Pretraga

Umjetna inteligencija može biti opasna, virtualni asistent predložio curici da se igra sa strujom

A- A+

Alexa, virtualna asistentica tvrtke Amazon, ovih je dana vruća tema na društvenim mrežama, nakon što je desetogodišnjoj djevojčici na pitanje o izazovu predložila, ni više ni manje, nego da se igra sa strujom. Šokirana majka detalje o incidentu podijelila je na društvenim mrežama.

amazon echo

Foto: Unsplash; Andres Urena

Da umjetna inteligencija, ako nije dobro isprogramirana, može biti itekako opasna dokazuje i slučaj koji je ovih dana postao viralan na društvenim mrežama.

‘Uključi punjač, a onda kovanicom dotakni utikač’

Kristin Livdahl, majka desetogodišnje djevojčice, podijelila je na svojem profilu zaista bizarnu priču o Amazon echou, pametnom zvučniku koji u sebi ima integriranu jednu od najpopularnijih virtualnih asistentica – Alexu.

Kako je u zadnje vrijeme vani hladno, ispričala je majka, s kćeri je češće radila neke ‘izazove’ koje je vidjela na internetu. Obično su to bile neke vježbe koje predlaže profesor iz tjelesnog, no u nekome trenutku ponestalo im je ideja. Desetogodišnja djevojčica je stoga upitala Alexu da joj pomogne. Konkretno, pitala ju je da joj predloži neki izazov. Ono što je Alexa odgovorila zabrinulo je cijeli internet.

– Evo nešto što sam pronašla na internetu. Prema stranici ourcommunitynow.com, izazov je jednostavan: uključi punjač za mobitel napola u struju, a onda kovanicom dotakni metalne šipkice na utikaču, stoji u onome što je Alexa odgovorila u Echo aplikaciji.

Šokirana majka odmah je poviknula virtualnoj asistentici ‘ne, Alexa, ne’. Detalje o incidentu podijelila je na Twitteru, a objava je ubrzo postala viralna. Korisnici diljem svijeta izrazili su zabrinutost što se ovakav tip izazova uopće nudi.

– Ako kovanica dotakne utikač dok ju dijete još uvijek drži, struja će proći kroz dijete da pronađe uzemljenje. Osim toga, frcat će i vruće iskre kada dođe do kratkog spoja, što može uzrokovati gadne opekline. Nemojte ovo previše analizirati, glupo je i opasno, napisao je korisnik po imenu Jeff.

Iz Amazona objasnili što su učinili

Iz Amazona, tvrtke u vlasništvu jednog od najbogatijih osoba na planeti Jeffa Bezosa, u izjavi za BBC objasnili su što će učiniti da spriječe potencijalne tragedije koje mogu proizaći iz savjeta njihove virtualne asistentice.

– Čim smo doznali što se dogodilo, odmah smo poduzeli sve da popravimo tu grešku. Povjerenje korisnika je u fokusu svega što radimo i Alexa je dizajnirana da pruža precizne, relevantne i korisne informacije našim kupcima, stoji u izjavi Amazona.