Pretraga

Varteks je pobjednicama natječaja “Razvoj mladih dizajnera” nagradio plaćenom praksom

A- A+

Varteks i Tekstilno- tehnološki fakultet ostvarili su pohvalnu suradnju koja mladim dizajnerima pruža priliku za učenje i napredak u hrvatskoj modnoj industriji. Organizirali su natječaj “Razvoj mladih dizajnera” u sklopu kojeg su natjecatelji izlagali na Zagreb Design Weeku, a pobjednica je Nika Vrbica, studentica modnog dizajna.

foto: Nika Vrbica/osobna arhiva

Varteks je poznat po odjeći kvalitetne izrade i materijala, ali je prvi od hrvatskih tvrtki prepoznao potrebu za zapošljavanjem modnih dizajnera, kako etabliranih tako i mladih, koji će njihov dizajn podignuti na novu razinu i pozicionirati ih iznad svih. Jedan je od rijetkih koji ne ostaju na praznim floskulama već svoje namjere podupiru djelima kao što je ovaj natječaj kojim ulažu u mlade, ali istovremeno pametno ulažu i u svoju budućnost.

Studenti su kao zadatak dobili da od tkanina koje je donirao Varteks osmisle i izrade odjevni predmet. Žiri se sastojao od prof.art. Pauline Jazvić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta koja je ujedno bila i mentorica studentima, Martine Vrdoljak – kreativna direktorica Varteksa, dipl.ing Ivane Žanko, s Tekstilno-tehnološkog fakulteta i doc.dr.sc. Ivane Schwarz s Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Najuspješnije su bile Nika Vrbica, koja je pobijedila i za nagradu dobila plaćenu praksu u Varteksu i Varteks poklon bon od 2000 kn, Ana Majdandžić, koja je osvojila drugu nagradu, plaćenu praksu i bon od 1000 kn. Na trećem se mjestu našla Marija Duvnjak koja je dobila plaćenu praksu u Varteksu. Nagrade su dodijelile dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta prof. dr. sc. Gordana Pavlović i kreativna direktorica Varteksa Martina Vrdoljak Ranilovi.

Facebook/Varteks

– Za natječaj sam radila jaknu s resicama. Nisam imala neki razrađen koncept, više sam gledala što mi se čini kao zanimljiva ideja vizualno i da ne bude prejednostavno a opet da je unutar mojih mogućnosti. I da napravim nešto što nije klasično s materijalom koji sam uzela. Sve resice koje sam našivala sam ručno radila, konac po konac…To je bio najteži dio, rekla je Nika Vrbica.

foto: Ines Bašić

foto: Ines Bašić

 

Iskustvo rada u modnoj industriji kao nagrada je neprocjenjiva

Praksa u hrvatskoj modnoj industriji je skoro pa nepostojeći pojam, a plaćena praksa pogotovo. Ona je u svakom poslu najvažniji element obrazovanja, a posebno je bitan za modni dizajn pa nisam nimalo iznenađena oduševljenjem pobjednice zbog nagrade.

-Nagradom sam i vise nego zadovoljna. Pogotovo praksom u Varteksu. Vjerujem da će mi to dosta pomoći u daljem razvoju. Svakako ću maksimalno iskoristiti tu priliku, izjavila je Nika.

foto: Ines Bašić

Čestitamo pobjednicama i Varteksu i nadamo se da će se ovakve suradnje nastaviti i dalje, a do tada nestrpljivo očekujemo nove modne uspjehe ovih mladih talentiranih dizajnerica.