Pretraga

[VIDEO] Kako ostati budan bez pomoći kofeinskih napitaka?

A- A+

Vrijeme je državne mature i ispitnih rokova na fakultetima. Kao i svake i ove vam se godine zaredalo čak nekoliko ispita u par dana. Bili kampanjac ili ne, vjerojatnost da ćete u ove dane spavati manje od uobičajenog je velika. Često tako zbog umora i pospanosti posežemo za kofeinskim napicima, no jednostavno gledanje videa slatkih psića i mačkica ili malo plesa mogu vam jednako tako pomoći.

Screenshot: YouTube

Gotovo je neizbježno da vas usred učenja ili ponavljanja gradiva ne savlada umor i pospanost, koje se mnogi pokušavaju riješiti uz pomoć kofeinskih napitaka, što baš i nije najzdravije rješenje.
Postoje načini na koje ćete potaknuti kemijske procese u svome tijelu bez konzumacije napitaka koji sadrže kofein ili lijekova za koje se tvrdi kako su na biljnoj bazi. Na svom YouTube kanalu Reactions Društvo američkih kemičara dalo je nekoliko ‘kako’.

Izdvojeni članak

Provjerite kako su navike pred spavanje pomogle ovim mladim ljudima da budu superuspješni

1. Gledanje videa slatkih mačkica.

Vjerojatno to već radite i ne ograničavate se na samo jedan video. Ali zašto baš mačkice?

– U takvim je videima gotovo nemoguće uživati, a upravo je zadovoljstvo ključ. Istraživanja pokazuju da gledanje ‘slatkih’ videa u kojima su glavne zvijezde psi ili mačke popravlja vaše raspoloženje i poboljšava opažanje detalja. Razlog tomu je što gledanje tih videa izlučuje hormon oksitocin, objašnjeno je u videu.

2. Voda kao tekuće gorivo.

Ponekad nema boljeg ‘boosta’ od velike čaše obične vode.

– Ako tijekom dana ne pijete dovoljno vode to vas može dovesti do dehidracije, a dehidracija dovodi do umora, zbunjenosti, ubrzanog lupanja srca i moguće nesvjestice. Ljudsko tijelo sadržava 50-60 posto vode i vaše je zadatak te brojeve održavati konstantama. Kada izgubimo dva do tri posto te vode, počinjemo osjećati žeđ, ali vjerovali ili ne gubitak vode od samo jedan posto može imati utjecaj na vaše mentalno i/ili fizičko stanje, stoji u videu.

Izdvojeni članak

Evo koliko su spavali veliki svjetski geniji

3. Zaplešite.

Možda zvuči smiješno, ali ako se osjećate uspavano, pustite si svoju najdražu pjesmu i zaplešite kao da vas nitko ne gleda.

– Ples i drugi oblici vježbanja potiču stvaranje endorfina koji umanjuju bolove i pomažu nam da se osjećamo bolje i energičnije. Osim toga, slušanje vaše omiljene pjesme također aktivira centar za osjećaj zadovoljstva što pak potiče izlučivanje dopamina, serotonina i oksitocina, a koktel tih hormona ‘podiže’ vas, objašnjavaju kemičari.

4. Povećajte dovod svjetlosti.

Ovaj se savjet posebno odnosi na to ako umor osjetite tijekom dana.

– Istraživanja su dokazala direktnu povezanost između jake svjetlosti i visine stupnja opreznosti. Uključivanje jačeg svjetla aktivira neurone u hipotalamusu koji otpušta neurotransmitere oreksine, koji vam pomažu da ostanete budni danju. Stoga bi kratka dnevna šetnjica možda bila sasvim dovoljna da sakupite energiju potrebnu za funkcioniranje, zaključuju kemičari.