Pretraga

Djevojka nam se požalila da NSK nije prilagođen osobama s invaliditetom pa smo istražili priču

Nepristupačno stubište, teška vrata, neupućeni zaposlenici. Pritužbe su to, redom koje nam je anonimna djevojka, inače osoba s invaliditetom, poslala na redakcijski mail glede zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Odlučili smo istražiti tu priču pa smo se javili nadležnim institucijama. Na naš upit iz NSK taksativno navode sve prilagodbe kojih se pridržavaju, a zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić kaže nam kako ranije nije bilo pritužbi vezano uz zgradu Knjižnice. Ipak, prisjeća se da je jedna zaposlenica 2019. tužila NSK zbog navodne nepristupačnost i nemogućnosti korištenja parkirnog mjesta.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica, NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Foto: srednja.hr

Nedavno nam je na redakcijski mail stigao anonimni dopis osobe s invaliditetom. Požalila nam se na prilagođenost zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK). Konkretno, žalila se na stepenice, izrazito teška vrata i, kako je rekla, neupućenost zaposlenika. Bez veze je, istaknula je u svom dopisu za srednja.hr, platila godišnju članarinu jer su u NSK, odlučna je, više neće vratiti.

‘Osobe s invaliditetom i svi u njihovoj pratnji oslobođeni su plaćanja članarine’

Odmah po primitku te žalbe javili smo se Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Upoznali smo ih sa sadržajem te smo ih, taksativno, zatražili za očitovanje. Odgovor je stigao u kratkom roku, a iz NSK su nam rekli kako im je stalo da svim korisnicima omoguće što bolje uvjete boravka. Razumiju, dodaju, kako je ovo pitanje važno, kako za korisnicu koja ga je postavila, tako i za sve osobe s invaliditetom.

– Zbog toga posebnu brigu dajemo upravo osiguranju kvalitetnih uvjeta za boravak i rad u našim prostorima osoba s različitim oblicima invaliditeta, rekli su nam iz NSK i odmah napomenuli kako su osobe s invaliditetom, kao i svi u njihovoj pratnji, oslobođene plaćanja članarine uz uvjet da predoče potvrdu o opisu u Registar osoba s invaliditetom.

Osobama s invaliditetom osigurali su, kažu nam iz NSK, mogućnost ulaza i izlaza, i to na glavnom ulazu na razini nula gdje se nalazi označena rampa uz sjeverno pročelje zgrade. Stupanj je nagiba projektiran u skladu sa standardima u vrijeme projektiranja i izgradnje zgrade Knjižnice, napominju, a u slučaju snijega i poledice, osigurano je pravodobno čišćenje.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Naša sveučilišta dužna su zapošljavati osobe s invaliditetom: Pitali smo ih ispunjavaju li kvotu

Rampe za kolica, dizala, zaposlenici na usluzi…

Na zapadnoj, pak, strani zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, podcrtavaju, nalaze se obilježena parkirna mjesta za osobe s invaliditetom. Uz južni rub stubišta kojim se ide prema glavnim vratima pa sve do pulta za upis korisnika u predvorju postavljene su, navode nam iz NSK, taktilne ploče s trakama i čepovima za vođenje slijepih i slabovidnih osoba, a sukladno propisima, dopušten je i ulaz uz pomoć psa pomagača ili terapijskog psa.

– U predvorju Knjižnice osigurane su rampe za kolica, a kretanje osoba s invaliditetom unutar zgrade Knjižnice omogućeno je putem dizala. Toaleti za osobe s invaliditetom nalaze se na razini nula, trećem katu Knjižnice kao i u novouređenome dijelu zgrade. Na razini nula nalazi se i radno mjesto za osobe s invaliditetom gdje su dostupni računalo i skener, navode iz NSK.

Uz navedene prilagodbe, na svakom katu NSK njihove su knjižničarke i knjižničari, a na usluzi su svim korisnicima, pogotovo osobama s invaliditetom. Osim njih tu su i djelatnici iz osiguranja koji, kažu nam, nerijetko pomažu osobama s nekim vidom teškoće ili invaliditeta. Nekim korisnicima tako omoguće da automobilom dođu sve do platoa Knjižnice, pred glavni ulaz.

‘Zahvalni smo na svim prijedlozima koje dobivamo od korisnika’

U dopisu za srednja.hr iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice napominju kako su svjesni da je njihova zgrada glomazna, no to nije nešto na što mogu utjecati.

– Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u narednom će razdoblju nastaviti raditi na osiguranju što boljih uvjeta za boravak i rad svih naših korisnika u prostoru Knjižnice, pa tako i korisnika osoba s invaliditetom, te smo zahvalni na svim prijedlozima koje pritom dobivamo od korisnika, napomenuli su nam iz NSK.

