Pretraga

Video: Ovo je najstarija hrvatska tiskana knjiga, obišli smo je na izložbi u NSK

A- A+

Bili smo na Danu otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Vidjeli smo letak koji izvještava o Bitci kod Siska, stare planove Zagreba, prvu hrvatsku operu, ali i najstariju hrvatsku tiskanu knjigu – Misal po zakonu rimskog dvora.

Stara knjiga.

Ilustracija. Foto: Unsplash

Na Dan otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice, zainteresirani su je mogli obići uz stručno vodstvo te vidjeti štošta toga zanimljivog. Budući da nas je zanimala najstarija hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskog dvora, zaputili smo se ovoga utorka prema NSK ne bi li je vidjeli uživo.

No, prije nego što smo vidjeli najstariju hrvatsku tiskanu knjigu, bacili smo oko na Grafičku zbirku, gdje smo imali priliku vidjeti ilustrirani letak koji izvještava o Bitci kod Siska 1593. godine. Uz to, prikazani su nam i crteži svjetskih građevina iz 17. i 18. stoljeća, razglednice iz Prvog svjetskog rata, razne grafičke mape, stripovi, plakati i još dosta toga.

Nakon toga, zaputili smo se do Zbirke zemljovida i atlasa, gdje su nas na stolu dočekali stari planovi Zagreba nastali od sredine 19. do sredine 20. stoljeća. Zanimljivo je bilo vidjeti kako se naš glavni grad razvijao kroz godine i kako su se karte nekada crtale, a posebice nam se dojmila panorama Zagreba iz 1926. godine.

Izdvojeni članak
Nacionalna i sveučilišna knjižnica, NSK

Djevojka nam se požalila da NSK nije prilagođen osobama s invaliditetom pa smo istražili priču

Treća postaja bila je Zbirka muzikalija i audiomaterijala, gdje su se mogle vidjeti stare gramofonske ploče, kazete, CD-i i sve ostalo što ima veze uz glazbu. Prikaza je čak i poznata partitura prve hrvatske opere Vatroslava Lisinskog, Ljubav i zloba, a oni koji su htjeli, mogli su ući i u posebne slušaonice.

Kraj našeg obilaska, obilježila je Zbirka rukopisa i starih knjiga. Vidjeli smo putopisne knjige iz 17. i 18. stoljeća, ali i Danicu Ilirsku i Kratku osnovu horvatsko-slavenskog pravopisa, o kojima se uči u školi. Na koncu, stigli smo i do već spomenutog Misala po zakonu rimskog dvora, otisnutog 28 godina nakon Gutenbergove Biblije.

Kratki video o Danu otvorenih vrata NSK pogledajte na našem TikToku.

@srednja_hr NSK je otvorila svoja vrata, a mi smo je posjetili! Neke knjige koje se spominju u literaturi Hrvatskog smo vidjeli uživo. Naše dojmove čitajte preko linka u opisu profila! 👆 #nsk #hrvatska #srednjahr #justsrednjathings #knjizevnost #muzej #zagreb #reportaža #povijest #hrvatski #fyp #fypcroatia ♬ Relaxed everyday loop BGM – Milk