Pretraga

Video: Nadrealisti o veličini odreska u studentskim menzama

A- A+

Uslijed studentskih negodovanja u Hrvatskoj, glede povećanja cijena prehrane u menzama, prisjetili smo se humoristične družine iz Sarajeva popularnih Nadrealista, koji su se tijekom 80-ih godina svojim skečevima uvukli u mnoge domove tadašnje Jugoslavije. Među brojnim smiješnim igrokazima našao se i jedan naziva ‘Studentski prosvjedi’ u kojem fakultetska populacija zahtjeva da u svakom obroku u menzi bude meso, da odresci budu veći te da se ‘zloglasni’ kuhar Ekrem nogira iz kuhinje jednog od studentskih domova. Inače Nadrealisti su kroz humor i satiru, nažalost dobro predvidjeli mnoge negativne događaje na našim prostorima.

Screenshot: You Tube

Povećanje cijena u menzama, izaziva sve veća negodovanja među studentskom populacijom, pa se s nekoliko strana najavljuju i prosvjedi. U takvim okolnostima prisjetili smo se legendarne sarajevske Top liste nadrealista, odnosno njihova zanimljivog skeča ‘Studentski prosvjedi’, gdje fakultetlije imaju slične zahtjeve, kao i u stvarnosti 30 godina poslije studenti u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Dolaze nove epizode Top liste nadrealista

Nažalost Nadrealisti su predvidjeli mnoge negativne događaje na ovim prostorima, prije svega rat, a i druge njegove posljedice poput podjele Sarajeva, na Istočno i Zapadno, što se u stvarnosti dogodilo, pad jugoslavenskih i bosanskohercegovačkih institucija, nemogućnost dogovora oko himne i slično. O njihovoj popularnosti u 80-ima svjedoči podatak da su jedno vrijeme bili gledaniji od središnjeg saveznog dnevnika.

No, vratimo se na skeč o studentskim prosvjedima. Nakon nemira pred domom, na pregovore s nadležnim odlazi nekoliko predstavnika studenata, koji tamo između ostaloga traže da se u porcijama poveća mesni odrezak u menzama. Na to dobivaju obećanje od predsjednika ‘skupštinskog vijeća’ da će u porcijama ići 18 grama mesa na svaki kilogram osobe!

Pogledajte ovaj humoristični skeč, u kojem uloge tumače Branko Đurić, Nele Karajlić, Zenit Đozić i drugi.