Redovito rade na povećanju usluga na daljinu i digitalizaciji građe kako bi korisnici mogli pristupiti sadržajima iz udobnosti svog doma. Neprekidno rade, vele, na poboljšanju uvjeta pa su 2022. proveli istraživanje zadovoljstva među korisnicima. Implementirali su neka poboljšanja, a druga su u planu.

– Također, djelatnici Knjižnice koji su osobe s invaliditetom nam ukazuju na moguća poboljšanja koja onda i provodimo u skladu s objektivnim mogućnostima i za različite oblike invaliditeta, rekli su nam iz NSK pa istaknuli kako im je žao nam što se korisnica u ovom slučaju nije obratila Knjižnici kako bi joj izravno pomogli.

Izdvojeni članak
udruga liberato

Priča o studentskoj udruzi koja mijenja kvalitetu života osoba s invaliditetom: ‘Često nas strah od neuspjeha koči’

Ranije nisu imali primjedbe, ali…

Svoje očitovanje o ovom slučaju, na upit portala srednja.hr, 10. veljače dostavio nam je i Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Ranije, kazao nam je odmah, nisu imali pritužbe korisnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice o nepristupačnosti i prilagođenosti pristupa za osobe s invaliditetom ili smanjenom pokretljivosti.

– Početkom veljače ove godine, dakle prije tjedan dana, zaprimili smo predstavku za koju prema vašem javljanju i sadržaju postavljenih pitanja možemo pretpostaviti kako se radi o istoj osobi i istoj situaciji s pritužbama na pristupačnost. Povodom zaprimljene predstavke zatražili smo i u međuvremenu zaprimili očitovanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u kojem se nabrajaju sve mjere koje su poduzimane kako bi prostori za rad korisnika i prostori za njihov boravak tijekom rada bili pristupačni i korisnicima s različitim vrstama invaliditeta. Prema našim saznanjima i na temelju zaprimljenih informacija Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ispunjava potrebne uvjete vezano za pristupačnost prostora osobama s invaliditetom, navodi Jurišić u odgovoru.

Ipak, ovaj slučaj pokazuje, podcrtava, da iako postoje svi zadovoljeni uvjeti, uvijek postoji prostora za poboljšanje. Sve pozitivne prilagodbe pomoći će, kaže nam, ne samo osobama s invaliditetom već i onima koji iz bilo kojeg razloga imaju poteškoća s kretanjem ili komunikacijom. To bi im

– Jedan značajan dio predstavke odnosi na nemogućnost dobivanja odgovarajućih informacija o postojećim prilagodbama prostora osobama s invaliditetom kao što su smještaj pristupačnih sanitarnih čvorova, postojanje i mogućnostima korištenja dizala za pristup i ulaz osoba s invaliditetom, poziciji pristupačnih parkirališnih mjesta.. Zbog toga je zaista šteta što iako ove prostorne prilagodbe postoje za osobe s invaliditetom u ovom slučaju korisnica nije mogla dobiti njoj tada sve potrebne informacije o njima. Nadamo se da će i ovaj slučaj zaista pomoći da se postojeći nedostaci, posebno kada govorimo o informacijama i načinu komunikacije poprave u cilju osiguravanja bolje i veće pristupačnosti, stoji u odgovoru Darija Jurišića, zamjenika pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Izdvojeni članak
rukoplastika

U čast preminulom prijatelju izrađuju gaming kontrolere za osobe s invaliditetom: ‘Ovo radimo iz ljubavi’

Zaposlenica je 2019. tužila NSK

Iako, kako je i spomenuo na početku, u ured pravobraniteljice Anke Slonjšak ranije nisu stizale žalbe na zgradu NSK, jedna je zaposlenica te knjižnice, inače i sama osoba s invaliditetom, 2019. pokrenula antidiskriminacijski postupak na Općinskom sudu u Sesvetama.

Prema onome što nam je rekao zamjenik pravobraniteljice, navedena je zaposlenica imala pritužbe na neprilagođenost zgrade kretanju osobama s invaliditetom i mogućnostima korištenja parkirnog mjesta.

Tad su u uredu pravobraniteljice dobili i odgovor Općinskog državnog odvjetništva u kojem je navedeno da je fizička pristupačnost zgrade NSK tada bila osigurana za sve korisnike i zaposlenike. O tijeku tog postupka, nakon navedenog, više u uredu pravobraniteljice Slonjšak nisu zaprimili nikakve zahtjeve, predstavke ili možebitno dodatne informacije.