sklona ponavljanju i rutini, vrlo vjerojatno imamo nešto svoje što cijenimo.

I to nešto je vjerojatno pomalo čudno i nesvakidašnje, pa smo odlučili popričati s ljudima i vidjeti koliko su zapravo čudne stvari koje su postale njihova tradicija.

Novogodišnji film

– Jednu večer sam došla doma s dočeka i nisam bila baš umorna (rano sam došla doma) i gledao mi se neki film. Obožavam filmove i stvarno se trudim biti u korak s filmovima koji izlaze, no neki imaju posebno mjesto u mom srcu. Ne znam zašto, ali tu večer sam odlučila ponovno pogledati prvi dio High School Musical-a i od tada je to postala moja tradicija. Kada dođem doma, koliko god sati bilo, uzmem si sat i pol da pogledam taj film i onda mogu mirne duše zaspati. Sad kad razmišljam o tome, shvaćam da će ovo biti već šesta godina zaredom da to radim… A to je stvarno puno. I da, bitno je da napomenem da nisam nikada bila veliki fan HSM-a kad je to bilo aktualno, otkrila sam ih puno kasnije i nikad nisam toliko zagrizla kao neki. No, ovo je moja tradicija i nadam se da će tako ostati zauvijek…valjda?, otkrila nam je Mariana (21).

Nemamo problema s ničime od ovoga što je Mariana rekla, osim s činjenicom da nakon što dođe doma mrtva umorna s dočeka, uspije natjerati samu sebe da skupi svu snagu koju ima, upali laptop i pogleda film od sat i pol do kraja, bez da zaspe u pola. To je snaga uma, volje ili kako god se to već zvalo i na tome joj zavidimo.

Samo da je široko

– Kad je riječ o dočeku, prošla sam sve i svašta. Od izlazaka s prijateljima pa do dočeka u pidžami i odlasku u krevet, no jedna stvar se nikad ne mijenja, a to je hrana. Bilo da idem van ili slavim kod nekoga ili doma, na dočeku se uvijek najedem. Francuska salata, razne pite, meso na svaki mogući način, kolači… Što god vam padne na pamet, imam to na stolu i vrlo vjerojatno sam pojela. Zato uvijek biram primjerene, široke haljine koje me ne stežu u trbuhu, nešto otprilike kao kada u sitcomima dođe netko s rastezljivim hlačama za Dan zahvalnosti. To sam ja za Novu godinu, priznala nam je Anita (24).

Istina je da se svi želimo za Novu prejedati kao da sutra ne postoji, i najčešće to napravimo, i onda ipak dođe sutra i mi se nađemo s jedno pet kilograma viška, koji ne nestanu tako brzo kao što su došli. Aliiii, sjetite se da smo rekli još ranije – treba započeti Novu u izobilju, stoga slobodno pustite kočnice i uživajte, a možete i poslušati Anitin savjet o širokom outfitu.

Neizostavan poziv

– Najslađa stvar koju radim na dočeku jest u ponoć nazvati baku. Znam da zvuči sladunjavo i ocrtano, ali jednostavno je to nešto što radimo. Nećemo se lagati, zvala sam ju u svakakvim stanjima i sigurna sam da je i ona sama to prepoznala, ali nije nikada ništa rekla. Radi se o našoj maloj tradiciji za koju sam sigurna da ona jako cijeni, pogotovo ovih zadnjih par godina, podijelila je s nama Sara (22).

Sarin običaj je definitivno nešto što bismo svi mogli usvojiti – nije bitno što čestitate novi krug Zemlje oko Sunca, već to da ste pozvali svoju baku u ponoć. Mislim, svaka čast baki što je uopće budna u ponoć. Realno, mi nekada jedva izdržimo do ponoći…

Isto mjesto, ista…

– Moram priznati, radi se o nečemu što ne radim dugo godina, ovo će biti treća zaredom. Znam da ne zvuči kao da se radi o pravoj tradiciji, ali ipak tri godine se nečega držati, meni osobno je to dug period vremena. Naime, svake godine ponoć dočekam na istom mjestu. Ne kao doma, nego uvijek idemo do grada u neki klub i desetak minuta prije ponoći odem na ‘svoje’ mjesto kako bih imao što bolji pogled na vatromet. Nekad sam u društvu, nekada odem sam, nije uopće bitno. Ove godine planiram napraviti isto i iskreno se tome veselim, kao šlag na kraj nam je došao Tin (25).

Lijepo je imati neko svoje mjesto i imati sigurnost da će sve biti okej. Nama se čini nenormalno moći tri godine zaredom dočekati ponoć na istom mjestu, ali vjerojatno bi se vama činile lude stvari koje su nama normalne.

Kakva god bila vaša tradicija i što god radili kada dočekate ponoć u srijedu, nadamo se da ćete se dobro zabaviti. Ne dobro, nego odlično. I da ćete uploviti u novo desetljeće s velikim osmijehom na licu i još većim osmijehom na vašem srcu. I naravno, želimo vam sve najbolje!